Starta podcast – så gör du

Är du sugen på att börja podda? Vi har samlat allt du behöver för att komma igång.

En podcast kan enkelt beskrivas som en serie avsnitt (ljud eller video) som distribueras via ett RSS-flöde. Du kan prenumerera på dessa flöden för att hela tiden få tillgång till det senaste avsnittet av din favoritpodd.

Poddar ökar i popularitet för varje år. Även marknaden för poddrelaterade produkter har ökat och idag kan vem som helst starta en egen podcast. Du behöver i princip bara en mikrofon som du antingen kopplar till en dator, smartphone, mixerbord eller en portabel inspelare – lite beroende på vilka krav du har och hur många ni är som poddar. I den här guiden går vi främst igenom vad du behöver för tekniska hjälpmedel för att komma igång.

Del 1

Vad ska jag välja för mikrofon?

Det finns en uppsjö av olika mikrofoner på marknaden som är särskilt framtagna för podcasts och streaming. Kortfattat kan man säga att du antingen väljer en USB-mikrofon som du kopplar direkt till datorn och redigerar i någon form av mjukvara där. Eller så väljer du en XLR-mikrofon som du kopplar in i ett mixerbord alternativt ett externt ljudkort med rätt XLR-ingångar.

Utöver att välja mellan USB och XLR-mikrofoner är två varianter av mikrofoner inom dessa kategorier flitigast använda: den dynamiska mikrofonen och kondensatormikrofonen.

Vilket alternativ som är rätt för dig beror på hur många ni är samt hur miljön runt omkring är. Här nedan går vi igenom fler begrepp som kan vara bra att ha koll på innan du köper din mikrofon.

Dynamisk mikrofon och kondensatormikrofon

En dynamisk mikrofon är bra på att ta upp ljud som är nära mikrofonen, men tar inte upp så mycket ljud när du ökar avståndet. Den passar därför bäst för en person eller röst per mikrofon. Den är också ett bra alternativ om du inte har tillgång till en studio eller tyst miljö. Tänk på att alltid prata nära din dynamiska mikrofon – fem till tio centimeter – för att få bra ljudkvalitet (jämför med en sångare som står på scen med ett band bakom sig).

En kondensatormikrofon tar upp ljudet klarare och i riktigt bra kvalitet, men den tar samtidigt upp mer ljud från omgivningen. Om du har ett hyfsat dämpat och tyst rum är kondensatormikrofonen ett utmärkt val. Då kan den även ta upp ljud om ni är flera som sitter bredvid varandra. Däremot passar den inte om du exempelvis poddar hemma i köket och har en fläkt som låter.

Tar upp ljud i olika riktningar

Lite överkurs, men bra att ha koll på, är att en mikrofon kan ha olika upptagningsområden. Det handlar om hur känslig mikrofonen är för ljud från olika riktningar. Precis som namnen nedan skvallrar om kan ni sitta i olika formationer kring mikrofonen beroende på upptagningsområde.

Rundtagande mikrofoner är lika känsliga i alla riktningar, men däremot inte särskilt känsliga för vinddrag. De passar därför bra om ni ska sitta många runt ett bord eller som myggor vid TV-inspelningar.

Njurformad är en riktad mikrofon som främst tar upp ljud framifrån. De flesta mikrofoner är njurformade om det inte står något annat och dynamiska mikrofoner är alltid njurformade.

Supernjure (shotgun mikrofon) är en typ av riktad mikrofon med kraftigare riktning som utöver att ta upp ljud framifrån även tar upp ljud bakifrån. Den passar bäst för en röst åt gången och används ofta till vloggar och videostreaming eftersom du får tillgång till kondensatormikrofonens fina ljud, inte behöver sitta så nära (en meter ifrån är lagom) samt får bort oönskat ljud från rum och miljö.

Åttakopplad upptagning eller bara åtta, tar upp lika mycket ljud bakifrån som framifrån, men mindre från sidorna. Är ni två som ska sitta mitt emot varandra vid ett bord kan ni välja en åtta. Kom bara ihåg att använda den i en tyst miljö eftersom den tar upp vind och störande ljud i bakgrunden.

USB-mikrofon

USB-mikrofonen är ett prisvärt och enkelt val om du ska podda ensam eller om ni är några kompisar som ska spela in på olika platser (då får ni ha varsin USB-mikrofon). En USB-mikrofon kopplar du bara in direkt i din dator där du sen kan redigera din ljudfil i olika gratisprogram. Den här typen av mikrofon används flitigt av youtubers och streamers.

Det kan dock vara knepigt att försöka koppla in flera USB-mikrofoner i samma dator. Är ni flera som poddar kan ett prisvärt ingångsalternativ vara att köpa en kondensator-USB-mikrofon och sitta bredvid varandra, till exempel Blue Microphones Yeti Nano. Några fler exempel på storsäljare inom kondensator-USB-mikrofoner i studiokvalitet är Røde NT-USB-studiomikrofon eller Blue Microphone Yeticaster.

En stor nyhet i litet format är Røde NT-USB Mini. Micken fästs med en magnet på ett bordsstativ som enkelt går att byta till en mikrofonarm, har inbyggt popfilter och ett USB-C-uttag till datorn och ett 3,5 mm uttag för hörlurar.

Vill du ha en dynamisk USB-mikrofon som du kan använda trots att det låter i bakgrunden? Då är Røde Podcaster Dynamisk USB-Mikrofon ett bra alternativ.

XLR-mikrofon

XLR-mikrofonen är nästa steg för den som vill få riktigt klart ljud eller om ni är flera som sitter och poddar samtidigt. Till skillnad från USB-mikrofonen ansluter du XLR-mikrofonen till någon typ av extern utrustning, antingen ett mixerbord eller externt ljudkort med XLR-ingång (du kopplar alltså inte in en XLR-mikrofon direkt i datorn). Det här alternativet blir ofta något dyrare än en USB-mikrofon eftersom du måste köpa både mikrofon och extra utrustning med XLR-ingång. RØDE PodMic XLR är ett exempel på en dynamisk podcastmikrofon speciellt framtagen för streaming och poddradio. Den har inbyggt popfilter och går att koppla till extern poddutrustning med en XLR-kabel.

Portabla inspelningsenheter

Ett kompakt och prisvärt alternativ till att spela in direkt på datorn är Zoom H6 Handy Recorder samt ZOOM H1N Handy Recorder. Det är två olika modeller av Zooms portabla ljudinspelningsenheter ”field recorders” med många inspelningsmöjligheter. De är supersmidiga att ta med, går på batteri och fungerar som ett externt ljudkort när man är hemma. Du kan spela in flera spår samtidigt och enkelt byta ut de två medföljande mikrofonerna till XLR-mikrofoner vid behov.

Del 2

Avancerat men användarvänligt för er som är flera

Är ni flera personer som poddar ihop? Vill du kunna jobba mer med dina ljudspår, lägga till ljudeffekter eller ringa upp intervjupersoner under sändning? Numera finns det speciella enheter anpassade för dig som vill spela in podcast. De har flera ingångar för mikrofoner och hörlurar och har oftast möjlighet att spela in helt utan dator direkt på ett SD-kort. Men de går även att använda som avancerade externa ljudkort om du hellre spelar in på datorn. Två exempel är Røde Rodecaster Pro Podcast Mixer och Zoom LiveTrak L-8. Produkterna är otroligt lätta att använda - med en knapptryckning spelar du intros, jinglar, reklaminslag och ljudeffekter.

Pop-filter för klarare ljud

Pop-filter är det man ser framför mikrofoner när de till exempel sänder radio. Många av dagens poddmikrofoner har inbyggt pop-filter som gör att utandningsljud som kommer när man säger bokstäver som P och T försvinner. Förutom att skapa en klarare röstupptagning fångar ett externt pop-filter även upp saliv; vilket förlänger mikrofonens livstid.

Glöm inte stativet

Ett bra stativ eller mikrofonarm är viktigare än man kan tro för att kunna göra proffsiga podcasts. En mikrofonarm är särskilt viktig om du har en dynamisk mikrofon som du behöver ha väldigt nära munnen. Till vissa mikrofoner ingår stativ, annars kan du enkelt köpa till ett. Det finns både enklare bordsstativ och längre mikrofonarmar, som exempelvis Blue Microphones Compass.

Podda från mobilen

Ibland kan det vara smidigt att spela in podcast direkt på mobilen. Då fungerar inte externa ljudkort och du kan inte koppla in XLR-mikrofoner direkt i telefonen. Som tur är finns det mängder av smarta mobillösningar. Som till exempel specifika myggor (Røde Smartlav+) eller adaptrar som gör att du kan använda traditionella mikrofoner till din mobil.

Redigera din podcast

Två populära gratisverktyg för att redigera din ljudfil är Garageband och Audacity. Om du vill betala är Adobe Audition ett vanligt alternativ. Särskilt då det ingår om du har en Creative cloud-lösning.

Dags att publicera

De största podcast-tjänsterna är Libsyn eller Acast. Ett annat alternativ är Spotify. Om du har en hemsida, eller vill ha det till din podd, så är ett tips att använda dig av Squarespace. Då ingår en poddlösning och du slipper betala extra för podcasttjänster som Acast.

Inte tillgång till en studio?

Ska du spela in hemma? Tänk då på att ljud studsar. En klassiker är att spela in i garderoben. Ett annat tips är att ha så många mjuka möbler i rummet som möjligt, alternativt häng upp filtar/täcken på väggarna.

18 september 2020

Hörlursguiden

Med rätt hörlurar kan du njuta av musik och film, enklare hitta fokus och göra träningen roligare. Men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid helt lätt. Vi hjälper dig hitta rätt.

TV-guiden

Vi har satt ihop en guide som går igenom allt du behöver veta för att hitta rätt TV.

Så väljer du rätt ljudanläggning

Vad är viktigast när du ska välja ljudanläggning? Att det låter bra förstås! Men det handlar också om att skaffa en anläggning som passar dig och hur du vill lyssna på musik. Om du helst tar med dig musiken till stranden kanske en dyr hemmabio-receiver inte är ditt förstahandsval.

Kom i gång med vloggen

Att göra snyggt och proffsigt material för bloggar och sociala medier behöver inte vara svårt. Det enda du behöver är en kamera, en mikrofon och grundläggande kunskaper om bildkomposition och ljussättning. Det svåraste kan faktiskt vara att välja rätt utrustning.