Datorer & tillbehör

Laptopguiden

Vi hjälper dig hitta rätt bärbar dator

Vilken bärbar dator ska du köpa? Det finns mycket att tänka på. Vissa saker är enklare att förstå. Som t.ex. skärmstorlek. Men att läsa specifikationer om processorhastigheter, ”quad-core” och grafikkort är inte alltid lika lätt.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt laptop, oavsett om du är på jakt efter en PC eller en Mac. Idag är en bärbar dator det självklara valet för de flesta - även för de som behöver hög prestanda.

Standardanvändaren

För dig som letar efter en laptop som klarar av det mesta och gör dig redo för digitala möten.

Till produkterna

Den kreativa användaren

Laptops som passar för tyngre kontorsarbeten, bild- och filmredigering och musikproduktion.

Till produkterna

Den mobila användaren

För dig som letar efter en laptop som passar för mail och surf, är lätt att ta med sig och har lång batteritid.

Till produkterna

Att tänka på innan köp

Det är oftast en bra idé att tänka över sitt beslut innan man fattar det. Det gäller även när det kommer till att köpa en ny laptop. Vad du ska göra på din nya dator? Försök att visualisera hur och till vad du kommer använda den. Behöver du använda tunga program som t.ex. Adobe Photoshop? Eller bara använda den för att surfa på internet och maila? Är lång batteritid viktigt för dig? Eller är det kanske viktigare med mycket lagringsutrymme?

Vilken dator ska jag välja?

Vi tagit fram tre kategorier för olika användare: standardanvändaren, den kreativa användaren och den mobila användaren. Längre upp har du de olika kategorierna och kan enkelt klicka dig vidare till de produkter som passar dig och ditt användningsområde bäst.

Laptopens viktigaste delar

För att förstå vad som passar dig är det bra att ha koll på datorns viktigaste delar och hur de hänger ihop. Inte minst för att se vad du får för pengarna, en billig laptop behöver inte nödvändigtvis vara en dålig laptop. Laptopens olika delar är olika viktiga beroende på hur du tänkt använda den. Nedan förklarar vi de olika delarna, hur de hänger ihop och vad som är bra att tänka på.

Vilken betydelse har processorn?

Processorn eller CPU:n (Central Processing Unit) är datorns viktigaste del och kallas ofta datorns ”hjärna”. Om du ber en dator räkna ut vad 3 + 3 blir så är det processorn som bestämmer att svaret är 6. Ju snabbare processor, desto snabbare räknar den ut svaret. Översatt till praktisk användning, innebär det att en snabbare processor startar program snabbare och utför kommandon snabbare. Hur processorn jobbar mäts i klockfrekvensen hertz och hur många kärnor den har. Förenklat innebär högre hertz och fler kärnor normalt sett bättre prestanda. 

Vilket grafikkort ska jag ha? 

Grafikkortet är den komponent i datorn som ritar upp bilderna du ser på skärmen. Om du inte spelar eller producerar 3D-animationer räcker det med det inbyggda grafikkortet alternativt ett enklare grafikkort. 

Vad är ett RAM-minne?

RAM-minnet (Random Access Memory) är en av de väsentliga delarna i en laptop. Att ha snabbt och framförallt mycket RAM-minne är viktigt. Ju mer RAM-minne, desto mer information kan den lagra med snabb åtkomst. Det innebär att fler program kan vara igång samtidigt utan att det påverkar prestandan negativt. Minnet mäts i gigabyte (GB) och som regel gäller ju mer desto bättre. 

Att välja hårddisk

Hårddisken lagrar information på datorn. Hur stort lagringsutrymme du behöver beror på vad du tänkt lagra. Skrivna dokument tar lite plats medan program och film tar betydligt större utrymme. Idag finns det så pass mycket bra externa hårddiskar och möjligheter att spara i ”molnet” att du inte behöver ha speciellt stor hårddisk på själva datorn. I många fall kanske du klarar dig gott och väl på 256 GB. Om du är en kreatör som jobbar mycket i Photoshop kanske du snarare ska satsa på en laptop med t.ex. 2 TB.  

Senast uppdaterad: 9 augusti 2023

Taggar