Mobilt

Läsplattsguiden

Vi hjälper dig välja läsplatta

Gillar du att läsa böcker? Det finns många bra anledningar till varför du ska investera i en läsplatta, även kallad e-boksläsare. Den är både mindre och lättare än en genomsnittlig roman. Dessutom ger läsplattan en väldigt papperslik och ögonvänlig läsupplevelse med sitt mjuka och skonsamma ljus. Samtidigt rymmer den i många fall tusentals böcker och har en batteritid som räcker länge, inte sällan en hel månad.

Semesterläsaren

Läser du vid poolen på semestern? Eller vill du kunna varva läsningen med spel? De här läsplattorna är vattentäta. En del har spel som t.ex. schack.

Till produkterna

Storläsaren

På jakt efter ett riktigt arbets- eller studieverkyg med lite mer lagringsutrymme? Då ska du satsa på en större skärm och funktioner som PDF-stöd, anteckningar och miniräknare.

Till produkterna

Litet-format-läsaren

Vill du att läsplattan ska rymmas i jackfickan, handväskan eller magväskan? Eller är du på jakt efter en läsplatta till barnen? Då är det perfekt med en mindre skärm.

Till produkterna

Att tänka på när du väljer läsplatta

Skärmen

Gemensamt för i stort sett alla läsplattor är att de använder e-ink-teknik, eller ”elektroniskt bläck”. Fördelar med tekniken är att den är skonsam mot ögonen och kan användas även i starkt solljus. Tidigare har läsplattor bara visar gråskalor men numera finns det även läsplattor med färg. Alla läsplattor med E-ink-skärm fungerar ungefär likadant och ger en liknande läsupplevelse. Det som kan skilja skärmarna åt är storlek och upplösning. När det kommer till storleken är det helt och hållet en fråga om smak.

Om du tycker om att läsa med större text kan det vara klokt att välja en läsplatta med större skärm eftersom du då kan välja ett större teckensnitt utan att raderna blir för korta. Skärmens upplösning mäts i DPI (punkter per tum). Om siffran är högre ser bokstäverna mjukare och ut. Läsplattor har vanligtvis mellan 200 och 300 DPI.

Bakgrundsbelysning

En fördel med läsplattor gentemot surfplattor och smarttelefoner är att skärmen inte ger ifrån sig något ljus. Det gör dem både snälla för ögonen och energisnåla. Men på samma sätt som du kan behöva belysa en boksida behöver även läsplattan belysning i mörkret. Allt fler tillverkare har valt att utrusta sina läsplattor med inbyggd bakgrundsbelysning. På fler och fler modeller kan du också justera blåljuset för att spara på ögonen.

Vikt, storlek och tålighet

Med en vikt på några hundra gram och storleken av en tunn pocketbok är de allra flesta läsplattorna designade för att gå ner i väskan eller i en större ficka. Många varianter har inbyggt lock för att skydda skärmen, medan andra har det som tillval.

Vi har en komplett portfölj av strömskyddsprodukter, allt från överspänningsskydd till avbrottsfri strömförsörjning.

Funktioner

Alla läsplattor klarar av det viktigaste, det vill säga att visa text. Men det finns också mycket som skiljer dem åt, till exempel inbyggda ordböcker eller uppslagsverk. En del har också kalkylator och spel – perfekt för t.ex. uttråkade barn under långa resor.

Många läsare väljer beröringskänslig skärm för att de ska kunna vända blad genom att trycka på skärmen. En del läsplattor har en medföljande penna som gör det möjligt att anteckna i marginalen. Det finns också läsplattor som kan spela upp ljudböcker.

Lagringsutrymme

Lagringsutrymmet blir sällan ett problem på läsplattor, i alla fall inte om du främst läser böcker i Epub-format. Det inbyggda minnet räcker vanligtvis till tusentals böcker.

Om du väljer en läsplatta som kan spela upp ljudböcker blir lagringsutrymmet desto viktigare. Många läsplattor har stöd för olika typer av minneskort och för dig som vill ha mer lagringsutrymme finns det läsplattor med upp till 32 GB i minneskapacitet.

Vilka filformat stöds?

Vilka filformat en läsplatta har stöd avgör varifrån du kan köpa dina böcker. Det vanligaste filformatet är Epub, vilket de allra flesta har stöd för. Det finns dock undantag, till exempel Amazons läsplattor, som istället använder sig av ett eget filformat. Om du vill kunna låna digitala böcker från biblioteket måste läsplattan även ha stöd för Adobe DRM. Vissa läsplattor har även PDF-stöd vilket gör dem till praktiska arbets- och studieverktyg.

Anslutningar

Eftersom läsplattan bara kan visa stillbilder kommer du sannolikt inte att använda den för att surfa på nätet och kolla din e-post (även om det är möjligt rent tekniskt), men det kan ändå vara klokt att välja en surfplatta med wifi. Då kan du i många fall köpa eller låna böcker direkt från plattan utan att gå vägen genom en dator.

Om du lyssnar på ljudböcker och vill använda trådlösa hörlurar behöver läsplattan ha bluetooth-stöd.

Till våra trådlösa hörlurar

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar