Så väljer du rätt ljudanläggning

Vad är viktigast när du ska välja ljudanläggning? Att det låter bra förstås! Men det handlar också om att skaffa en anläggning som passar dig och hur du vill lyssna på musik. Om du helst tar med dig musiken till stranden kanske en dyr hemmabio-receiver inte är ditt förstahandsval.

Idag finns fler sätt att lyssna på musik än någonsin. Allt från att köpa en billig högtalare och koppla direkt till telefonen till en lyx-hifi-anläggning med högtalarkablar för tusentals kronor metern. Men som vi ska se i guiden behöver det ena inte utesluta det andra. Fundera på hur du vill kunna lyssna på musiken; ska den komma från telefonen, en hårddisk eller en skiva? Vill du kunna lyssna i flera rum? Vill du ha små diskreta högtalare som går att sätta upp på väggen, eller stadiga dito att placera på golvet?

Det finns flera olika sätt att strömma musik trådlöst idag. Flera av dem, exempelvis Sonos och Yamaha MusicCast, är slutna standarder som bara har stöd för produkter inom respektive standard. Därför kan det vara smart att läsa på ett extra varv innan du väljer vilken standard du vill satsa på. När du har gjort ditt val kommer du dock att upptäcka hur enkelt och praktiskt det är med ett system där alla enheter är anpassade till varandra.

Den här guiden är indelad efter de vanligaste kategorierna som finns när det gäller musikanläggningar. Vissa produkter passar in i flera kategorier. Du kan ju såklart koppla in en hifi-komponent i en hemmabioreceiver eller en multirums-brygga i en stereoförstärkare. Vi hoppas att den här guiden blir ett bra avstamp för att kasta dig in i vårt ljudutbud.

Del 1

Hemmabio

Med ett hemmabiosystem kan du som både gillar musik och film få ditt lystmäte. Viktigt att tänka på är att anpassa systemet efter rummets storlek. Ett mindre rum behöver inte lika mycket effekt för att fyllas med film och musik. Och om du tycker att det är för dåligt tryck går det ju alltid att uppgradera högtalarna.

En receiver som går att växa i är Pioneer VSX-832-B. Det är en fullmatad receiver som täcker in allt från fet film-upplevelse med Dolby Atmos-ljud till maxad musikanläggning med inbyggt stöd för streamingtjänster som Spotify, Tidal och Deezer. Du som inte vill dra högtalarkablar över hela rummet till bakhögtalarna kan glädjas åt att Pioneer VSX-832 bara behöver höger-, vänster- och fronthögtalare för att skapa en surroundupplevelse, men det blir förstås alltid bättre med fysiska bakhögtalare.

Ett annat alternativ för dig som vill ha bra ljud för film och musik är en soundbar. Det är en avlång högtalare som du placerar framför tv:n och som innehåller vänster-, höger- och centerhögtalare. Till de flesta soundbars hör en subwoofer som du placerar på golvet för att få extra tryck i basregistret. Ett steg upp från soundbar är det som kallas soundbase. Det är en kraftigare soundbar som du ställer tv:n ovanpå. Canton DM 90.3 är Rolls Roycen i kategorin soundbase. Med en effekt på hela 300 watt behöver den ingen subwoofer för att fylla rummet. Via inbyggt stöd för bluetooth kan du strömma ljud till den från telefonen eller datorn.

Del 2

Klassisk hifi-anläggning i delar

Detta är den mest klassiska kategorin, men också den mest mångsidiga. När du bygger din egen hifi-anläggning kan den bli hur stor och dyr, eller hur liten och specialiserad, som helst. Men allt utgår från förstärkaren. Antingen väljer du en vanlig stereoförstärkare eller också en med inbyggd radio, en så kallad receiver.

Onkyos TX-8270 är en fullmatad receiver med alla funktioner du kan tänka dig. Med inbyggt stöd för ett antal musiktjänster, såväl som stöd för både Google Cast och Apples AirPlay, kan du vara säker på att du kan spela musik från just din favorittjänst. Dessutom har TX-8270 både FM-, DAB- och internetradio så det kommer alltid finnas något att lyssna på. Med en effekt på 160 watt per kanal så behöver du dock bo utan grannar alltför nära för att kunna utnyttja receiverns fulla potential…

Du som inte vill kompromissa med ljudkvaliteten ska titta på Pioneer A-70DA. Den här stereoförstärkaren har separat inkapslade nättransformatorer där försteg och slutsteg avskärmats från varandra. Förutom att det gör det här till en pjäs på över 17 kilo innebär det ett rent och störningsfritt ljud där förstärkardelarna inte störs av fluktuationer i nätspänningen. Förstärkaren har inte inbyggt stöd för strömmad musik, men via digitalingångarna kan A-70DA spela upp alla moderna musikformat. Via usb stöds även de allra högsta upplösningarna som Quad-DSD (11.2MHz) och PCM på 384kHz och 32bit.

Utöver förstärkaren är såklart högtalarna nästa viktiga del i hifi-systemet. Vill du ha ett par små och smäckra som tar lite plats, eller vill du ha ett par stadiga golvhögtalare som inte ber om ursäkt för sig? Väljer du den sistnämnda kategorin så tycker vi att du ska kika på Canon Chrono 517. Det är den minsta högtalaren i Cantons Chrono 5-serie, men de väger ändå in på 17 kilo styck! Med nedåtriktad basport blir högtalaren enklare att placera och har inga problem att stå direkt mot väggen.

Del 3

Aktiva högtalare och multirumslösningar

Det råder ingen tvekan om att det är mobilen som är utgångspunkten för många musikälskare idag. Vi har våra favoriter bland streamingtjänsterna och när vi inte lyssnar i lurar så vill vi att det ska vara enkelt att koppla till en större högtalare för ett maffigare ljud.

Det enklaste är en aktiv högtalare med en gammal hederlig AUX-ingång. Aktiv till skillnad från passiv högtalare betyder att högtalaren har inbyggd förstärkare och inte behöver kopplas till en separat förstärkare. En batteridriven högtalare är perfekt för dig som vill ta med dig ljudupplevelsen till exempelvis stranden. Då kan det vara bra att välja en högtalare som är stöt-, vatten- och dammtålig så att du slipper oroa dig för att den ska gå sönder på utflykten.

De flesta aktiva högtalare har stöd för någon typ av trådlös överföring. Den enklaste varianten är bluetooth. Dagens bluetooth-högtalare håller bra kvalitet, men kan ibland vara känsliga för störningar vilket ger hack i musiken. Då är det bättre att välja en högtalare som strömmar ljudet över wifi. Enklaste sättet att testa wifi-ljud är att köpa Googles Chromecast Audio. Den ser ut som en tjock mini-vinyl-skiva och blir en länk mellan din telefon och valfri högtalare eller annan ljuduppspelningsenhet. Nästa steg upp är någon av alla de standarder för multiroom-ljud som dykt upp på senare år. Sonos är kanske den mest kända. Deras nya Sonos One är en perfekt kombination mellan modern teknik, bra ljud och estetiskt yttre. Den lilla högtalaren finns i svart och vitt och har touchkontroller på ovansidan för att spela, pausa, ändra volym och byta låt. Snart kommer du även att kunna prata med din Sonos One när funktionen får stöd i Sverige. När man väl fastnat för Sonos är det lätt att vilja utöka systemet. Det kan du göra med antingen fler högtalare av samma storlek, större högtalare eller en soundbar till tv:n. Men du kan också köpa en Sonos Bridge och koppla in valfri stereoanläggning eller aktiva högtalare till ditt Sonos-system.

Del 4

Mikrosystem

Om du bor litet, inte vill lägga så mycket pengar eller vill ha en andrastereo i exempelvis köket, är mikrosystem ett bra val.

Till den här kategorin räknas kompletta enheter med förstärkare, radiomottagare och högtalare, gärna i ett smidigt format. Oftast hittar du även cd-spelare inbyggt, samt stöd för olika typer av strömmat ljud. Mikrosystem, eller kompaktstereo som det också kallas, kan vara dels sådana som du ställer i en hylla eller på ett bord, eller en modell som du hänger på väggen om du verkligen vill spara plats.

Bara för att ett mikrosystem är litet behöver det inte betyda dåligt ljud. Pioneer X-HM76 tar inte mycket plats i hyllan men har en total uteffekt på 100 watt. Förutom cd-spelare med stöd för SACD strömmar du enkelt musik från din favorittjänst via AirPlay, Google Cast eller FireConnect.

Del 5

Hörlurar

Att ha bra ljud på resan eller i joggingspåret är idag minst lika viktigt som att ha det hemma. Idag är trådlösa lurar standard och med brusreducering blir flygresan eller den stimmiga bussen plötsligt njutbar. Välj en over-ear-modell för en lite större men heltäckande passform, eller on-ear som är mer kompakt, men inte stänger ute omgivande ljud lika bra.

Sennheiser har skördat stora framgångar med sina brusreducerande lurar, på goda grunder. Deras PXC550 är toppmodellen, med touchkontroller och intelligent på- och avstängning. När du viker upp luren sätts den på automatiskt, tar du av den pausas ljudet och viker du ihop den stängs luren av. HD-700 är istället en trådad lur för dig som föredrar att lyssna på musik hemma i favoritfåtöljen. Här sparas inget krut på vare sig komfort eller ljudkvalitet.

Du som letar efter en stilren och kompakt lur ska spana in Audio-Technicas ATH-AR5BT. Luren, som finns i svart och vitt, är både trådlös och utrustad med brusreducering. Men även när batteriet är slut kan du använda den med den medföljande sladden.

Tycker du att Beyerdynamic Aventho Wireless känns bekanta? Det är nog för att det är en trådlös variant på företagets klassiska modell T51i, hyllad av många som en av de bästa on-ear-lurar som tillverkats. Med hjälp av kalibreringsappen MIY skapas en unik ljudprofil för just dig som sparas i hörluren och kan användas oberoende av vad du lyssnar på.

Plantronics är mest kända för sina headset, och även om Voyager 8200 UC är en riktigt välljudande lur så är det främst en lur för dig som vill kombinera din kärlek till musik med att prata i telefon. Voyager 8200 UC har ”vanliga” knappar till skillnad från många moderna lurar som har touchpaneler för att kontrollera musikuppspelning och annat. Även om det inte är en lika futuristisk känsla så är det onekligen praktiskt.

31 januari 2018

Hörlursguiden

Med rätt hörlurar kan du njuta av musik och film, enklare hitta fokus och göra träningen roligare. Men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid helt lätt. Vi hjälper dig hitta rätt.

TV-guiden

Vi har satt ihop en guide som går igenom allt du behöver veta för att hitta rätt TV.

Starta podcast – så gör du

Är du sugen på att börja podda? Vi har samlat allt du behöver för att komma igång.

Kom i gång med vloggen

Att göra snyggt och proffsigt material för bloggar och sociala medier behöver inte vara svårt. Det enda du behöver är en kamera, en mikrofon och grundläggande kunskaper om bildkomposition och ljussättning. Det svåraste kan faktiskt vara att välja rätt utrustning.