Välj rätt hörlur

Få saker kan liva upp tillvaron på samma sätt som ett par nya hörlurar, men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid lätt. I den här guiden ska vi försöka reda ut de viktigaste frågorna och hjälpa dig att hitta hörlurarna som passar just dig.

Ska de ha sladd eller vara trådlösa? Vad menas med true wireless? Varför skulle man vilja betala tusentalskronor för ett par hörlurar när det finns modeller för bara en hundring? I den här guiden reder vi ut allt du behöver veta för att göra ett lyckat köp.

Del 1

När, var och hur kommer du att använda hörlurarna?

En av de första frågorna som du behöver ställa dig är när och hur du i första hand kommer att använda hörlurarna. Om du tillbringar mycket tid i löpspåret eller på gymmet behöver du förmodligen små och trådlösa hörlurar med bra passform. Om du reser mycket i jobbet vill du säkert ha ett par omslutande over-ear-hörlurar med hög komfort och aktiv brusreducering. Om du å andra sidan rör dig mellan hem och arbete, lyssnar på podcast när du diskar och går på gymmet när lusten faller på gör du förmodligen bäst i att köpa en allroundhörlur som är bra på lite av varje.

Fundera noga över hur du kommer att använda hörlurarna och ha detta i åtanke när du läser resten av guiden.

Del 2

Vilken modell är rätt för dig?

Vi börjar med att titta på hörlurarnas passform och hur de sitter på huvudet. De allra flesta hörlurar kan delas in i någon av följande kategorier:

In-ear-hörlurar

Det här är den klassiska öronsnäckan som trycks in i örat. I den här kategorin ryms både den tättslutande silikonpluggen och modeller som sitter lösare och därmed släpper in mer ljud från omgivningen. Hörlurar avsedda för träning är ofta av in ear-typ, inte sällan i kombination med en bygel som fästs runt örat eller en silikonvinge som placeras i ytterörat. Det är viktigt att in-ear-hörlurarna sitter rätt i örat och därför följer det ofta med öronkuddar i flera olika storlekar. In-ear-hörlurar är små och lätta och kan, trots sina små högtalarelement, låta riktigt bra.

On-ear-hörlurar

Som namnet antyder är det här hörlurar som vilar mot öronen, utan att omsluta dem helt och hållet. Konstruktionen tillåter stora högtalarelement vilket på papperet öppnar upp för bättre ljud än vad in-ear-hörluren kan producera. De stänger dock inte ute omvärlden på samma sätt som ett par omslutande over-ear-hörlurar och av vissa kan de uppfattas som obekväma efter längre stunder av lyssnande.

Over-ear-hörlurar

För den bästa ljudupplevelsen rekommenderar vi over-ear-hörlurar som omsluter hela örat. Ofta har de stora, mjuka kuddar som gör dem bekväma även under längre lyssningssessioner. Nackdelen med over-ear-hörlurar är att de är stora och otympliga, även om de ofta kan vikas ihop. Hur mycket omgivningsljud som stängs ute beror på hörlurarnas material och konstruktion. Många hörlurar i kategorin är även utrustade med aktiv brusreducering (ANC) som motarbetar omgivningsljudet med hjälp av en motsatt signal.

Del 3

Vilka funktioner behöver du?

Hörlurar kan kosta från någon hundralapp till tusentals kronor. Dyrare hörlurar tenderar att ha bättre komponenter och låta bättre än billigare hörlurar även om finns undantag. Andra saker du betalar för är exempelvis tillverkningsmaterial och kanske framförallt vilka funktioner hörlurarna har.

Trådlös eller kabelansluten?

Hörlursanvändande brukade vara förknippat med sladdtrassel men idag satsar allt fler tillverkare på trådlösa hörlurar. Trådlösa hörlurar ansluter till din enhet med hjälp av bluetooth-teknik och finns i alla tänkbara utföranden. Nackdelen med trådlösa hörlurar är att de har inbyggda batterier som behöver laddas. Därför är det viktigt att ha drifttiden i åtanke när du väljer modell. Det ska dock sägas att dagens hörlurar har generellt lång batteritid och att de ofta klarar en hel dag på en laddning.

True Wireless

True Wireless är en benämning för hörlurar som inte sitter ihop med varandra och därmed är trådlösa ”på riktigt”. True Wireless-hörlurarna ger dig maximal frihet och rörlighet – på bekostnad av batteritid. Vanligtvis kompenseras deras begränsade batteritid av att hörlurarna kommer i ett etui med inbyggt batteri för att du ska kunna ladda dem i farten.

Aktiv brusreducering

Aktiv brusreducering (ANC) är en allt vanligare teknik som framförallt återfinns i större over-ear-hörlurar och används för att eliminera brus och buller från omgivningen. Tekniken bygger på att mikrofoner utanpå och i hörlurarna snappar upp det omgivande ljudet för att på ett ögonblick motarbeta det med en motsatt signal. Tekniken kan användas tillsammans med musik eller bara för att uppleva rogivande tystnad på kontoret.

Genomhörning

Om du inte vill behöva stänga av musiken eller plocka ut hörlurarna när någon vill ha din uppmärksamhet är genomhörning en bra funktion. Hörlurar med genomhörning använder mikrofoner för att släppa in omgivningen när du trycker på en knapp.

Mikrofon

De allra flesta hörlurar är utrustade med mikrofon för att du ska kunna prata i telefon. Om du i första hand kommer att använda hörluren för att prata i telefon eller via Skype kan du med fördel välja ett dedikerat headset. Dessa är ofta utrustade med speciella mikrofoner som filtrera bort omgivande ljud och gör att mottagaren hör din röst så tydligt som möjligt.

Funktioner för träning

För den som vill hålla koll på sina träningspass och mäta sina framsteg har livet blivit betydligt lättare de senaste åren. Med ett par välsittande sporthörlurar i öronen behöver du inte ens ta på dig ett träningsarmband. Några av funktionerna som du kan hitta i sporthörlurar är pulsmätare och tillhörande appar som hjälper dig att göra träningen roligare. Om du vill ta med dem till badhuset ska du välja hörlurar med rätt kapselklassning. IP56-certifiering innebär till exempel att du kan använda hörlurarna i regnet medan IP67 innebär att de är vattentäta ner till en meters djup.

Nyheter

Fler produkter

27 februari 2019

Välj rätt läsplatta

Allt fler väljer att läsa sina böcker digitalt men för att läsupplevelsen ska bli den samma behöver du en dedikerad läsplatta. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer modell.