Välj rätt läsplatta

Att läsa fysiska böcker har sin charm, men hur praktiska är de egentligen? Allt fler väljer att läsa sina böcker digitalt men för att läsupplevelsen ska bli den samma behöver du en dedikerad läsplatta. Här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer modell.

Del 1

Varför läsplatta?

e-readers Kobo Kindle Pocketbook

Behöver jag verkligen en pryl till? Vad är det för fel på tryckta böcker? Varför inte läsa på surfplattan eller telefonen? Invändningarna från folk som ännu inte har fått upp ögonen för dedikerade läsplattor är många, men det hela är ganska lätt att reda ut: Läsplattan är både mindre och lättare än den genomsnittliga romanen samtidigt som den i många fall kan rymma ett tusentals böcker. Lägg till en papperslik skärm och en batteritid som räcker i en månad så har du en produkt som borde vara oumbärlig för alla bokälskare.

Gemensamt för i stort sett alla läsplattor är att de använder e-ink-teknik, eller ”elektroniskt bläck”. Fördelar med tekniken är att den är skonsam mot ögonen och kan användas även i starkt solljus. Nackdelar är att skärmen bara kan visa gråskalor och stillastående bilder. Det är alltså ingen konkurrent till surfplattan, men surfplattan är inte heller en konkurrent till läsplattan.

Läsplattan är bäst för: Böcker och textdokument

Surfplattan är bäst för: Tidningar, PDF-filer, serier och böcker med bilder

Del 2

Att tänka på när du väljer läsplatta

Skärmen

Alla läsplattor med E-ink-skärm fungerar ungefär likadant och ger en liknande läsupplevelse. Det som kan skilja skärmarna åt är storlek och upplösning. När det kommer till storleken är det helt och hållet en fråga om smak.

Om du tycker om att läsa med större text kan det vara klokt att välja en läsplatta med större skärm eftersom du då kan välja ett större teckensnitt utan att raderna blir för korta. Skärmens upplösning mäts i DPI (punkter per tum). Om siffran är högre ser bokstäverna mjukare och ut. Läsplattor har vanligtvis mellan 200 och 300 DPI.

Bakgrundsbelysning

En fördel med läsplattor gentemot surfplattor och smarttelefoner är att skärmen inte ger ifrån sig något ljus. Det gör dem både snälla för ögonen och energisnåla. Men på samma sätt som du kan behöva belysa en boksida behöver även läsplattan belysning i mörkret. Allt fler tillverkare valt att utrusta sina läsplattor med inbyggd bakgrundsbelysning, men inte alla.

Vikt, storlek och tålighet

Med en vikt på några hundra gram och storleken av en tunn pocketbok är de allra flesta läsplattorna designade för att gå ner i väskan eller i en större ficka. Många varianter har inbyggt lock för att skydda skärmen, medan andra har det som tillval.

Om du gillar tanken på att ligga i poolen eller badkaret och läsa ska du titta efter en läsplatta som är vattentät.

Vilka filformat stöds?

Vilka filformat en läsplatta har stöd avgör varifrån du kan köpa dina böcker. Det vanligaste filformatet är Epub, vilket de allra flesta har stöd för. Det finns dock undantag, till exempel Amazons läsplattor, som istället använder sig av ett eget filformat. Om du vill kunna låna digitala böcker från biblioteket måste läsplattan även ha stöd för Adobe DRM.

Funktioner

Alla läsplattor klarar av det viktigaste, det vill säga att visa text, men det finns också mycket som skiljer dem åt, till exempel inbyggda ordböcker eller uppslagsverk.

Många läsare har beröringskänslig skärm för att du ska kunna vända blad genom att trycka på skärmen och en del har en medföljande penna för att du ska kunna anteckna i marginalen. Det finns också läsplattor som kan spela upp ljudböcker.

Lagringsutrymme

Lagringsutrymmet blir sällan ett problem på läsplattor, i alla fall inte om du främst läser böcker i Epub-format. Det inbyggda minnet på några gigabyte räcker vanligtvis till tusentals böcker.

Om du väljer en läsplatta som kan spela upp ljudböcker blir lagringsutrymmet desto viktigare. Många läsplattor har stöd för olika typer av minneskort.

Anslutningar

Eftersom läsplattan bara kan visa stillbilder kommer du sannolikt inte att använda den för att surfa på nätet och kolla din e-post (även om det är möjligt rent tekniskt), men det kan ändå vara klokt att välja en surfplatta med wifi. Då kan du i många fall köpa eller låna böcker direkt från plattan utan att gå vägen genom en dator.

Om du lyssnar på ljudböcker och vill använda trådlösa hörlurar behöver läsplattan ha bluetooth-stöd.

Del 3

Topp fem: Därför älskar vi läsplattor

e-reader at cafe

1. Tillgänglighet

Med tillgång till hela världens litteratur några knapptryck bort kan du aldrig klaga på att du inte har någonting att läsa.

2. Komfort

Böcker är tunga och otympliga, inte bara att bära med sig utan också att läsa. Bara en sådan sak som att många läsplattor har inbyggd belysning ger dem ett övertag gentemot boken.

3. Anpassad läsupplevelse

Föredrar du stor text eller tycker du att ett visst typsnitt är lättare att läsa än ett annat? Med läsplattan kan du skräddarsy din läsupplevelse.

4. Smarta funktioner

Många läsplattor låter har inbyggda funktioner för att föra anteckningar, spara minnesvärda textpassager och slå upp svåra ord.

5. Tappa aldrig bort dig i boken

Glöm vikta hörn och bokmärken. Läsplattan håller naturligtvis koll på vilken sida du avslutade på senast.

3 februari 2020

Välj rätt hörlur

Få saker kan liva upp tillvaron på samma sätt som ett par nya hörlurar, men att hitta rätt bland alla tillverkare och modeller är inte alltid lätt. I den här guiden ska vi försöka reda ut de viktigaste frågorna och hjälpa dig att hitta hörlurarna som passar just dig.