Datorer & tillbehör

Datordelar guiden

Vi hjälper dig att hitta rätt komponenter till din stationära dator

Är du sugen på att uppgradera din stationära dator eller bygga en ny från grunden? Här är guiden som hjälper dig att hitta rätt komponenter för dina behov.

Om din dator har börjat bli till åren kan det antingen vara dags att uppgradera dina komponenter eller börja om på nytt. Överväg alltid att uppgradera din nuvarande dator, då det både är ekonomiskt och klimatsmart. Vi på Dustin har allt du behöver för att bygga eller uppgradera din dator. På denna sida kan du enkelt lista ut vilka datorkomponenter du behöver. Om du tänker bygga en ny komplett dator behöver du först och främst kolla på chassi, moderkort och processor. Därefter kan du gå vidare till datorns övriga delar, du kan läsa mer om dessa längre ner i guiden.

Standardanvändaren

För dig som letar efter delar som klarar av det mesta. Hanterar med enkelhet flertalet användare, streaming och Office-paketet.

Till produkterna

Kreativa användaren

För dig som arbetar kreativt. Delar som passar för tyngre arbeten, bild- och filmredigering och musikskapande.

Till produkterna

Gamern

För dig som letar efter delar som gör det möjligt att spela dina spel laggfritt i 4k och i 120hz. Så att du kan vinna på det senaste battle royal spelet.

Till produkterna

Vad ska man tänka på när man köper Multi-Room?

  • Se till att köpa tillräckligt många högtalare så att det täcker ditt hem. Om de är så att du bor stort och dina hängytor är stora eller har många rum, då behöver du se till att du har tillräckligt många högtalare för att täcka dem ytorna. Du kan alltid börja med en och komplettera med flera efter ditt behov.
  • En annan sak som är bra att tänka på är att alla dina enheter du köper har samma smarta hem stöd, så du inte köper högtalare som inte är kompatibla med varandra.
  • Om du vill lyxa till ljudet med lite extra tryck, kan det vara bra att kolla på en Multi-Room Subwoofer också.
  • Se även till att du har en wifi router hemma då du behöver en för att konfigurera Multi-Room i hemmet.

Vilka komponenter ska jag välja?

Vi tagit fram tre kategorier för olika användare: standardanvändaren, den kreativa användaren och gamern. Ovanför har du de olika kategorierna och kan enkelt klicka dig vidare till de produkter som passar dig och ditt användningsområde bäst.

Vad är det viktigaste att tänka på?

Du bör se till att dina komponenter fungerar med varandra. Utgå efter moderkortet och gör dina val efter det.

Har du redan alla delar?

Då guidar vi dig hur du ska bygga

Så bygger du din egen dator

Har du koll på vad som gör datorn komplett?

Det här är delarna som gör helheten. Vi går igenom de olika komponenterna tillsammans.

Chassit

Skalet för din dator kallas chassit. Här ska du få plats med alla komponenter. Se till att du väljer ett chassi som är kompatibelt för det moderkort som du behöver. Det finns olika storlekar på chassin beroende på hur stor du vill ha din dator. Om du ska använda mer krävande program kan det vara lönsamt att köpa ett större chassi.

Moderkortet

Ofta kallat datorns ryggrad, det är hit alla komponenter kopplas. Se till att det är kompatibelt med andra komponenter som t.ex. processorn och RAM-minnet.

Nätaggregat

Komponenten som ser till att datorn får rätt mängd ström. Nätaggregaten finns från 300W till uppemot 1600W. Du klarar dig bra med ett aggregat runt 650W men detta avgörs beroende på hur mycket ström alla dina valda komponenter drar tillsammans. Det spelar även roll vilken 80 plus certifiering aggregatet fått, det finns 6 nivåer.

Processorn

Avancerade program eller spel innebär mycket data, vilket i sin tur kräver en snabb processor. De flesta klarar sig bra med en processor i mellanklassen. Om du ska uppgradera din processor, kom ihåg att se till att den är kompatibel med ditt moderkort.

Kylningen

Ett bra kylsystem är guld värt. Flera fläktar är en fördel när du kör krävande program medan vattenkylning ger dig maximal prestanda. För att inte tala om minimalt ljud.

Grafikkortet

Grafikkortet är den komponenten som får datorn att visa bild. Det är utan tvekan den viktigaste komponenten om du vill kunna spela med hög upplösning eller köra hårda 3d renderingar utan att det laggar. För att hitta rätt grafikkort bör du kolla på vilket minne den har samt klockhastigheten. Du bör även se till att den har rätt anslutningar för dig som till exempel nya USB-C eller HDMI.

RAM-minnet

RAM-minnet är arbetsminnet som ser till att du kan spela dina spel och samtidigt ha andra program i gång. Som regel behöver du åtminstone 16 GB för att spela och eller köra krävande program som t.e.x. cad utan att det laggar. Men om du satsar på 32 GB redan från början vet du att det är fritt fram ett tag framöver. Och du, blanda helst inte olika tillverkare av RAM-minnen om du uppgraderar.

Hårddisken

Med en SSD-disk laddar dina spel snabbare. Din dator startar också snabbare än med en traditionell HDD-disk som du istället kan komplettera med och ha till lagring, om du t.ex. spelar in när du spelar.

23 februari 2022

Taggar