Datorer & tillbehör

Välj rätt gamingstol

— för dig och ditt spelande

Intresset för gaming ökar lavinartat. Faktum är att gaming idag är världens största underhållningsindustri. Idag innefattar gaming inte bara de som faktiskt spelar, utan har blivit ett tittarsportsfenomen som drar miljonpublik. Bara i Norden är det 1.4 miljoner människor som dagligen tittar på när andra spelar. Ett exempel på detta är Sverige, där man pratar om ”det svenska spelundret” vilket har lett till att svensk spelindustri har blivit en av de hetaste i världen. På bara 10 år har omsättningen i Norden mångdubblats, samtidigt som antalet företag har flerfaldigats. I takt med att spelarna blir allt fler, har även innovationstakten inom nya spelformer ökat.

Uppmärksamheten som just nu riktas nu mot e-sport och gamingkulturen blir allt mer omfattande med fler spelare, fler tittare — och högre vinstsummor. Det ökande intresset för e-sport och gaming har även gjort att intresset för gamingstolar skjutit i höjden — och kanske är det inte så konstigt. En gamingstol är nämligen inte bara en investering i ditt spelande, utan även i dig själv. Ofta spenderas många timmar i stolen varför både komfort och ergonomi är viktigt för att du och ditt spelande ska hålla måttet.

I den här guiden går vi igenom hur du bör tänka när du ska välja en gamingstol som passar just dig och dina behov.

Gamingstolar för olika behov

PC gamingstolar

Gamingstol för PC (eller Mac) är själva sinnebilden för vad en gamingstol är och vad de flesta tänker på när de hör ordet ”gamingstol”. Denna typ av stol är designad för att användas när du sitter vid ett skrivbord, vilket gör den till det perfekta valet om du spelar på din PC eller Mac, men självklart kan den kan också användas som en bekväm kontorsstol utanför gamingzonen. Den klassiska PC gamingstolen består normalt sett av en bas med 5 hjulpar fäst på en rörlig axel så man kan röra sig fritt vid skrivbordet, höga armstöd för att stödja handlederna, och ett högt ryggstöd för att förhindra överansträngning onaturlig ställning. Gemensamt för denna typ av stolar är att nästan alla är konstruerade för en vertikal sittposition som standard, men där du kan falla bakåt och justera för flera olika sittpositioner. Något förvirrande är att gamingstolar ibland förknippas med ”racingstolar” eftersom de allra första gamingstolarna var designade utifrån hur en racingstol är uppbyggd med höga, raka ryggstöd och tät stoppning. Detta ska dock inte förknippas med stolar designade för racingsimulatorer, vilket vi kommer till lite senare i guiden.

Racingsimulatorer

Racingsimulatorer är själva ursprunget till alla typer av gamingstolar. Som nämnt tidigare i guiden var de första specialutvecklade stolarna för gaming avsedda för just racingspel. Racingsimulatorer tillhör det tunga artilleriet inom kategorin gamingstolar och de är särskilt designade för att passa, och efterlikna racingstolar som de ser ut i verkligheten. Oftast kommer de färdigmonterade med en ”cockpit” där du kan sätta fast de delar du vill ha för den totala racingupplevelsen. Här ingår bland annat ratt, växellåda, pedaler och andra instrument. En del racingsimulatorer är anpassade efter vanliga gamers som vill uppleva racing på ett nytt sätt, men vissa modeller är så pass avancerade att de används professionellt av racingförare i elitklassen — vilket syns på prislappen. Inom denna, avancerade klass finns det racingsimulatorer som kostar hundratusentals kronor.

Konsolstolar

Till skillnad från PC gamingstolarna är konsolstolarna utformade för konsolspel, eller ”TV-spel” som det också kallas. Konsolstolar skiljer sig på flera punkter från PC gamingstolarna, bland annat genom att de är mer mångsidiga och har en större bredd vad gäller olika former och storlekar. En av de vanligaste modellerna inom konstolstolar kallas för Rocker och till skillnad från PC gamingstolar har den ingen hjulbas som gör den flyttbar, eller fotstöd för fötterna. Istället har de L-formade säten som sitter direkt på golvet. Undrar du kanske varför de kallas för rocker? Namnet kommer ifrån att du kan gunga fram och tillbaka i stolen (to rock). Till skillnad från gamingstolar för PC är konsolstolar inte utformade för att användas vid ett skrivbord. Många gamers anser de dock vara mycket mer bekväma för just konsolspel, där det är vanligt att man har en mer avslappnad, nästan liggande position som lämpar sig väl för gamingkontrollerna, men mindre bra för att hantera en mus. Ofta kommer de även med integrerad utrustning som gör att du kan koppla ihop den med din konsol, så som surroundhögtalare och USB-portar för laddning. Dessa stolar är även populära för mobilspelande.

Sittsäckar

En kategori inom ramen för gamingstolar som sticker ut från övriga är sittsäckar. De skiljer sig på så sätt att de inte är framtagna med just gaming i åtanke utan har blivit populära bland mobil och konsolgamers eftersom de är både mjuka och erbjuder stabilitet eftersom de anpassar sig efter kroppen. Även om sittsäckar inte är de mest ergonomiska eller stödjande är de fördelaktiga eftersom de kan anpassa sig till en rad olika positioner och ställningar. De största sittsäckarna låter dig även ligga raklång med gott om utrymme. Ett annat skäl till deras popularitet är att de är betydligt billigare än ”riktiga” gamingstolar.

Vad är en gamingstol?

Vi tar det från början. Vad är egentligen en gamingstol och hur skiljer de sig från till exempel en kontorsstol? Kort sagt kan man säga att en gamingstol är designad utifrån komfortkraven och behoven som finns hos olika typer av gamers och e-sportare. Eftersom åtskilliga timmar dagligen kan spenderas i stolen behöver tillverkarna förstå hur en gamer använder stolen. Hur man sitter, hur man rör sig och vad man som gamer behöver från en gamingstol, till skillnad från andra stolar, är några av sakerna man behöver ha i åtanke för att designa en bra gamingstol. Men eftersom olika typer av gamers har olika typer av krav är det viktigt att ens personliga preferenser tas hänsyn till vid valet av gamingstol. Det är därför inte är ovanligt att man i många fall faktiskt själv komponerar ihop vad man vill ha.

Nedan kan du läsa om några av de viktigaste kriterierna du bör ta hänsyn till innan du väljer gamingstol

/

Ergonomi

Ergonomi är en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till när du väljer gamingstol, och faktiskt en av huvudanledningarna till varför de flesta väljer att investera i en gamingstol. En ergonomisk stol är en stol som optimerats utifrån produktivitet och effektivitet, med andra ord att du får rätt hållning, stödjer dina rörelser, minkar belastning på ryggen och optimerar din reaktionstid. Det finns även andra, mer avancerade funktioner inom ramen för ergonomi, såsom responsiva material, 4D-armstöd (vilket gör att du kan justera dem på alla plan) och mesh-material (vilket vi skriver om längre ner i guiden).

Så, hur vet man att en gamingstol är ergonomiskt utformad?

Det finns ett par kriterier en gamingstol bör uppfylla för att den ska få kallas ergonomisk:

 • Justerbarhet

  Du bör kunna justera sitthöjd, svankstöd, stolens rygg och armstöden utifrån dina fysiska förutsättningar. Ju högre grad av justerbarhet, desto bättre
 • Ländryggsstöd

  De bästa gamingstolarna har justerbart ländryggsstöd, som gör att du kan - anpassa stödet efter din ryggrad. Billigare gamingstolar har istället en mindre stödkudde som också gör jobbet, fast på ett enklare sätt
 • Högt ryggstöd

  En ergonomiskt utformad stol ska ha ett högt, välvt ryggstöd som ger stöd åt övre ryggen och nacken
 • Lås

  En låsmekanism som gör att du kan ställa in hur mycket du vill att stolen ska luta eller gunga, och låsa den i en viss position

Stolens dimensioner

Vi har alla olika fysiska förutsättningar vad gäller längd, vikt och kroppstyp. Och precis som när du väljer kläder, så vill du ha en stol som känns bra. De flesta tillverkare brukar ange djup och bredd för stolens sits, samt höjd och längd för ryggstödet, dessa två är särskilt viktiga eftersom de normalt inte går att justera i efterhand utan är fasta element du kommer behöva anpassa dig till. Mindre viktigt är dock armstödets och sitsens min- och max höjd eftersom dessa går att justera efter dina personliga preferenser. Något som är lätt att glömma bort, men som också är viktigt är att kolla på recensioner gällande den vikt som stolen kan hantera, framförallt om flera olika personer ska använda stolen.

Materialval

Bland de viktigaste sakerna för att säkerställa god komfort, särskilt eftersom åtskilliga timmar vanligen spenderas i gamingstolen, samt att den dessutom ska hålla i flera år, är vilka material stolen är gjord av. Till exempel kan en högkvalitativ ram av rostfritt stål erbjuda utmärkt stöd, samtidigt som man slipper oroa sig över att den ska rosta. En gamingstol med en ordentlig stålram klarar en vikt på upp till 150 kg.

När man avhandlat själva stommen har det blivit dags att välja vilka material man vill ha i stolen. Här bör man tänka en extra gång på stoppningen som använts i sitt- och ryggkuddarna, eftersom den kommer vara avgörande för hur bra stöd stolen kommer ge — extra viktigt blir detta om man kommer spendera åtskilliga timmar under en session. Kolla därför efter speciellt framtagen stoppning för just detta behov, många tillverkare utför även oberoende hållfasthetstester av stolarna. Att välja stoppning efter noga övervägande kommer ge dig en nöjdare och bekvämare upplevelse, samtidigt som rätt stoppning förlänger gamingstolens livstid.

Säte

Nästa sak att ta ställning till är vilket typ av säte du ska ha. Äkta läder av hög kvalitet som andas, är vattentåligt och extremt slitstarkt är naturligtvis det bästa — men också det dyraste. Konstgjord PU-läder är ett alternativ till äkta läder som är billigare men ändå håller hög kvalitet, dessutom är det lättare att rengöra än äkta läder. Nackdelen med PU-läder är att det inte andas lika bra som äkta läder, vilket gör den mindre rolig under heta sommardagar när man svettas betydligt mer. Ett tredje alternativ är PVC-läder som är både mjukare och mer töjbart än PU-läder. PVC-läder är dessutom både vatten, eld och fläcktåligt, nackdelen med denna typ av läder är att det blir ännu varmare än både äkta läder och PU-läder. Vill man ha ett alternativ till läder finns naturligtvis vanligt tyg, eller meshtyg som inte klibbar sig fast på kroppen under varma sommardagar. Meshtyg är betydligt svalare än andra tygsorter vilket kan kännas behagligare under längre sessioner eller i varma utrymmen. Nackdelen är att meshtyg kräver mer vid rengöring, och ofta behöver man speciella medel för att ta bort fläckar utan att skada meshtyget. Meshtyg har normalt sett inte lika lång livslängd som läder eller vanligt tyg, men ger mer svalka och högre komfort än övriga.

Satsa på ett tyg som är luftigt om du kommer sitta under längre perioder och du kan med fördel kika på PU-läder eller PVC-läder för enklare rengöring av stolen.

Framtiden för gamingstolar

Det är svårt att sia om hur framtiden för gamingstolar kommer att se ut, mycket beror på hur spelandet kommer utvecklas och hur vi kommer att spela framtidens spel. Men det vi kan säga idag är att hela spelindustrin är på stark frammarsch och att både utvecklingen och innovationstakten är extremt hög, dessutom är hela spelbranschens påverkan så stark att den sträcker sig långt bortom världarna i våra favoritspel. Så, kanske kommer gamingstolar i framtiden vara ett lika självklart inslag i vardagsrummet som dagens TV-fåtöljer. Redan idag har gamingstolarna blivit en statussymbol för streamers runtom i världen som sänder live när de spelar och där stolen blir ett viktigt inslag. Eller så kommer den inte längre behövas eftersom framtidens spelande kommer ha avancerat så till den grad att vi kanske inte ens längre sitter ner när vi spelar…

Ordlista

Vi har skapat en ordlista över begrepp som ofta förekommer och kan vara bra att känna till, eller om du vill skryta lite:

Rocker - Smeknamn på den typ av gamingstol som gungar fram och tillbaka, oftast använd när man pratar om olika konsolstolar

PU-läder – Ett alternativ till äkta läder som är lätt att rengöra, håller hög kvalitet och är billigare än äkta läder

PVC-läder – En typ av läder som är mjukare och mer töjbart än PU-läder. Dessutom är det fläck, eld och vattentåligt

Meshtyg - En typ av tyg som är betydligt svalare än både PU och PVC-läder, kräver dock speciella medel vid rengöring )

PC gamingstol - Designad för att användas när man sitter vid ett skrivbord. Består normalt sett av en bas med 5 hjulpar fäst på en rörlig axel så man kan röra sig fritt vid skrivbordet, höga armstöd för att stödja handlederna och ett högt ryggstöd för att förhindra överansträngning eller en onormal ställning

Konsolstol – Konsolstolar är utformade för konsolspel. De är mer mångsidiga och har ett större utbud vad gäller form och storlek än PC gamingstolar. Kallas även för rocker för att de gungar fram och tillbaka

Racingsimulator – Själva modern för alla typer av gamingstolar. De är speciellt framtagna för att efterlikna racingstolar. Oftast kommer de färdigmonterade med en ”cockpit” där man kan fästa de tillbehör man vill ha som ratt, växellåda, pedaler osv.

RGB – : Integrerad belysning i stolen för en mer autentisk upplevelse

25 juli 2022

Taggar