Är du på väg att bygga din egen dator men känner dig lite osäker på hur det går till? I så fall har du hittat rätt. Här kommer en steg-för-steg-guide för hur du bör gå till väga.
Del 1:
FörberedelserDel 2:
Såhär gör duDel 1:
Förberedelser
Innan vi börjar gå igenom själva bygget bör du titta upp några saker. Först och främst bör du säkerställa att du har alla delar du kommer att behöva, det blir så jobbigt när du börjar bygga och inser att du saknar en processorfläkt eller något annat. Du bör även se till att du har alla verktyg du behöver, vanligtvis innefattar detta något att öppna lådorna med, en skruvmejsel och ett antistatarmband (ESD-armband). Sist men inte minst så bör du ha en bra yta att jobba på så du kan hålla ordning på alla saker som finns i varje kartong så du inte tappar bort något under bygget. Vårt tips är även att du förbereder bygget med att öppna alla kartonger och se till att allt innehåll är där det ska.
Del 2:
Såhär gör du
Börja med att skruva loss skruvarna som håller fast sidorna på ditt chassi. Dessa skruvar är ofta av den typ som du kan skruva ut med handen så att du slipper använda en skruvmejsel. Lägg sedan skruvarna å ett bra ställe där de ej kommer bort och ta bort sidoplåtarna från chassit.








Inuti chassit kan det finnas en låda eller en påse med skruvar och tillbehör till chassit. Ta ut denna och lägg den åt sidan.

Till moderkortet bör det följa med en så kallad I/O-platta som du nu ska montera på baksidan av chassit. Denna monteras från insidan av chassit och du kommer att höra ett klickljud när den är på plats.






På I/O-plattan finns en del flikar och piggar som du nu bör böja upp en aning så att det blir enkelt att montera dit moderkortet senare. Har I/O-plattan lite större runda hål så ska du böja bort den plåtbit som sitter där. Detta då moderkortets wifi-antenner ska sticka ut där.






Nu är det dags att börja monteringen av moderkortet och det första du bör göra är då att lägga ned datorn. Se till att du har något som skyddar sidan av chassit så att du inte repar det. En filt, matta eller stor kartongbit fungerar kanonbra.

Beroende på vilket chassi du har så har det antingen fastmonterade distanser på vilka moderkortet ska skruvas fast eller så måste du skruva dit dessa distanser själv. Om du ska montera dit distanserna själv behöver du först kolla vart hålen på ditt moderkort sitter och endast montera dit distanser som passar de hålen. Extra distanser kan skada moderkortet eller till och med kortsluta det hela.




Nästa steg är att montera fast moderkortet vilket du gör genom att försiktigt lägga det ned på distanserna och sedan skruva fast det ovanifrån. Åter igen, var noga med att distanserna matchar hålen på moderkortet. Skruvarna till detta hittar du bland skruvarna som följde med chassit och oftast har de ett sexkantigt huvud.








När väl moderkortet är på plats går vi vidare till att montera dit processorn. Detta gör du genom att först pressa ned den spak som finns vid sidan av platsen för processorn och sedan dra den åt sidan. Efter det så kan du lyfta på bygeln som sedan kommer att hålla processorn på plats. Nu ska du försiktigt lägga ned processorn på sin plats. För att veta vilket håll den ska ligga åt kan du kolla på den vita triangel som finns i ett hörn på processorn och matcha den med en markering på moderkortet. Den markeringen kommer oftast i form av en prick i ett av hörnen men om du är osäker så står detta i moderkortets manual. En skön sak är att processorn bara kommer att passa på ett sätt så om du känner minsta motstånd ligger den troligen fel för den ska verkligen inte tvingas på plats.














Efter processorn så väljer vi att sätta dit RAM-minnet då det fortfarande finns mycket plats i lådan så det är enkelt att komma åt. RAM-minnet är dessutom ganska litet så det kommer inte sitta i vägen när vi sen ska montera dit andra delar. Detta är en ganska enkel procedur som börjar med att du fäller bort hållarna på varje sidan om platsen där du ska montera RAM-minnet. Minnet kommer bara gå att sätta ned åt ett håll och för att veta vilket det är kollar du på den lilla skåran som sitter i minnet. Sen trycker du bara ned minnet och fäller tillbaka hållarna tills det klickar till. Det kan krävas lite kraft så var inte orolig om du känner lite motstånd. Har du färre minnesmoduler än vad det finns platser på moderkortet så bör du läsa i moderkortets manual vilka platser du bör använda för det är inte säkert att du får maximal prestanda om du inte använder rätt platser.








Nu är det dags att montera in den största klumpen i datorn, nätaggregatet. Detta är enkelt gjort genom att föra in nätaggregatet i lådan, matcha det mot skruvhålen i chassit och skruva dit det från utsidan med skruvarna som följer med nätaggregatet.






När nätaggregatet väl är på plats är det dags att dra lite kablar. Vissa ska du koppla in direkt och vissa ska du fördra för att det ska vara enkelt senare. Tänk på att dra alla kablar snyggt i chassit då de hjälper dig hålla ordning och ger dig ett bättre luftflöde i chassit. De flesta chassin har olika öppningar som gör det möjligt att dra kablar bakom plattan moderkortet är monterat på för att sedan dra in kabeln där den ska användas. Exakt hur alla kablar ser ut beror lite på ditt nätaggregat. Vissa kablar är sammankopplade, vissa är lösa och vissa går att dela på. Detta gör att du får titta lite extra noga vad du faktiskt behöver för kablar. Det finns även tre olika typer av nätaggregat. På de enklaste nätaggregaten sitter alla kablar fast i nätaggregatet och du behöver sedan bara dra dem rätt. På så kallade semi-modulära nätaggregat sitter endast huvudströmmen till moderkortet och processorn fast medan resten av kablarna är lösa. Sist men inte minst har vi de helt modulära nätaggregaten där alla kablar är lösa. De semi-modulära och de modulära varianterna är väldigt mycket smidigare än de nätaggregat som har fasta kablar då du bara behöver använda så många kablar som du faktiskt behöver.




Den första kabeln vi drar är den största kabeln. Leta efter en stor kontakt med 20+4 pinnar som du sen drar till en lika stor kontakt på moderkortet.




Nästa kabel kan se ut lite olika beroende på moderkort. De alternativ som finns är 4 pinnar, 8 pinnar, 8+4 pinnar och 8+8 pinnar. Även den ska kopplas till moderkortet, troligen nära processorn.






Sen är det dags att dra de kablar som ska kopplas in till dina hårddiskar/SSD:er. Dessa kablar använder sig av en speciell kontakt vid namn SATA som ser ut lite som ett L och bara används för just hårddiskar. Tänk även på att inte koppla in fler kablar än du faktiskt kommer att behöva.
Sist men inte minst så är det dags att dra en kabel som sedan ska kopplas in i grafikkortet. Denna kabel känner du igen genom att den använder sig av åtta pinnar. Du kan förstås skippa detta steg om du använder dig av det integrerade grafikkortet eller har ett enklare grafikkort som ej kräver en extra strömkabel.

Vi fortsätter med mer kabeldragning men nu är det dags för de små kablarna som sammankopplar chassit med moderkortet. Dessa kablar är de som får på/av-knappen, lampor samt anslutningar på framsidan med mera att fungera. Oftast är dessa sladdar bra märkta och samma gäller platsen på moderkortet där de ska kopplas in. Är du dock osäker så kan du läsa i moderkortets manual var dessa kablar ska kopplas in.








De sista kablarna vi ska koppla in nu är de som förser chassits fläktar med ström. På moderkortet letar du efter den anslutning som är markerad som ”system fan” och drar därifrån en sladd till din fläkt. Har ditt chassi fler fläktar än vad det finns anslutningar på moderkortet så borde du hitta en splitter bland tillbehören till chassit. Med hjälp av den kan du koppla in fler fläktar till samma kontakt på moderkortet.






När alla ovan sladdar är inkopplade är det dags att montera dit dina diskar. Hitta först var i chassit du kan montera fast dessa och välj den plats du vill använda. Här kan du se oss montera en SSD på baksidan av chassit för att spara platsen inuti om vi vill uppgradera datorn med mer lagringsutrymme vid ett senare tillfälle. Oftast så behöver man lossa på en monteringsplatta i chassit som du skruvar fast din disk på och sen återmonterar i chassit. Skruvarna för denna montering följer med chassit. När disken väl är på plats så är det dags att dra en så kallad SATA-kabel mellan disken och moderkortet. Detta är en platt och nätt kabel som oftast följer med ditt moderkort. Använder du därför flera diskar bör du kolla så att du har nog med kablar. Vet du inte var på moderkortet du ska koppla in denna kabel så står det i manualen.












Den sista komponenten vi monterar innan det är dags att ge sig på kylningen är grafikkortet. För att montera dit grafikkortet så börjar du med att ta bort den plastremsa som skyddar PCI-Express-kontakten. Sen tar du bort de plåtar på baksidan av chassit där grafikkortet ska monteras, vissa grafikkort tar upp två platser medan andra tar upp en. Sedan klickar du bara i grafikkortet i PCI-Express-platsen med rätt storlek och skruvar fast det i chassit med de skruvar som nyss höll fast skyddsplåtarna. Sist men inte minst så är det dags att koppla in den strömkabel med åtta pinnar som du redan bör ha dragit fram.










När väl grafikkortet är på plats är det dags för den sista delen, processorkylaren. Beroende på vilken kylare du har så fungerar detta lite olika men vi går här igenom hur man monterar dit en vanlig luftkylare samt en enkel vattenkylare för att du ska förstå huvudprinciperna. Tänk dock på att fästplattor med mera kan vara lite olika beroende på vilken kylare du har. En sak som du också alltid bör tänka på är att alla fläktar bör blåsa åt samma håll så att luften strömmar igenom chassit. Du vill inte att alla fläktar antingen blåser in luft i lådan eller blåser ut luft från lådan.

Vi börjar med att montera dit en traditionell luftkylare, det vill säga en kylfläns med fläktar. Det första steget är att ta bort skyddsplattan på baksidan av chassit. Nästa steg är att montera dit fästplattan som följer med din kylare på baksidan. Denna gör det möjligt för dig att sedan skruva dit kylaren från ovansidan. Innan du skruvar dit kylaren måste du dock göra en viktig sak och det är att ha på kylpasta på processorns ovansida. Du behöver inte speciellt mycket kylpasta, utan det räcker med en liten klick i mitten. Den klicken kommer nämligen att fördelas automatiskt när du sätter dit kylaren. Var noga att inte lyfta på kylflänsen igen när du väl satt dit den för då måste du tvätta bort kylpastan och göra om det. När den stora kylflänsen väl är på plats så klickar du på den medföljande fläkten och kopplar in sladden från den till moderkortet där det står ”CPU fan”. Om du inte hittar den anslutningen så kan du som med så mycket annat titta upp den i manualen till moderkortet.
















Att montera vattenkylning kräver lite mer jobb men var inte orolig för det är inte speciellt svårt det heller. Den stora skillnaden är att vattenkylaren kräver att du monterar fast radiatorn i chassit. Exakt var beror på hur ditt chassi ser ut då det inte är säkert att radiotorn får plats överallt. Vi behövde exempelvis i vårt bygge ta bort en av de befintliga chassifläktarna för att få plats. Om din radiator använder sig av två fläktar, en på vardera sida, så måste du se till att den ena blåser in luft i radiatorn och den andra blåser ut luften på andra sidan, en så kallad Push/Pull-konfiguration. Oftast så finns det pilar på fläktarna som hjälper dig med detta. Vi kan även tillägga att om du inte har nog med plats i chassit så kan du välja att endast använda en fläkt på radiatorn istället för två. När du vet hur du ska få plats med radiatorn så monterar du dit fläktarna på den och skruvar dit den i ditt chassi. När du har gjort det så är det dags att montera dit kylenheten som kyler processorn. Detta fungerar ungefär likadant som att montera dit en vanlig kylare. Det vill säga att du tar bort skyddsplattan på baksidan av chassit och monterar dit fästplattan som följde med kylaren. Sedan har du på kylpasta på processorn (en liten klick i mitten räcker) och skruvar du dit kylenheten från ovansidan. Vissa kylaren har förapplicerad kylpasta och då behöver du förstås inte använda mer. Vill du ändå använda en annan kylpasta så måste du först tvätta bort den förapplicerade kylpastan då det inte är bra att blanda två olika sorter. Var noga att inte lyfta på kylflänsen igen när du väl satt dit den för då måste du tvätta bort kylpastan och göra om det. När detta är klart så kopplar du in strömkabeln från kylaren till moderkortet där det står ”CPU Fan”. Hittar du inte denna anslutning så kan du ta reda på var den sitter genom att titta i moderkortets manual.






















Nu har du byggt klart din dator! Nästa steg är helt enkelt att koppla in strömmen och starta den. Sen börjar det roliga med att installera operativsystem och den programvara du vill ha.

Behöver du fortfarande hjälp?
Kontakta Dustins experter på 08-553 44 900 eller [email protected]. Vi hjälper dig gärna.