Ljud & bild

Kameraguiden

Funderar du på att börja fotografera?

Eller har du kanske redan börjat men vill ta dig till nästa nivå?
Oavsett vilken nivå du befinner dig på finns det vissa saker man bör ha i åtanke innan man sätter igång att fotografera. I denna fotoguide går vi igenom hur man bör tänka kring val av kamera, vad man ska fotografera, och vilka tillbehör som kan vara bra att ha.

Men vi tar det från början. Har du inte fotograferat tidigare men har lust att börja är en utrustning i form av en enkel och bra kamera samt ett objektiv A och O. Det betyder inte att utrustningen behöver vara dyr eller exklusiv, eller ens ny för den delen. Faktum är att många billigare modeller kan ge precis lika bra bilder som dyrare modeller, dessutom kan de vara enklare att använda. Vi på Dustin erbjuder kameror och tillbehör för alla sorters tillfällen, för alla typer av användare.

Debutanten

Kameror och tillbehör för nybörjare
Kanske har du funderat på att börja fotografera under en längre tid, eller så har du precis börjat men vill nå nästa nivå inom fotografering.

Till produkterna

Flanören

För dig som vill ta nästa steg
Har du kommit en bit i ditt fotograferande och är redo att ta nästa steg? Kanske vill du ha större kontroll över hur slutresultatet kommer att se ut eller så behöver du fler funktioner som möjliggör ännu mer unika bilder.

Till produkterna

Mästaren

Kameror och tillbehör för proffs
Har du mångårig erfarenhet från fotografering eller har du kanske till och med arbetat professionellt med fotografering? Då behöver du en proffskamera som inte gör avkall på kvaliteten och ger perfekt resultat — varje gång.

Till produkterna

Vad vill du fotografera?

Kanske har du funderat på vad du ska fotografera eller vilken typ av bilder du ska ta. För att veta vilken typ av kamera som passar just dig bäst går vi igenom olika typer av fotografering, så att du ska kunna göra rätt val.

Landskapsfotografering

Vill du fotografera landskaps- och naturbilder behöver du en kamera som klarar särskilda väderförhållanden och som du kan bära med dig i skog och mark. Värt att tänka på är att landskapsfotografering ofta tar tid och är en långsam process, varför du inte behöver den snabbaste kameran på marknaden. Istället är det storleken på kameran samt vikten som kommer vara avgörande. Inom kategorin landskapsfotografering finns både enklare modeller till mer exklusiva.

3 tips för landskapsfotografering

 • Vädertätning
 • Vinklingsbar skärm för låga vinklar
 • Timelapse och timerfunktion

Porträttfotografering

Kanske är du intresserad av att ta fina porträtt av familjen, husdjur eller människor du beundrar? Då är det viktigt att tänka på att objektivet är viktigare än själva kamerahuset. Förutom normalzoom är ett objektiv med fast brännvidd på 50-85mm att föredra. Detta kommer ge dig perfekta porträttbilder som är mjuka och har utsuddade bakgrunder.

3 tips för porträttfotografering

 • Snabb autofokus
 • Ögonautofokus
 • Bildstabilisering

Streetfotografering

Tycker du om att ta med dig kameran när du ska ut och resa, går på stan eller bara i vardagen? Då är det lämpligt med en kamera som är kompakt, diskret och tar så lite plats som möjligt. Vill du hänga kameran på bröstet eller låta den ligga synlig på bordet skadar det heller inte om den är estetiskt tilltalande. Men framförallt är det viktigt att kameran är behändig, utrustad med superzoom och kanske också ett fast street-objektiv som tillbehör. För att du få med alla bilder är en snabb och exakt autofokus avgörande.

3 tips för streetfotografering

 • Superzoom
 • Bra autofokus
 • Street-objektiv

Actionfotografering

Är du sugen på att fotografera fartfyllda situationer och händelser med mycket liv och rörelse? Då behöver du utrustning av extra hög kaliber. Snabb seriebildstagning, supersnabb autofokus och långa zoomar kommer stå i fokus när de snabba kamerorna intar scenen. För att du ska bli riktigt nöjd med dina bilder inom detta område krävs oftast att du går upp en prisklass, men det kan det vara värt.

3 tips för actionfotografering

 • Snabb seriebildstagning
 • Långa zoomar
 • Hypersnabb autofokus

Objektiv

Förutom vilken typ av kamera du ska välja så kommer kameraobjektiv vara en av de första termerna du stöter på om du inte har fotograferat tidigare. Men att välja objektiv är inte alltid helt enkelt. Det är mycket som behöver tas hänsyn till för att välja rätt objektiv för rätt typ av fotografering. Förutom grundfrågor som vikt, pris och typ är den första frågan du bör ställa – vad är det egentligen jag ska fotografera? Genom att ställa dig den frågan har du redan gjort halva jobbet, eftersom det skalar ner den uppsjö av olika alternativ som annars finns.

Fasta objektiv

Fasta objektiv har sina för och nackdelar. Dock är de inte lika flexibla när de kommer till brännvidden eftersom de är fasta, vilket kräver att du behöver röra på dig för att hitta din vinkel. Fördelarna med fasta objektiv är att de ger mindre förvrängning än zoomar. De ger bättre förutsättningar för dina bilder då optiken är optimerad för att vara bäst på just den brännvidden som objektivet har. Du kan därför förvänta dig ett bättre resultat med fasta objektiv jämfört med zoomar.

Zoomobjektiv

Hur är det då med zoom. Finns det olika typer? Ja, det finns en mängd olika typer av zoom som lämpar sig olika beroende på vad du vill fota. Nedan går vi igenom de vanligaste och hur du ska tänka kring de olika varianterna.

Objektiv med normalzoom

Objektiv med normalzoom följer ofta med kameran när du köper den. Objektivet är enkelt att använda och ett bra instegsobjektiv.

Objektiv med superzoom

Superzoom fungerar till det mesta och den långa brännvidden gör den till ett utmärkt objektiv med hög flexibilitet. Enda nackdelen är att objektiv med mycket zoom inte är särskilt ljusstarka vilket gör att de blir lite större jämfört med en normalzoom.

Teleobjektiv

Vilket objektiv är det som fotograferna längs sidlinjen på fotbollsmatchen har, eller som du sett på TV när de filmar från savannen? Det heter teleobjektiv. Ett teleobjektiv låter dig komma närmare det du ska fotografera eller filma genom dess höga brännvidd. Det är den som gör att motivet står ut i både för- som bakgrund i bilden. Inom kategorin finns både mindre, lätta och billiga, till större, tyngre och dyrare teleobjektiv.

Brännvidd

Nästa steg efter att ha valt vilket objektiv du ska ha är vilken brännvidd du ska ha. Typen av brännvidd du trivs med kan du få fram genom att titta på bilder du tycker om och kolla vilken brännvidd de är tagna med. Nu har du kommit en bra bit med din fotografering och även ramat in dina intresseområden för fotografering och video.

Vidvinkel för medryckande bilder

Ett vidvinkelobjektiv skapar dramatiska bilder och ger känslan av att världen är större än vad den i själva verket är. Vidvinkelobjektiv lämpar sig därför bra för arkitektur, landskaps- och stadsfotografering. Men självklart kan det användas till mycket annat. Vad en vidvinkellins ger är möjligheten att vara kreativ och skapa unika bilder som sticker ut från mängden.

Men, vilken typ av systemkamera ska jag ha?

För att göra det så enkelt som möjligt kan man säga att det finns två typer av systemkameror: traditionell systemkamera och spegellös systemkamera. I en DSLR kamera (digital spegelreflexkamera) speglas bilden genom hålet du tittar i när du fotar, alltså den optiska sökaren. I en optisk sökare ser du verkligheten precis som den är. Alltså finns det ingen spegling utan istället så används en elektronisk sökare. Den elektroniska sökaren visar bilden på en digital skärm som är integrerad i kameran. Detta ger en direkt förhandsvisning om hur bilden kommer att se ut, vilket kan vara smidigt om man inte vill ta flera bilder i ”blindo” Det finns två läger inom dessa tekniker, och båda innehåller för- och nackdelar som ofta leder till långa diskussioner.

Nedan summerar vi kortfattat vilka fördelar de olika teknikerna har:

Fördelar med traditionell systemkamera

 • Inga fördröjningar — du ser verkligheten precis som den är
 • Ingen påverkan på kamerans batteritid
 • Optisk sökare istället för elektronisk sökare

Fördelar med spegellös systemkamera

 • Du får en direkt bild av hur ditt foto kommer att se ut
 • Kompaktare design som gör den enklare att ta med
 • Objektiv i nättare utförande

Kan jag filma med min systemkamera?

Ibland dyker det upp tillfällen när stillbilder inte är nog, kanske vill du spela in en sekvens av något eller fånga upp ett speciellt ljud som inte kan fångas på bara en bild. Då kan du i de flesta fall använda din systemkamera till att filma.

Det finns ett par saker att ha i åtanke när det kommer till att filma med en systemkamera, och det finns inte en modell som passar alla. Vad som just du behöver beror på vilka behov du har, men det finns vissa universella saker som kan vara bra att tänka på:

Pris

Vad har du för budget för din systemkamera. Det finns allt från billigare modeller som ger acceptabelt resultat till exklusiva modeller med tonvis av funktioner

Funktioner

Antalet funktioner du behöver beror på vilken nivå du befinner dig på. Är du ny klarar du dig med några få, medan om du hållit på ett tag kanske du behöver mer och fler avancerade funktioner för att få ut mer av ditt videoskapande.

Storlek

Vill du ha en stor kamera med perfekt bildskärpa eller en mindre för dagsutflykten? Valet beror till stor del på vilka användningsområden du kommer att ha.

Pixlar

Ska du bara titta på filmen i efterhand är antalet pixlar inte avgörande. Viktigare blir det om du tänkt jobba med klippet i efterhand och beskära, klippa och lägga ihop, då kan megapixlarna och upplösningen komma att bli avgörande för resultatet.

Ljudet

För filmandet med en kompakt eller systemkamera kan det vara viktigt att du har en bra intern mikrofon som hanterar vindbrus eller om du ser efter mer kontroll kan det vara bra att ha ett uttag på kameran för att koppla en extern mikrofon.

Om du istället vill fördjupa dig inom streaming kan du göra det här:

Uppslagsbok

Vi har skapat en ordlista över begrepp som ofta förekommer och kan vara bra att känna till, eller om du vill skryta lite:

Sökare – delen du tittar igenom när du ska ta en bild

Blixtsko – Finns oftast uppe på kameran för att kunna fästa tillbehör, som en extern blixt

Exponering – att ”exponera” syftar till hur man ställer in slutartid, bländare och ISO. En bild som är överexponerad blir väldigt ljus och en bild som är underexponerad blir väldigt mörk

Bokeh — ett japanskt ord som används för att beskriva oskärpan i en bild

Komposition – hur du bygger upp en bild med hjälp av vinklar, avstånd, placering av motiv etcetera.

Slutartid, bländare & ISO – Kamerans tre huvudinställningar som i första hand påverkar ljuset

Fish-eye - Term som inbegriper objektiv, linser eller effekter. Ett ”Fish-Eye”-objektiv är ett objektiv med mycket kort brännvidd som kan ge upp till 220 graders bildvinkel

RAW – alternativt format till jpg för att spara dina filer i kameran. Filformatet skapar även större utrymme för redigering och efterbearbetning för dina bilder

UV-filter – monteras på filtergängan för objektivet för att skydda för glaset och sensorn mot UV ljus

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar