Ljud & bild

Starta podcast – så gör du

Härligt! Vi har samlat allt du behöver veta för att börja podda.

Vad är en podcast?

Idag är poddar en del av vår vardag och de flesta av oss lyssnar redan på en podd – ibland utan att ens veta om det. Men i takt med att intresset växer, så växer även marknaden för poddrelaterade produkter, vilket gör det lättare än någonsin att gå vilse i poddjungeln. Idag kan alla starta en podcast, det enda du egentligen behöver är en mikrofon som du kan koppla till en dator, mixerbord eller en portabel inspelare. I den här guiden går vi igenom vilka tekniska hjälpmedel du behöver för att starta din egen podd.

Val av mikrofontyp

Det viktigaste verktyget för att lyckas med din podd är mikrofonen. Idag finns det en uppsjö av olika mikrofoner på marknaden som är särskilt framtagna för just podcasts och streaming. Men hur vet man vilken man ska välja? Kortfattat kan man säga att det finns två typer av mikrofoner för två olika behov:

USB-mikrofon – kopplas direkt till datorn där man sedan redigerar i någon form av mjukvara.

USB

XLR-mikrofon – kopplas till ett mixerbord alternativt ett externt ljudkort med rätt XLR-ingångar.

XLR

Om du poddar solo är de flitigast använda den dynamiska mikrofonen och kondensatormikrofonen. Vilken som passar bäst beror på vilken miljö du ska spela in i.

Dynamisk mikrofon

En dynamisk mikrofon passar bra om man är en person, eller en röst. Den plockar upp ljud som är nära mikrofonen men inte så mycket om man ökar avståndet. Det är därför viktigt att man pratar nära mikrofonen (5–10 cm) för bäst ljudkvalitet.

Njurformade mikrofoner

Den vanligaste typen av mikrofon. Njurformade mikrofoner tar främst upp ljud framifrån och om det inte står något annat, är det sannolikt en njurformad. Alla dynamiska mikrofoner är av typen njurformad.

Supernjure

Supernjure, eller ”shotgun microphone” är en kraftigt riktad mikrofon som även tar upp ljud bakifrån. Den passar bäst för en röst åt gången och är vanlig i vloggar och videostreaming eftersom den tar bort oönskat ljud samtidigt som du inte behöver sitta så nära mikrofonen — 1 meter brukar räcka.

Kondensatormikrofon

En kondensatormikrofon tar upp ljud i högre kvalitet och tar även upp ljud från omgivningen. Därför lämpar sig denna variant bäst i tysta och dämpade rum och sämre i köket med köksfläkten på.

När man pratar om mikrofoner brukar man ofta prata om upptagning. Det handlar helt enkelt om hur känslig, eller okänslig, en mikrofon är att ta upp ljud från olika riktningar. Upptagningen blir därför särskilt viktig när man är flera som ska prata i mikrofonen.

Rundtagande mikrofoner

Känslig i alla riktningar — men klarar vinddrag. Passar bra om ni ska sitta flera runt ett bord eller som myggor vid TV-inspelningar.

Åttakopplad upptagning

Denna variant kallas även en ”åtta” och tar upp lika mycket ljud bakifrån som framifrån, men mindre från sidorna. Den passar bra om ni är två som ska sitta mitt emot varandra — men tänk på att vara i en tyst miljö eftersom den tar upp vind och annat bakgrundsljud.

Är ni flera som poddar ihop, eller vill du jobba mer med dina ljudspår, lägga till ljudeffekter eller kanske ringa upp intervjupersoner under sändning? Då finns specialanpassade tillbehör som hjälper dig skapa en proffsigare podd. Nedan går vi igenom ett par av dessa:

Podcast mixer

Vill du inte skaffa flera olika enheter finns det allt-i-ett-alternativ som samlar allt du behöver för att göra en podcast i en enda låda – podcast mixers. Med en podcast mixer får du en fullt integrerad podcast-studio som innehåller allt som krävs för att skapa professionella podcasts.

Klarare ljud med POP-filter

Denna variant kallas även en ”åtta” och tar upp lika mycket ljud bakifrån som framifrån, men mindre från sidorna. Den passar bra om ni är två som ska sitta mitt emot varandra — men tänk på att vara i en tyst miljö eftersom den tar upp vind och annat bakgrundsljud.

Stativ för proffsiga podcast

Ett stativ eller en mikrofonarm är viktigare än man kan tro för att göra proffsiga podcasts. Om du har en dynamisk mikrofon är det särskilt viktigt eftersom du har den nära munnen. För vissa mikrofoner ingår stativ, men om det inte gör det kan du enkelt köpa till ett. Det finns enklare bordsstativ och längre mikrofonarmar.

Det smidiga alternativet

Ett prisvärt och smidigt alternativ till att spela in direkt på datorn är s.k. ”field recorders”. De har flera inspelningsmöjligheter, är smidiga att ta med och kan även fungera som externa ljudkort när man är hemma. Dessutom kan du spela in flera spår samtidigt och byta ut de medföljande mikrofonerna till XLR-mikrofoner.

Redigeringsverktyg

Det finns bra gratisverktyg för att redigera din ljudfil. Två av dessa är Garageband och Audacity. Ett alternativ som inte är gratis men som är bra är Adobe Audition som ingår om du har en Creative cloud-lösning.

Publiceringsdags

Efter hårt jobb är det dags för det roligaste – publicering. Här finns det flera alternativ där några av de största är Acast, Libsyn och Spotify. Vill du istället ha en hemsida till din podd är Squarespace ett bra alternativ. De erbjuder en poddlösning som gör att du slipper betala extra för podcasttjänster.

Saknar du studio?

Saknar du studio eller ska du spela in hemma är det viktigt att tänka på att ljudet studsar. En klassiker är att spela in i garderoben, även om detta kanske inte är optimalt. Ett annat tips är att möblera rummet med mjuka kuddar eller hänga upp täcken eller filtar längs fönster och väggar för att få dämpning.

Senast uppdaterad: 17 mars 2023

Taggar