Kom i gång med vloggen

Att göra snyggt och proffsigt material för bloggar och sociala medier behöver inte vara svårt. Det enda du behöver är en kamera, en mikrofon och grundläggande kunskaper om bildkomposition och ljussättning. Det svåraste kan faktiskt vara att välja rätt utrustning. Om du ska filma din skidåkning behöver du en helt annan utrustning än om du tänkte starta en videoblogg hemma på kammaren.

Med den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta rätt i kameradjungeln och dela med oss av några handfasta tips.

Del 1

Välj rätt kamera

Varför investera i en extra kamera när du har en i din smarttelefonen som du dessutom alltid har med dig? Sanningen är den att hur bra dagens mobiltelefoner än är så går det inte att jämföra med kvaliteten hos en dedikerad foto- eller filmkamera. Fördelarna är uppenbara. Du får fler inställningsmöjligheter, bättre objektiv och större sensorer.

Det finns filmkameror som kan fota och fotokameror som kan filma. Vilken typ av kamera du ska välja beror helt och hållet på vad du ska ha den till. Vad ska du använda den till och hur?

Om du till exempel skriver om mat och vill ta närbilder som får det att vattnas i munnen på besökarna kan det vara på sin plats med en systemkamera (det vill säga en kamera med utbytbart objektiv) eftersom de i regel ger bäst bilder. Sony a7 III ILCE-7M3 är en fullformatskamera i kompakt format med inbyggd stabilisering och träffsäker autofokus.

En annan kamera som lämpar sig bra för stillbildsfotografering är Canon EOS M50, en spegellös systemkamera i litet format med snabbt autofokus, inspelning av video i 4K-upplösning och smidig bildöverföring.

En annan kompaktkamera med 1” sensor som tar fantastiska bilder är Sony RX100 VI. Med tumsensor, blixtsnabb autofokus och 4K-upplösning i litet format är den perfekt för dig som vloggar.

Viktigt att tänka på är att dyrare systemkameror oftast säljs utan objektiv vilket betyder att det behöver införskaffas separat. Ett bra tips är att köpa en normalzoom för att få en uppfattning om vad du eventuellt kan behöva utöka din arsenal med i framtiden.

Om du tänkt filma och ljudet har stor betydelse är det viktigt att du väljer en kamera med mikrofoningång. Idag filmar de allra flesta kamerorna med 4K-upplösning. Om du vill ha en framtidssäker kamera är det med andra ord en 4K-kamera du ska satsa på. Om du ska filma dig själv är det viktigt att välja en kamera med vridbar skärm så att du kan se dig själv när du har den på stativ.

Person holding camera

Äventyrskameror

Det är en sak att filma på kontoret eller i hemmets lugna vrå men så fort du ska filma dina äventyr ställs det nya krav på din utrustning. Den moderna actionkameran står pall för väder och vind, är stryktålig, filmar med hög kvalitet och kan fästas på i princip vad som helst. GoPro har mer eller mindre blivit synonymt med actionkameror men det finns gott om andra tillverkare att välja mellan.

För den riktigt äventyrliga rekommenderar vi Olympus Tough TG-6, en stötsäker, vattentät och fryssäker kompaktkamera. Ett intressant alternativ är vattentäta DJI Osmo Action med inbyggd bildstabilisering, skärm på både fram och baksida och 4K-upplösning.

Om du istället vill ha en 360-kamera i fickformat ska du satsa på Insta360 One X Black. Alternativt Ricoh Theta Z1, en lika smidig 360-kamera med stor 1-tumssensor.

Ett generellt tips är att filma från så många olika vinklar som möjligt och sedan klippa ihop en snygg film i efterhand på datorn. För de allra häftigaste kameraåkningarna använder du naturligtvis en drönare. DJI Mavic 2 Pro låter dig filma i 4K med en integrerad Hasselbladskamera. Styr den med dina handgester och ta hjälp av drönarens sensorer för att undvika hinder.

Dji Osmo action camera

Se alla digitalkameror

Del 2

Glöm inte ljudet

Nu har du förhoppningsvis en bild som du är nöjd med men ljudet är minst lika viktigt. Nästan alla kameror har möjlighet att spela in ljud men om du vill skapa professionella filmer behöver du någon typ av extern mikrofon. Många kameror har 3,5-millimetersingång för mikrofon men vissa kameror kräver att du har en adapter.

Det finns mängder av mikrofontyper på marknaden och innan du hittar rätt behöver du fundera över i vilka miljöer du kommer att spela in. Med en shotgun-mikrofon plockar du upp ljudet från det håll du riktar den åt. Saramonic Sr-M3 monteras lätt på din kamera, är enkel att använda och har hörlursingång för medlyssning. Nackdelen med en shotgun-mikrofon är att den lämpar sig mindre bra om du ska ta upp ljud långt bort från kameran.

Boya Pro-K1 Wireless Receiver (sändare och mottagare) lämpar sig väl för att spela in liveljud, film- och tv-produktioner, talkshows och konferenser. Om du vill kunna spela in 4 spår samtidigt ska du satsa på Zoom H5 Handyrecorder, en portabel inspelare med low-cut-filter som minskar vindens påverkan och eliminerar hanteringsljud. För dig som är på jakt efter ett kompakt trådlöst mikrofon-system med inbyggd mikrofon på sändaren och stöd för extern mikrofon rekommenderar vi Røde Wireless GO. I Røde VideoMicro får du en kompakt videomikrofon för systemkameror med filmfunktion.

Se alla mikrofoner

Del 3

Hitta rätt videoljus

Behöver vi poängtera ljusets betydelse? Vissa hävdar att ljuset är vad fotografi faktiskt handlar om.

I jämförelse med kamerautrustning som kan kosta en del är det relativt billigt med en fullt fungerande blixt. Och faktum är att en bra blixt med stor sannolikhet kan göra mer för dina bilder än ett nytt objektiv.

Ledgo E268c är en stor LED-panel som kan användas för belysning i såväl video som vid fotografering. Om du vill ha fördelarna med blixt och fast ljus i en och samma enhet har du Rotolight NEO 2.

Elgato Key Light är en dimbar LED-panel med 2500 lumen och justerbar färgtemperatur. Sist men inte minst har vi Phottix M180 LED Light, en superkompakt kombination av LED-panel och laddningsstation (powerbank). LED-ljuset varieras enkelt i ljusstyrka och färgtemperatur vilket gör det till den perfekta ljuskällan när du använder din smartphone som kamera eller videokamera.

Rotolight neo product

Se alla blixtar och lampor

Del 4

Tillbehör

När du har börjat titta på kameror, framförallt actionkameror, kommer du snart att märka att det finns en uppsjö av fästen, tillbehör och anordningar att köpa till. Viktigast av alla är stativet.

Jobys Gorillapod är en smidig lösning som med sina böjbara ben uppmuntrar till kreativitet. Du kan till exempel sätta dem i ett träd eller på en lyktstolpe. För mobiltelefonen väljer du Joby Gorillapod 1K Kit och för systemkameran är Joby Gorillapod Rig det självklara valet.

Ett annat alternativ är Joby Griptight Pro Telepod som även fungerar som selfiepinne till din GoPro-kamera eller smarttelefon. Mer seriösa telefon-filmare väljer Joby Gorillapod Mobile Rig som även kan bära upp belysning och mikrofon. DJI Ronin-SC är en lätt gimbal med 360° panorering som kan hantera utrustning upp till 2kg och är utrustad med en mängd smarta funktioner. Zhiyun Weebill Lab Gimbal är framtagen för dig som vill kunna använda smartphonen som sökare, behöver en gimbal som kan hållas på flera olika sätt och vill kunna skapa riktigt stabila klipp. Feiyutech WG2X Wearable Gimbal är för äventyraren och monteras enkelt på actionkameror.

Se tillbehör till videokameror

31 januari 2018

Hörlursguiden

Med rätt hörlurar kan du njuta av musik och film, enklare hitta fokus och göra träningen roligare. Men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid helt lätt. Vi hjälper dig hitta rätt.

TV-guiden

Vi har satt ihop en guide som går igenom allt du behöver veta för att hitta rätt TV.

Starta podcast – så gör du

Är du sugen på att börja podda? Vi har samlat allt du behöver för att komma igång.

Så väljer du rätt ljudanläggning

Vad är viktigast när du ska välja ljudanläggning? Att det låter bra förstås! Men det handlar också om att skaffa en anläggning som passar dig och hur du vill lyssna på musik. Om du helst tar med dig musiken till stranden kanske en dyr hemmabio-receiver inte är ditt förstahandsval.