Ljud & bild

Hörlursguiden

Vi hjälper dig hitta rätt hörlurar

Med rätt hörlurar kan du njuta av musik, enklare hitta fokus och göra träningen roligare. Men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid helt lätt. Med sladd eller trådlösa? Vad menas med true wireless? Och varför betala flera tusen kronor för ett par hörlurar när det finns modeller för bara en hundring?

Vilken modell är rätt för dig?

Hörlurar delas oftast in i tre huvudkategorier, oavsett om de är trådlösa eller inte: over-ear som omsluter örat, on-ear som ligger på örat och in-ear som, just det, stoppas in i örat. De olika kategorierna kan i sin tur vara slutna, halvslutna, halvöppna eller öppna och släppa in olika mycket omgivande ljud.

Börja med att tänka igenom när, var och hur du kommer att använda hörlurarna. Beroende på vad du ska använda dem till spelar passformen, hur hörlurarna sitter på huvudet och hur pass slutna de är olika mycket roll.

woman in ear

In-ear-hörlurar – hörlurar som gjorda för träning

Den klassiska öronsnäckan som trycks in i örat. I den här kategorin ryms både den tättslutande silikonpluggen och modeller som sitter lösare och därför släpper in mer ljud från omgivningen. In-ear-hörlurar är små och lätta och kan, trots sina små högtalarelement, låta riktigt bra. Träningshörlurar är ofta av in ear-typ, ofta i kombination med en bygel som fästs runt örat eller en silikonvinge som placeras i ytterörat. Det är viktigt att in-ear-hörlurarna sitter rätt i örat. Just därför följer det ofta med öronkuddar i flera olika storlekar.

Till produkterna
woman on ear

On-ear-hörlurar - bra ljud som inte stänger ute omvärlden

Som namnet antyder är det här hörlurar som vilar mot öronen, utan att omsluta dem helt och hållet. Konstruktionen tillåter stora högtalarelement vilket på papperet öppnar upp för bättre ljud än vad in-ear-hörluren kan producera. De stänger dock inte ute omvärlden på samma sätt som ett par omslutande over-ear-hörlurar och av vissa kan de uppfattas som obekväma efter en längre stunds lyssnande.

Till produkterna
man over ear

Over-ear-hörlurar – bekväma lurar som ofta stänger ute omvärlden

För den bästa ljudupplevelsen och komforten rekommenderar vi over-ear-hörlurar som omsluter hela örat. Ofta har de stora, mjuka kuddar som gör dem bekväma även under längre lyssningssessioner. Nackdelen med over-ear-hörlurar är att de är stora och otympliga, även om de ofta kan vikas ihop. Hur mycket omgivningsljud som stängs ute beror på hörlurarnas material och konstruktion. Många hörlurar i kategorin är även utrustade med aktiv brusreducering (ANC) som motarbetar omgivningsljudet med hjälp av en motsatt signal.

Till produkterna

Vilka funktioner behöver du?

Hörlurar kan kosta alltifrån någon hundralapp till tusentals kronor. Dyrare hörlurar tenderar att ha bättre komponenter och låta bättre än billigare hörlurar även om det finns undantag. Andra saker du betalar för är t.ex. tillverkningsmaterial men kanske framförallt vilka funktioner hörlurarna har.

woman on ear

Trådlösa hörlurar? Eller kabelanslutna?

Hörlursanvändande har länge vara förknippat med sladdtrassel men den tiden kan snart vara förbi i och med att trådlösa hörlurar slått igenom på bred front. Trådlösa hörlurar ansluter till din enhet med hjälp av Bluetooth-teknik och finns i alla tänkbara utföranden. Nackdelen med trådlösa hörlurar är att de har inbyggda batterier som behöver laddas. Därför är det viktigt att ha batteritid i åtanke när du väljer modell. Dagens hörlurar har dock generellt lång batteritid och klarar ofta en hel dag på en laddning.

True Wireless

True Wireless är en benämning för hörlurar som inte sitter ihop med varandra och därmed är trådlösa ”på riktigt”. True Wireless-hörlurarna ger dig maximal frihet och rörlighet – på bekostnad av batteritid. Vanligtvis kompenseras deras begränsade batteritid av att hörlurarna kommer i ett etui med inbyggt batteri för att du ska kunna ladda dem i farten. Till kategorin true wireless räknas in ear-hörlurar som kommunicerar helt trådlöst, dels mellan höger och vänster öronsnäcka och dels mellan hörlurarna och uppspelningsenheten.

Aktiv brusreducering – stäng ute omgivningen

Aktiv brusreducering (ANC) är en allt vanligare teknik som framförallt återfinns i större over-ear-hörlurar och används för att eliminera brus och buller från omgivningen. Tekniken bygger på att mikrofoner utanpå och i hörlurarna snappar upp det omgivande ljudet för att på ett ögonblick motarbeta det med en motsatt signal. Tekniken kan användas tillsammans med musik eller bara för att uppleva rogivande tystnad på kontoret.

Genomhörning – Släpp in omgivningen

Om du inte vill behöva stänga av musiken eller plocka ut hörlurarna när någon vill ha din uppmärksamhet är genomhörning en bra funktion. Hörlurar med genomhörning använder mikrofoner för att släppa in omgivningen när du trycker på en knapp.

Mikrofonen – vad behöver du den till?

De allra flesta hörlurar är utrustade med mikrofon för att du ska kunna prata i telefon. Om du i första hand kommer att använda hörluren för att prata i telefon eller via Skype kan du med fördel välja ett dedikerat headset. Dessa är ofta utrustade med speciella mikrofoner som filtrerar bort omgivande ljud och gör att mottagaren hör din röst så tydligt som möjligt.

Är du på jakt efter träningsfunktioner?

Om du vill hålla koll på dina träningspass och mäta dina framsteg har livet blivit betydligt lättare på sistone. Med ett par välsittande sporthörlurar i öronen behöver du inte ens ta på dig ett träningsarmband. Några av funktionerna som du kan hitta i sporthörlurar är pulsmätare och tillhörande appar som hjälper dig att göra träningen roligare. Om du vill ta med dem till badhuset ska du välja hörlurar med rätt kapselklassning. IP56-certifiering innebär till exempel att du kan använda hörlurarna i regnet medan IP67 innebär att de är vattentäta ner till en meters djup.

Gaminghörlurar, gamingheadset eller spelheadset – vad heter det egentligen?

En av de största skillnaderna mellan ”vanliga hörlurar” och gamingheadset (av vissa kallade gaminghörlurar) är ljudkvaliteten. Ett gamingheadset är inte bara utformat för att du ska kunna prata med dina medspelare, det fylliga ljudet bidrar också till en bättre spelupplevelse. En högre prislapp betyder oftast bättre ljud om headseten annars har samma funktioner.

Spelar du i stökiga miljöer är det inte helt fel med ett par slutna hörlurar som dämpar utomstående ljud genom att fungera som ett par hörselkåpor. Ett headset med mjuka kuddar som inte klämmer för mycket kan vara en bra idé om du ofta spelar länge.

Tänk även på att köpa ett headset med bra mikrofon så att dina medspelare kan höra dig klart och tydligt. Vissa headsets är av denna anledning utrustade med extra teknik för att ta bort störande ljud innan mikrofonens signal skickas vidare till dina medspelare. På så sätt kan headsetet användas i en stökig miljö utan att dina vänner behöver höra allt som pågår runtomkring dig.

Studiohörlurar – För dig som har en hemmastudio

Har du en studio därhemma? Om du inte redan visste det behöver du ett par riktigt bra studiohörlurar. Vanliga hörlurar gör helt enkelt inte jobbet lika bra vid inspelning, finputsning, referenslyssning och mixning. Dels handlar det om att koppla bort och stänga ute omgivningen helt och höra detaljerna, dels handlar det om att slippa störa omgivningen.

Du behöver ett par hörlurar som sluter tätt runt öronen utan att det känns obekvämt även när du använder dem länge. Hörlurarna behöver vara slitstarka och kunna användas dag ut och dag in (ibland under tuffa förhållanden). Det är också bra om de har en så neutral ljudbild som möjligt för att slutresultatet ska bli representativt.

Tänk efter om du behöver öppna eller slutna lurar. För inspelning och jobb ute på fältet passar slutna hörlurar bäst, på så sätt kan du stänga ute omgivande ljud. För långa mixningspass och masteringpass i studion passar öppna hörlurar bäst, då får du bättre ljudåtergivning.

Senast uppdaterad: 15 september 2022

Taggar