Övrigt

Smarta prylar för streaming

Intresset för att streama bild och ljud från en plats till en annan över internet har ökat den senaste tiden, men långt ifrån alla vet hur man gör det bra.

Oavsett om du ska streama spel på Twitch, om du streamar event och konserter eller om du producerar utbildningar och webinar har du mycket att vinna på att lära dig hur tekniken fungerar.

Att streama med proffsig kvalitet behöver nämligen inte vara svårt. Det enda du behöver är en kamera, en mikrofon och grundläggande kunskaper om bildkomposition och ljussättning. Det svåraste är faktiskt utrustningen. Med den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta rätt i pryldjungeln och dela med oss av några handfasta tips längs vägen.

Del 1:

Kameran

Del 2:

Mikrofon

Del 3:

Ljus

Del 1

Kameran

Olika typer av kameror är bra för olika typer av streaming och olika sammanhang. Vilken kamera du ska välja beror på vad det är du ska filma och vad du vill uppnå för resultat.

För streaming vid datorn

Webbkamera

Den inbyggda kameran på din bärbara dator duger för snabba videomöten när du är på språng, men i streamingsammanhang får du ett bättre resultat om du istället väljer en fristående usb-kamera. Med en usb-ansluten webbkamera får du bättre bildkvalitet och större frihet när det kommer till bildkomposition. För att undvika grodperspektiv bör kameran placeras i ögonhöjd eller högre.

Fördelen med att använda en webbkamera framför en systemkamera eller en videokamera är att det bara är att koppla in dem i datorn och sätta igång. Med mjukvaran OBS eller Streamlabs OBS, som får anses vara standard i streamingsammanhang, kan du enkelt växla mellan kameror.

Ett intressant alternativ till den klassiska webbkameran är en dedikerad videokonferenskamera. Ett bra exempel är Logitech PTZ Pro 2, som på egen hand kan panorera, luta och zooma för att du alltid ska vara i fokus.

Systemkamera

Många tänker på fotografering när de hör ordet systemkamera, men moderna systemkameror ger dig oslagbar bildkvaliteten även när det kommer till film. De har också en helt annan flexibilitet i och med att du kan byta objektiv.

Om du streamar talare från ett event behöver du kanske ett teleobjektiv medan ett vidvinkelobjektiv lämpar sig bättre på kontoret. En av de mest iögonfallande fördelarna med systemkameran är att du kan åstadkomma en suddig bakgrund för att få ditt motiv att sticka ut. Nackdelen med systemkameran är att de kräver stora stativ som tar plast.

För att kunna använda din systemkamera som webbkamera använder du kamerans HDMI-gång, vilket kräver en videofångstadapter. Kameran behöver också ha ”Clean HDMI Out”, så att du kan få ut en ren bild utan systemmenyer.

En populär systemkamera för streaming är Sony A7 III, som är en spegellös fullformatkamera med inbyggd bildstabilisering och bra autofokus. En fördel med att välja en kraftfull systemkamera som Sony A7 III är att du kan använda den till mycket mer än bara streaming. Om du inte redan har ett fotointresse kommer du sannolikt att få det när du inser hur lätt det är att ta bra bilder.

Om du vill komma igång till en lägre kostnad är Panasonic Lumix DMC-FZ300 ett bra alternativ. Kameran filmar i 4K och har ett inbyggt objektiv med stort zoomomfång. Även det här är en utmärkt kamera för dig som vill använda din kamera till mer än streaming.

För att ansluta din systemkamera till din pc eller Mac behöver du en videofångsadapter. En populär modell är Elgato Camlink 4K som omvandlar kamerans hdmi-signal till usb. I datorn syns din systemkamera som om den hade varit en webbkamera.

Videokamera

När du streamar hemifrån kan du få minst lika bra resultat med en systemkamera. Fördelarna med att istället välja en dedikerad videokameran är att de ofta är lättare att hantera och att du har ett stort zoomomfång i det inbyggda objektivet. Videokameran är ett bra val om du streamar från evenemang eller om du filmar inslag med reporter. En del videokameror har inbyggt stöd för streaming via wifi vilket underlättar för den som vill streama från andra platser än hemmet.

Numera finns det videokameror med inbyggd streaming, vilket innebär att du inte behöver koppla ihop den med en dator. Ett bra exempel är Panasonic HC-X2000 som har stöd för hd-streaming till en mängd olika streamingtjänster.

För streaming på språng

Smarttelefon

När du är på språng och ska livesända på Facebook eller Youtube är telefonen ett utmärkt verktyg. Vad många inte tänker på är att det går att höja kvaliteten avsevärt genom att koppla in en extern mikrofon, lägga till en extra ljuskälla eller använda en gimbal för att stabilisera bilden.

Actionkamera

Om du ska streama fartfyllda aktiviteter är actionkameran klippt och skuren för jobbet. Att en del modeller har stöd för direkt streaming till Youtube, Facebook och andra tjänster med hjälp av uppkopplingen i din mobiltelefon gör det enkelt att komma igång. Det stora utbudet av fästen och tillbehör hjälper dig att uppnå precis det du vill göra.

GoPro Hero 8 Black är en av de populäraste actionkamerorna och har inbyggt stöd för att livestreama till Youtube, Facebook och andra tjänster. Med GoPros mediamodul Media Mod monterad får du bland annat en hdmi-utgång, en inbyggd mikrofon och ingång för extern mikrofon.

Tips när du väljer kamera

  • Idag filmar de allra flesta kamerorna med 4K-upplösning. Även om du inte kommer att streama i 4K-upplösning finns det andra fördelar med att fånga en större bild med fler pixlar. Du kan till exempel beskära bilden utan att förlora kvalitet (förutsatt att du streamar i full hd-upplösning).
  • Om du ska filma dig själv är det viktigt att välja en kamera med vridbar skärm så att du kan se dig själv när du har den på stativ.
  • Ofta är det inte bara kameran du investerar i, utan ett helt ekosystem med objektiv och tillbehör. Undersök noggrant hur utbudet ser ut och välj en lösning som du kan växa med.
  • Har kameran alla anslutningar du behöver? Kan du koppla in en extern mikrofon och vilken adapter behöver du för att koppla den till datorn?

Del 2

Mikrofon

Nu har du förhoppningsvis en bild som du är nöjd med men ljudet är minst lika viktigt. Beroende på om du streamar från datorn eller på språng krävs det olika mikrofonlösningar.

Headset

Att sätta på sig ett headset är ett enkelt sätt att få bra ljud när du streamar. Ett gamingheadset räcker absolut för Twitch-streaming och om du vill ha ett mer diskret alternativ finns det utmärkta headset för kontorsbruk. Om du streamar från mobiltelefonen är ett bra tips att använda ett headset eftersom mikrofonen då kommer närmare din mun. Ett headset är en bra början, men om du är seriös med ditt streamande finns det bättre alternativ.

För webinar eller andra professionella sammanhang skulle ett headset är Jabra Evolve 75 Stereo MS ett bra val. Det är ett trådlöst headset med aktiv brusreducering och HD Voice för bra ljudkvalitet vid samtal.

Studiomikrofon

Studiomikrofonen som placeras på bordet är det självklara valet för många som streamar spel. Om du inte vill behöva använda ett externt ljudkort ska du kontrollera att mikrofonen har usb-utgång. Nackdelen med studiomikrofoner är att de tar upp mycket av det omgivande ljudet. Det kan till exempel bli ett problem om du sitter i ett rum med kala väggar eller om det är mycket ljud omkring dig. Viktigt att tänka på är att du alltid behöver använda hörlurar när du använder externa mikrofoner, för att undvika rundgång.

Røde NT-USB är en högkvalitativ studiomikrofon med USB-anslutning. Eftersom puffskydd och stativ ingår är det bara att koppla in den och börja streama.

Mygga

Slipsmikrofon, mygga, lavalier-mikrofon. Kärt barn har många namn! Den lilla mikrofonen som knäpps fast i skjortslaget är en favorit bland många filmare och är vanligt förekommande i livesändningar. Mikrofonen kan kopplas direkt till kameran eller via ett trådlöst system för mer flexibilitet. Eftersom den är placerad nära talarens mun är det ett bra val vid livesända webinar eller i intervjusituationer där du bara vill fånga upp ljudet från den som talar. Om du streamar från mobilen finns det specialanpassade myggor som kopplas till telefonen.

För att använda en mygga behöver du oftast ett externt ljudkort eller möjlighet att koppla in den i kameran som streamar.

Trådlösa myggor är att föredra i de allra flesta situationer. För det behöver du en sändare och en mottagare. Två bra paket för att komma igång med trådlösa myggor är Rødelink Filmmaker Kit och Saramonic BLINK 500 B2, 2x Transmitter + Reciever + 2x Lavalier Microphone.

Del 3

Ljus

Alla fotografer vet hur viktigt ljuset är för att fånga en bra bild och samma sak gäller när du streamar. Om du sitter på ditt hemmakontor med dålig belysning kommer kameran att behöva höja sin ljuskänslighet vilket resulterar i tråkiga färger och grynig bild. På samma sätt som en stillbildsfotograf kan sätta en blixt på sin kamera kan filmaren höja kvaliteten avsevärt genom att lägga till en ljuskälla.

Skillnaden mellan en kamerablixt och en ljuskälla för film är att filmen behöver ha konstant ljus och att det inte räcker med en snabb blixt. Hur mycket eller vilken typ av ljus beror på hur förutsättningarna ser ut, hur mycket plats du har och vad du vill uppnå för resultat.

Generellt gäller att ju större ljuskällan är desto mjukare och mer smickrande kommer ljuset att bli. Det är också viktigt att ljuskällan är placerad en bit bort från kameran och allra helst ska ljuset komma snett ovanifrån. Det är anledningen till att det är svårt att få ett bra resultat när du filmar dig själv med mobiltelefonens inbyggda lampa.

Ljussättning vid datorn

Den lättaste vägen till bra ljus är att sätta dig i närheten av ett fönster (glöm inte att du ska sitta vänd mot fönstret för att undvika motljus), men om du inte har något naturligt ljus behöver du en eller flera lampor. En stark lampa som du placerar så att ljuset kommer snett ovanifrån kan göra underverk.

Ledgo Kit Ledgo E268 With Light Stand LG-L170 är en utmärkt lampa för att höja kvaliteten på webinaret eller Twitch-streamen. Den stora ljuskällan tillsammans med den inbyggda diffursorn ger ett mjukt och fint ljus.

Om du vill ha en enkel och väldigt portabel lösning att använda tillsammans med din laptop kan det vara värt att titta närmare på Lume Cube Air Video Conferencing Kit. Det här är en kompakt med ljusstark lampa som kan fästas var som helst med det tillhörande sugproppsfästet.

Del 4

Tillbehör

När du har börjat titta på kameror kommer du snart att märka att det finns en uppsjö av fästen, tillbehör och anordningar att köpa till. Här berättar vi om de viktigaste för streaming.

Välj rätt stativ för uppgiften

För att undvika grodperspektiv behöver kameran placeras ovanför ögonhöjd och för att kunna göra det behöver du ett stativ. För webbkameran räcker det med ett enklare stativ medan systemkameran behöver ett rejälare stativ som klarar kamerans tyngd. En bra tumregel är att stativet ska klara dubbla kamerans vikt. Då är du på den säkra sidan även om du skulle behöva montera ett tyngre objektiv i framtiden.

Mjuka kamerarörelser med en gimbal

Om du streamar från mobilen kan det vara värt att investera i en gimbal. En gimbal beskrivs bäst som en motoriserad selfie-pinne som på mekanisk väg minskar rörelser och gör dina inspelningar följsamma.

Byt ut bakgrunden med en green screen

Att streama från ett stökigt köksbord med lekande småbarn i bakgrunden ger kanske inte det proffsigaste intrycket. Det är snabbt åtgärdat med en green screen. Med program som OBS är det enklare än någonsin att på Hollywood-manér byt ut bakgrunden till ett välstädat styrelserum, ett sofistikerat konstgalleri eller en riktigt snygg tapet.

Med Ledgo 3522U U-Frame Green Screen Kit får du en stor green screen som är 3,5 meter bred och 2,2 meter hög med en U-formad aluminiumram.

Hantera flera kameror med en videomixer

Om du vill hantera flera kameror och kanske ta in hdmi-signaler från spelkonsoler eller andra källor kan du göra detta med hjälp av mjukvara, men om du vill ha en stabilare lösning som inte belastar datorn lika hårt är videomixern ett bra alternativ. När källorna har kopplats in i videomixern kan du växla mellan dem, lägga på effekter och göra snygga övergångar redan innan signalen når datorn.

Videomixers har tidigare varit väldigt dyra men med Blackmagic Design Atem Mini har det förändrats. Det här är en på många sätt revolutionerande produkt som kommer att göra vardagen enklare för många streamare.

Snabbare kommandon med programmerbar knappsats

Att kunna stänga av ljudet på mikrofonen, lägga på en ljudeffekt eller byta kamera under streamen underlättar det om du har en programmerbar knappsats framför dig. Elgato Stream Deck har 15 programmerbara lcd-knappar som kan utföra 210 olika funktioner. Ett enkelt sätt att ta ditt streamande till nästa nivå!

29 april 2020

Taggar