TV-guiden

Vi hjälper dig att hitta rätt TV

Vad ska du tänka på när du köper TV? Det finns en mängd olika modeller att välja mellan. Inte minst finns det en hel del olika specifikationer att ta hänsyn till. Skärmtekniker, upplösningar och tumstorlekar. Vi har satt ihop en guide som går igenom allt du behöver veta för att hitta rätt TV.

LED

LED är oftast det billigare alternativet. Jämfört med OLED får du inte riktigt samma svärta och jämfört med QLED är ljusstyrkan svagare.

Till produkterna

OLED

OLED-tekniken ger vanligtvis bättre bild än LED även om det finns undantag när man ställer specifika modeller mot varandra. OLED-apparaterna kan bli väldigt tunna.

Till produkterna

QLED

QLED är en teknik som ska bidra till bättre färgåtergivning och skarpare bild än traditionell LED-teknik.

Till produkterna

Del 1: Storlek – anpassa din TV efter rummet

Rummets storlek och dina personliga preferenser är avgörande för hur stor TV du ska satsa på. Storleken mäts diagonalt och anges i tum. En skärm på 55 tum mäter drygt 140 centimeter (2,54 cm x 55) från det nedre vänstra hörnet till det övre högra.

Avstånd till TV-skärmen

Att hitta rätt TV-storlek är inte så svårt som du tror. Här kan du se rekommenderat avstånd beroende på vilken storlek du väljer. Den mest köpta TV-storleken är 55 tum vilket innebär ett rekommenderat avstånd på 2,2 m.

Ska du hänga upp din TV på väggen?

Om du ska hänga din TV på väggen behöver du kontrollera att TV:n har stöd för VESA-standard, vilket de flesta har. Värt att nämna är att fästenas storlek varierar vilket i sin tur påverkar avståndet mellan skruvhålen. Det finns även olika fästen som låter dig vinkla eller tippa TV:n.

Del 2: Upplösning – Storlek, avstånd och typ av videomaterial avgör

Upplösning är ett mått på hur många pixlar bildytan är uppbyggd av. Pixlar översätts i sin tur i antal bildpunkter. De vanligaste upplösningsformaten är Full HD, 4K och 8K. Upplösningen 1920 x 1080 (Full HD) var länge standard men idag har de flesta TV-apparaterna 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) vilket är fyra gånger fler bildpunkter än Full HD. TV-apparater med 8K-upplösnng har (som namnet antyder) i sin tur dubbelt så många pixlar som 4K (7680 × 4320) vilket också är det mest högupplösta formatet med sina 33 miljoner pixlar. Ofta står dock valet mellan Full HD-upplösning (drygt två miljoner pixlar) eller 4K-upplösning (ca åtta miljoner pixlar).

Fler pixlar = Högre detaljrikedom?

I teorin innebär fler pixlar bättre skärpa och högre detaljrikedom men hur stor förbättring steget till 4K eller 8K är i praktiken beror på flera faktorer. Till exempel hur stor TV du har, hur nära skärmen du sitter och hur högupplöst videomaterial du tittar på.

Hur tittar jag på 4K-material?

Klassisk tablå-TV är fortfarande som bäst i Full HD-upplösning. Att upplösningen är lägre än vad TV:n klarar av är inget problem eftersom TV:ns inbyggda mjukvara kan skala upp bilden så att den täcker hela skärmen. I 4K-apparaternas barndom fanns det inte så mycket att titta på i formatet men idag erbjuder såväl streamingtjänster som TV-spelkonsoler material i 4K-upplösning.

Om du föredrar att ha din filmsamling ståendes i bokhyllan – eller vill uppleva dina filmer i bästa tänkbara kvalitet – är det 4K Ultra HD Blu-ray som gäller och för det behöver du en speciell spelare.

Vad är HDR?

Många TV-apparater har stöd för någonting som kallas HDR (High Dynamic Range). HDR är en videostandard som öppnar för bättre färgåtergivning, högre kontrast och större dynamiskt omfång, vilket innebär att du kan se fler detaljer i bildens mörkaste och ljusaste partier. En förutsättning för att det ska fungera är att HDR-används i hela kedjan, det vill säga att videomaterialet har producerats i HDR och att TV:n stöder formatet.

Del 3: Specifikationer och komponenter?

När platt-TV:n slog igenom fanns det två tekniker: Plasma och LCD. Idag har både plasma och LCD ersatts med nya tekniker: LED, OLED, QLED och MINI-LED. LED-TV är en vidareutveckling av LCD-panelen och är belyst med LED-lampor istället för lysrör.

LED är vanligast

LED (Light Emitting Diode) är en vidareutveckling av LCD-tekniken. Resultatet är en energisparande skärm med bättre bildkvalitet – perfekt ljusstyrka och en färgåtergivning med naturliga färger även på ljusa bilder. Av ovan nämnda kategorier är LED oftast det billigare alternativet. Jämfört med OLED får du inte riktigt samma svärta och jämfört med QLED är ljusstyrkan svagare.

Bäst förutsättningar med OLED

OLED-tekniken bygger på att varje pixel lyser individuellt vilket ger en jämn och fin bild med bra kontrast, relativt hög ljusstyrka och perfekt svärta. OLED-tekniken ger vanligtvis bättre bild än LED även om det finns undantag när man ställer specifika modeller mot varandra. Eftersom det inte behövs några lysdioder bakom skärmen kan OLED-apparaterna även bli väldigt tunna.

QLED

När man ser namnet är det lätt att tro att QLED har med OLED att göra, men i själva verket rör det sig om en förfinad LED-teknik som bygger på så kallade kvantprickar (Quantum Dot-teknik). Utan att gå in för mycket på det tekniska är det en teknik som ska bidra till bättre färgåtergivning och skarpare bild än traditionell LED-teknik.

Mini-LED & Mikro-LED

Ett begrepp som nyligen smugit sig in i TV-världen är Mini-LED. Det talas också om Mikro-LED vilket är en helt annan teknik. Mikro-LED är en teknik med självbelysande pixlar där varje pixel kan slå på eller av beroende på bilden. Mini-LED bygger fortfarande på ett LCD-pixelunderlag vilket gör dem billigare än Mikro-LED.

Den största fördelen med Mini LED jämfört med vanliga LED-TV-apparater är att LED-bakgrundsbelysningen kan vara mycket mer exakt vilket innebär bättre bild. Mer specifikt rikare färgåtergivning, djupare svärta och ljusare bilder för HDR. Mini-LED-TV-apparater är inte lika exakta som OLED men är betydligt bättre än redan existerande LED-apparater. Dessutom är de billigare än många av OLED-alternativen.

Vad gör en bra TV bra?

När du läser på inför ditt TV-köp är det framförallt fyra begrepp du behöver känna till som rör bildkvaliteten. Det är svärta, kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning.

Svärta

Det kanske lättaste att bedöma är hur bra svärta en TV har. Det vill säga om de svarta partierna verkligen ser svarta ut eller om de istället skiftar i grått. Till skillnad från LCD-paneler som bara kan skapa mörka områden genom att blockera bakgrundsljuset kan OLED-panelen producera perfekt svärta.

Kontrast

Kontrasten är förhållandet mellan bildens ljusaste partier och de mörkaste. Kontrast anges ofta med hjälp av två siffror åtskilda med ett kolon, men eftersom alla tillverkare har olika sätt att mäta får man ta den siffran med en nypa salt. När TV:n har dålig kontrast ser bilden blek och gråaktig ut.

Ljusstyrka

Ljusstyrka mäts i nits eller cd/m2 och visar hur starkt TV:n kan lysa. Att TV:n är ljusstark är framförallt viktigt när du tittar på TV i dagsljus och bilden annars kan bli svår att se. Lägre ljusstyrka behöver dock inte vara ett problem så länge den är tillräckligt stark för rummet du är i.

Färgåtergivning

Färgåtergivning är ett komplicerat ämne eftersom en TV måste kalibreras för att färgerna ska återges korrekt och se naturliga ut. Färgåtergivningen kan också variera beroende på om du tittar på den rakt framifrån eller snett från sidan och då pratar man om TV:ns betraktningsvinklar.

Vad kan vara mindre bra?

Det finns även några problem och som TV-apparater kan dras med, inte sällan för att tillverkarna har behövt göra vissa kompromisser. Begrepp att lägga på minnet är ghosting (när bilderna som visas hänger kvar ett ögonblick) och backbleed (när TV:n oavsiktligt släpper igenom ljus i bildens svarta partier).

Om du spelar TV-spel är responstiden viktig

Om du ska spela TV- eller datorspel på din TV är det viktig att den har bra responstid. Den vanligaste metoden för att mäta responstid är att mäta hur många millisekunder (ms) det tar för en pixel att byta färg från en grå nyans till en annan (grey to grey).

Svarstiden är i sin tur ett mått på hur snabbt en pixel reagerar på ett kommando. När du ser på film behöver låg responstid inte vara något problem, men när du spelar TV-spel blir den märkbar i form av eftersläpningar och rörelseoskärpa. I stort sett alla TV-apparater har ett spelläge stänger av bildförbättring och annan signalbehandling som skapar fördröjning i bilden.

Del 4: Gränssnitt och finesser - hur smart behöver en TV egentligen vara?

Idag kan i princip alla TV-apparater kopplas upp på nätet så att du kan ladda ner appar, spela spel, titta på streamingtjänster och surfa med hjälp av TV:ns fjärrkontroll. Konceptet kallas Smart-TV och nästan varje TV-tillverkare har sin egen smart TV-plattform med sitt egna användargränssnitt.

LG har sitt eget operativsystem (WebOS), precis som Samsung har sitt (Tizen OS). Sony har modeller med både Android och Google OS. Philips modeller använder sig av Saphi OS och Android. Även om den grundläggande funktionaliteten ofta är densamma skiljer sig de olika operativsystemen åt när det kommer till vilka appar som kan laddas ner, hur gränssnittet ser ut och hur upplevelsen känns. Med andra ord är det en bra idé att tänka igenom vilka appar du använder och har tänkt att använda (Netflix, HBO Nordic, Amazon, Disney, SVT Play, C MORE, Viaplay osv.) och vilka gränssnitt som stödjer dessa.

Slipp onödiga kablar och välj en bra fjärrkontroll

Om du väljer en TV som har stöd för de tjänster du brukar använda är det ett smidigt sätt att slippa onödiga kablar och boxar på TV-bänken. För att smart-TV-systemet ska bli riktigt användbart är det viktigt att fjärrkontrollen är bra. Vissa fjärrkontroller låter dig styra TV:n med hjälp av rösten, andra har inbyggt tangentbord eller en pekare som du rör genom att rikta kontrollen mot TV:n.

Populära produkter

24 maj 2021

Hörlursguiden

Med rätt hörlurar kan du njuta av musik och film, enklare hitta fokus och göra träningen roligare. Men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid helt lätt. Vi hjälper dig hitta rätt.

Starta podcast – så gör du

Är du sugen på att börja podda? Vi har samlat allt du behöver för att komma igång.

Så väljer du rätt ljudanläggning

Vad är viktigast när du ska välja ljudanläggning? Att det låter bra förstås! Men det handlar också om att skaffa en anläggning som passar dig och hur du vill lyssna på musik. Om du helst tar med dig musiken till stranden kanske en dyr hemmabio-receiver inte är ditt förstahandsval.

Kom i gång med vloggen

Att göra snyggt och proffsigt material för bloggar och sociala medier behöver inte vara svårt. Det enda du behöver är en kamera, en mikrofon och grundläggande kunskaper om bildkomposition och ljussättning. Det svåraste kan faktiskt vara att välja rätt utrustning.