Ljud & bild

Audio & HiFi guiden

Vi hjälper dig välja rätt ljud för dina behov

Vad är viktigast när du ska välja vad du ska lyssna med? Att det låter bra förstås. Men det handlar också om att skaffa något som passar dig och hur du vill lyssna på musik. Om du helst tar med dig musiken till stranden eller naturen med dina vänner, kanske en bra portabel högtalare passar dig. Kanske du också ser på mycket film hemma, då kan du behöva ett bra hemmabiosystem.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta rätt ljudkälla, oavsett om du är på jakt efter det stora hemmabiosystem eller en bärbar högtalare. Idag finns det inga generella självklara val utan de flesta behöver anpassa sig och köpa lite olika saker för att utvidga sina möjligheter att få det bästa ljudet. Klicka vidare här under på det som passar dig så ser vi till att du känner dig säker på din nästa pryl.

Multi-Room högtalare

För dig som letar efter friheten att lyssna på musik hemma, i alla rummen, samtidigt.

Till delen

Hemmabiosystem

För dig som letar efter möjligheten att känna känslan av filmens spänning genom dina högtalare.

Till delen

Vinylspelare

För dig som älskar det klassiska spraket och knastret från LP skivan så är detta ett måste till hemmet.

Till delen

Bärbara högtalare

För dig som letar efter en flexibel lösning där du kan dela med dig av din musik vart och när du vill.

Till delen

Studio hörlurar

För dig som är musiker och vill ha ljudet rätt från första början. Eller du som är väldigt kräsen med hur ljudet låter i dina öron.

Till delen

Multi-Room högtalare

Du är hemma och festen börjar snart, men du behöver se till att alla kan lyssna på dina klassiker och det senaste som du lagt till i spellistan. Då är att ett par Multi-Room högtalare rätt för dig. Multi-Room är någonting som funnits ett tag och har blivit mer och mer tillgängligt. De flesta har numera en wifi router hemma och dessa högtalare är rätt enkla att koppla ihop med ditt nätverk. Det gör det möjligt för dig att lyssna på dem samtidigt i alla dina rum i hemmet. Eller så kan du flytta på dem och kräma på ännu mera i samma rum. Multi-Room är flexibelt och är ofta möjligt att koppla till ditt smarta hem. Många har även Chromecast Audio och Airplay tillgängligt vilket gör det enkelt och smidigt att lyssna på musik ifrån mobilen.

Vad ska man tänka på när man köper Multi-Room?

  • Se till att köpa tillräckligt många högtalare så att det täcker ditt hem. Om de är så att du bor stort och dina hängytor är stora eller har många rum, då behöver du se till att du har tillräckligt många högtalare för att täcka dem ytorna. Du kan alltid börja med en och komplettera med flera efter ditt behov.
  • En annan sak som är bra att tänka på är att alla dina enheter du köper har samma smarta hem stöd, så du inte köper högtalare som inte är kompatibla med varandra.
  • Om du vill lyxa till ljudet med lite extra tryck, kan det vara bra att kolla på en Multi-Room Subwoofer också.
  • Se även till att du har en wifi router hemma då du behöver en för att konfigurera Multi-Room i hemmet.

Hemmabiosystem

Spenderar du mycket tid framför film och serier så är det kanske dags att skaffa dig ett nytt hemmabiosystem. Du känner säkert igen känslan av att gå på bio och höra tekniken av DTS:X eller Dolby Atmos. Det är säkert någonting som du uppskattar. Då är det dags att ta med känslan hem. Hemmabiosystemet har funnits i många år och tekniken utvecklas hela tiden och därför kan det vara svårt att veta vad just du behöver. Därför går vi igenom de olika delarna av systemet och ser till att du har koll på vad som behövs.

Receiver

Är det som du behöver för att kunna få liv i dina högtalare samt också är det som kan skicka bild från dina källor. Viktigt att tänka på är att receivern stöder antalet högtalare du vill ha samt alla anslutningar som du kan tänkas behöva, som HDMI eller optisk ingång. Se även till att förstärkaren har en högre uteffekt som matchar dina högtalare så att båda enheterna klarar att spela lika högt ljud. Titta även på att din receiver som du ska köpa har de senaste från DTS och Dolby så att du kan ta del av hur filmen var tänkt att höras.

Surroundhögtalare

Är också ofta stativhögtalare. Är de högtalarna som skapar rymden för ljudet i filmen och de 2 första är ofta placerade bakom dig i rummet. Här kan du lägga till flera än två beroende på hur många kopplingar din receiver har för att skapa det där äkta 5.1 eller 7.1 ljudet. Då placeras de om du vill få 7.1 på sidorna om dig i rummet. Om du vill få till det där Dolby Atmos ljudet så kan du även sätta in ännu fler högtalare oftast som skjuter ljud uppåt från golvhögtalarna eller sitter i taket för att skapa rymd. Om du använder dessa så blir ditt system ett 5.1.2 eller 7.1.2 system.

Fronthögtalare

Kan antingen vara stativhögtalare eller golvhögtalare. Golvhögtalarna är lite större och kan hjälpa till att få mer bas om du inte vill köpa en subwoofer direkt. Dessa högtalare är det som du har för att få stereoljud i hemmet och placeras på varsin sida om Tv:n.

Centerhögtalare

Är det som framhäver dialogen i filmen och skapar det extra klara mellan registret där våra röster finns. Just i filmer så består 70% av dialogen i centerhögtalaren därför kan det vara viktigt att ha en som framhäver det i ljudbilden. Den centrerar även ljud och andra effekter och är centrerad framför Tv:n.

Subwoofer

Det som gör att dånet av åskan hörs i filmen eller att det mörka registret hörs i explosionen som går av. Subwoofern är det som gör att systemet får en etta efter (5/7).1

Vad är DTS:X och Dolby Atmos? Varför bör din receiver ha det?

Dolby Atmos och DTS:X gör att ljudingenjören i filmen kan placera ljudet exakt vart de vill för att skapa en värld för dig där filmen får en fantastisk atmosfär. Fler och fler filmer får stöd för detta och då är det coolt att kunna få följa med och höra det som tänkts från början. Därför bör din receiver stödja dessa format.

Vinylspelare

Att lyssna på vinylskivor så kallade LP skivor är något som många uppskattar. Det är något speciellt med att få ta fram dina härliga klassiker eller spela den där nya släppta skivan på vinylspelaren. Det säljs faktiskt mer LP skivor idag än de säljs CD skivor och det är nog bland annat för att det ger extra dynamik i låtarna när du lyssnar på vinylspelaren. Så kan du ju inte undgå att tycka om det härliga knastret och spraket. Det är en hobby att kunna fylla på din samling av LP skivor som du kanske redan har eller vill ta upp och därför har vi samlat en hel del bra vinylspelare hos oss. Här du kan antingen köpa ett komplett kit eller köpa en spelare till ditt nuvarande system. Se till att den spelare du köper stödjer de ingångarna du har på din receiver idag eller den du eventuellt kommer att köpa.

Du bör testa vinyl om du är

  • Entusiast
  • Musikälskare
  • Hobbyist
  • Samlare

Bärbara högtalare

Om du ofta är på språng, är ute i naturen eller lyssnar på musik när du gör aktiviteter med vänner så kommer det oftast upp att någon behöver ta med musik. Då skulle det vara riktigt schysst om du hade en bärbar högtalare med bra batteritid och bra ljudvolym. Idag finns det många olika bärbara högtalare i olika storlekar och med olika klasser och certifieringar. Vi tänkte gå igenom och hjälpa dig hitta din rätta högtalare för att passa ditt musiklyssnande när du är på resande fot eller när du vill kunna vara flexibel hemma.

Vattentåliga och dammtåliga

Dessa högtalare är väldigt bra om du tänker sjunga och lyssna på musik i duschen. De kan också vara bra när de regnar eller när du är nära poolen eller havet. De klarar ofta av sand och lite lera. Det finns olika klasser på certifieringar att kolla på när du köper högtalare.

Den vanligaste certifieringen är IP certifiering. Det finns värde mellan 1–6 på damm och 1–9 på vatten. En god indikation på att produkten har en god tålighet är när värdet är högt. För dam så är det tåligt vid IP5x och tätt vid IP6x. För vatten så är det tåligt vid IPx5, men är helt tätt nedsänkt i en meters djupt vatten vid IPx7 och ännu bättre vid IPx8.

En riktigt hög certifierad produkt har klassen IP68. När en produkt har ett x betyder det att den inte är testad. För damm är det om den första siffran har ett x och om den andra siffran har ett x är den inte testad för vatten.

Stöttåliga

Det finns en hel del stöttåliga högtalare och de har oftast en högre IP certifiering. Stöttåligheten har ingen certifiering utan det är tillverkarna själva som beskriver hur tåliga de är. Så det kan vara bra att kolla upp extra info hos tillverkaren innan du köper din stöttåliga nya högtalare. Dessa högtalare är bra om du är äventyrlig av dig eller har barn som gärna springer runt med högtalaren.

Batteritid

Batteritiden är viktig att fundera över när du köper din högtalare. En dags lyssning är oftast minimum 8 timmar och den batteritiden har många bärbara högtalare idag. Dock om du ska resa och inte har med dig så mycket ström kan det alltid vara bra att ha lite extra ström som räcker någon dag till. Det skiftar också lite med batteritiden beroende på hur hög volym du spelar. Fundera över hur din egen användning kommer vara innan du slår till på din nästa högtalare.

Storlek och ljudkvaliteten

I dagsläget så är många mindre högtalare också kraftfulla vilket kan göra det svårt att bestämma sig vilken storlek på högtalare som du behöver. Det som du bör kolla på även om det inte alltid är sant, så har den större högtalaren oftast bättre ljud vid högre volymer. Vid maxvolym på många av det mindre högtalarna så låter de inte lika bra som de andra större vid samma volym. Så om du ska ha party vid grillen leta efter en högtalare som är större och om du bara ska lyssna själv på resan kolla efter en mindre.

Studio hörlurar

Har du en studio därhemma? Eller är du riktigt kräsen med ljudet? Om du inte redan visste det behöver du ett par riktigt bra studiohörlurar. Vanliga hörlurar gör helt enkelt inte jobbet lika bra. Du vill kunna koppla bort och stänga ute omgivningen helt och höra detaljerna, för dig som musiker handlar det om att slippa störa omgivningen och se till att slutresultatet blir representativt. För dig som kritisk lyssnare handlar det om att höra musiken som det var tänkt från början.

Man with headphones

Du behöver ett par hörlurar som sluter tätt runt öronen utan att det känns obekvämt även när du använder dem länge. Hörlurarna behöver vara slitstarka och kunna användas dag ut och dag in. Det är också bra om de har en så neutral ljudbild som möjligt i dessa hörlurar.

Tänk efter om du behöver öppna eller slutna lurar. För inspelning och jobb ute på fältet passar slutna hörlurar bäst, på så sätt kan du stänga ute omgivande ljud. För långa mixningspass och masteringpass i studion eller hemma passar öppna hörlurar bäst, då får du bättre ljudåtergivning.

Senast uppdaterad: 15 september 2022

Taggar