Chansen är stor att du som läser detta redan gett dig in i ”contentbranschen” utan att ens veta om det. För om du någon gång publicerat, interagerat eller skrivit öppet på en sociala medier-plattform, så har du redan skapat content.
Branschen är på stark frammarsch och spelar idag en avgörande roll för varumärken, artister, opinionsskapare och till och med politiker för att nå ut med sina budskap. Men för att skapa bra och engagerande innehåll krävs kreativitet, struktur och resurser. I den här guiden går vi igenom grunderna för content creation där vi främst fokuserar på det vanligaste — nämligen videoproduktion.
Steg 1: Planeringsfasen
Planeringsfasen
Innan du sätter igång och börjar skapa är det viktigt att planera ditt innehåll.
Det är nu du bygger skelettet till hur innehållet ska se ut, och vad det ska handla om. Det är ett tidsödande steg eftersom det kräver eftertanke och planering för att få till en lyckad produktion.
Först behöver du definiera vilka mål du har med ditt contentskapande. Vad är syftet med videon och vad ska man få ut av den? Vem eller vilka är den tilltänkta målgruppen och vad ska de få ut av den? Att sätta målen är viktigt dels utifrån din personliga agenda, dels för att du ska kunna mäta vilken genomslagskraft ditt content har.
Låt oss säga att din tilltänkta målgrupp är män i en viss stad mellan 35–45 år som spelar golf, men uppföljningen visar att de som interagerat med ditt innehåll mest är kvinnor i 25–35-års åldern som spelar fotboll. Då vet du att du behöver gå tillbaka till ritbordet och göra om. Målen kommer guida dig genom utmanande passager och påminna dig om varför du faktiskt gör det här.
Tips!
En enkel och bra modell för att hjälpa dig definiera och följa upp dina mål är att använda sig av SMART-modellen:
- Specifika
- Mätbara
- Uppnåeliga
- Relevanta
- Tidsbundna
Målgrupp
En av de viktigaste faktorerna för att du ska bli framgångsrik är att du vet vilken målgrupp du riktar dig till.
I många fall har man redan en klar idé om vem man riktar sig till och då behöver det inte vara särskilt utmanande.Kom ihåg att ju mer du känner din målgrupp, desto mer kan du skräddarsy ditt innehåll och därmed fånga deras intresse.
Ett tips är att göra grundlig research kring målgruppen och gå längre än bara demografiska egenskaper såsom ålder, plats och kön. Ta reda på vad som intresserar dem, vad de har för problem, vad de brinner för och inspireras av. Intervjua också personer som gillar ditt varumärke och fråga vad det är de gillar.
Genom att ta reda på så mycket som möjligt får du en stabil grund att stå på när det sen blir dags att ta beslut kring ditt innehåll under resans gång.
Budskap
Ett budskap behöver inte alltid vara seriöst, men det hjälper om det finns en röd tråd i ditt innehåll så att din målgrupp känner igen att det kommer från dig.
Reflektera kring dina mål, målgruppen och vad du vill att den ska göra efter de tagit del av ditt innehåll. Kom ihåg att innehåll aldrig är ett mål i sig, utan ett medel för att uppnå affärsnytta. För att uppnå affärsnytta krävs att innehållet du skapar väcker intresse och engagerar målgruppen.
En tumregel för att definiera ditt huvudbudskap är att tänka på det första steget målgruppen ska ta efter att de sett ditt innehåll, när du definierat det behöver du tänka ut vad målgruppen behöver ta del av för att ta detta steg.
Tips! Exempel på vad du vill att din målgrupp ska göra efter de tagit del av ditt innehåll skulle kunna vara:
- Klicka på en länk
- Köpa en viss produkt
- Prenumerera eller följa en kanal
Bild/videostrategi
När du har fått järnkoll på din målgrupp blir nästa steg att mejsla ut ditt budskap. Vad har du att säga till målgruppen som kommer få dem intresserade?
Oavsett om du ska använda dig av video, text, bild eller en kombination av allihopa när du skapar ditt innehåll är det bra om du mappar ut en strategi för att hjälpa dig i det långa loppet. När du fått koll på målgrupp/er och vilka mål du har kan det vara en god idé att börja tänka på logistiken för din produktion.
Här ingår frågor som rör budget och deadline, om det finns innehåll som skulle kunna återanvändas för att maximera din investering. Strategin kommer vara avgörande för hur pass framgångsrik ditt innehåll blir, men det måste även finnas utrymme för dynamik och utveckling över tid.
Det kan vara en tröst att veta att det inte behöver bli 100 % rätt från första början, men det är bra om man har en tydlig bild för att därefter låta den ligga till sig och därefter tweaka innehållet till vad som fungerar. På så sätt kan du lättare hålla din budget och se till att ditt innehåll genererar vinst.
Steg 2: Produktion
Tone-of-Voice (TOV)
För att följarna ska veta vem du är och lära känna dig är det viktigt med en TOV som gör att dina följare känner igen dig och ditt innehåll.
En tydlig TOV kommer även hjälpa dig att bygga långvariga relationer med dina följare och representera vem du är och vad du står för. Det har visat sig att de som är konsekventa i sin TOV har 3–4 gånger större sannolikhet att sticka ut och synas bland andra, jämfört med de som inte uppfattas som konsekventa.
Följarna
Förhoppningsvis har du vid det här laget kommit igång med ditt contentskapande och börjat få följare som är intresserade av ditt content.
Dina följare är din allra viktigaste tillgång och om det är något du kommer behöva lägga tid på så är det just dem. Det är följarna som definierar hur framgångsrik du är, både i antal och i engagemang. Kom därför ihåg att kommentera dina följares inlägg, svara på deras frågor och visa att du ser dem. Det kommer inte bara göra att du behåller nuvarande följare, men också att ge dig nya.
Regissören
När planeringsfasen är över och du har satt upp vilka mål du har, identifierat målgruppen samt tänkt ut ett budskap du vill förmedla är det dags att gå från ord till handling.
Det är nu det har blivit dags att skapa ditt innehåll och dra nytta av vad du gjort i planeringsfasen. Till exempel kommer du ha stor hjälp av tidsschemat du gjort under planeringsfasen. Detta kommer ge dig en ungefärlig uppskattning av hur lång tid som arbetet kommer att ta och ditt jobb kommer därför bli att se till att produktionen följer ditt schema.
Om inte kommer det förmodligen kosta dig både tid och pengar du inte har räknat med. I större produktioner finns en dedikerad regissör som ser till att inhyrda skådespelare ger dig det framförande du är ute efter och tar dig igenom de olika scenerna. De har även ansvar för storyboard, filmning och ser till att ljussättningen är rätt. I mindre, småskaliga produktioner är det dock contentskaparen själv som oftast agerar regissör.
Ljussättning
Något alla contentskapare lägger mycket tid på är ljussättningen. Detta för att oavsett vad man planerar att spela in för content så kommer ljussättningen vara avgörande för hur videon tas emot av målgruppen.
Den kommer sätta tonen, attityden och manéret för dina videor och även signalera kvaliteten på ditt innehåll. Ljussättningen kan vara en lång, tidsödande process som kräver en del försök innan man hittar rätt, men det kommer vara värt det i slutändan. Hur mycket tid du kommer behöva lägga beror på hur många olika inspelningsplatser du kommer att ha. Om du alltid är i vardagsrummet med samma förutsättningar behövs såklart inte lika mycket tid läggas som om du är ute och filmar i olika miljöer för olika typer av scener.
En populär produkt för enkel ljussättning är en s.k. ring light där man fäster mobiltelefonen i mitten av en lysande cirkel (ring light). Detta är ett utmärkt alternativ för mindre produktioner som alltid görs i samma typ av miljö.

Rigga kameran
Vilken typ av kamerautrustning du kommer behöva kan du få du fram genom att gå tillbaka till din storyboard och listan av scener du planerat.
Om det är första gången eller om du precis har börjat kan det vara skönt att börja i mindre skala, då behövs egentligen endast en kamera på stativ. En kran eller kroppsrigg kan ytterligare hjälpa dig få det resultat som du önskar och behöver du mer än en kamera kan det vara behjälpligt att hyra in en filmare som kan avlasta dig med produktionen.
Steg 3. Post production
Post production
Det har äntligen blivit dags att skörda frukten. Det är nu du förädlar ditt content från massa klipp till en färdig video. Det gäller att sålla bland dina inspelade klipp och välja ut de bästa utifrån budskap, TOV och grafiskt manér, allt för att den ska väcka så stort intresse som möjligt. I efterproduktionen kan du lägga till voiceover, korrigera färger och nyanser, addera musik och lägga till eventuella specialeffekter.
Klippning
Ett viktigt men tidsödande moment som ingår i efterbearbetningen är klippningen. Det är nu du ska slipa diamanterna i ditt klipp-bibliotek.
Det enklaste är att du samlar ihop klippen du vill använda och importerar dem i ett videoredigeringsprogram. Du kan göra det enklare för dig själv genom att klippa ner varje klipp till de viktigaste delarna och därefter lägga upp dem i någotsånär kronologisk ordning, det gör det enklare för dig att få en överblick.
Därefter behöver du arbeta igenom ditt manuskript och storyboard för att säkerställa att alla klippen är i rätt ordning. När detta väl är gjort kan du addera alla extra element som kryddar videon. Det kan vara en voiceover, grafiska element eller en animerad text som hjälper din video att stå ut mer. Kom dock ihåg att det är poänglöst att ta med extra element bara för sakens skull, de måste tjäna ett syfte för din video.
Klippning
Ett viktigt men tidsödande moment som ingår i efterbearbetningen är klippningen. Det är nu du ska slipa diamanterna i ditt klipp-bibliotek.
Det enklaste är att du samlar ihop klippen du vill använda och importerar dem i ett videoredigeringsprogram. Du kan göra det enklare för dig själv genom att klippa ner varje klipp till de viktigaste delarna och därefter lägga upp dem i någotsånär kronologisk ordning, det gör det enklare för dig att få en överblick.
Därefter behöver du arbeta igenom ditt manuskript och storyboard för att säkerställa att alla klippen är i rätt ordning. När detta väl är gjort kan du addera alla extra element som kryddar videon. Det kan vara en voiceover, grafiska element eller en animerad text som hjälper din video att stå ut mer. Kom dock ihåg att det är poänglöst att ta med extra element bara för sakens skull, de måste tjäna ett syfte för din video.
Planering och distribution
När du känner dig färdig med redigeringen har det blivit dags att rendera videon för det format du vill ha.
Till exempel funkar mp4-format utmärkt för de vanligaste plattformarna som Youtube, Snapchat, Twitter, Facebook, LinkedIn och Instagram. Idag finns en uppsjö av enkla distributionskanaler som möjliggör snabb och enkel delning. Till exempel kan du med Youtube shorts både skapa, redigera och dela kortare videor med endast din smartphone som hjälpmedel.
Det finns dock en del saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du delar. Som exempel måste du för Instagram säkerställa att klippet fungerar i fyrkantigt format, medan för Snapchat och Instagram Stories istället krävs ett vertikalt format.
Planering och distribution
När du känner dig färdig med redigeringen har det blivit dags att rendera videon för det format du vill ha.
Till exempel funkar mp4-format utmärkt för de vanligaste plattformarna som Youtube, Snapchat, Twitter, Facebook, LinkedIn och Instagram. Idag finns en uppsjö av enkla distributionskanaler som möjliggör snabb och enkel delning. Till exempel kan du med Youtube shorts både skapa, redigera och dela kortare videor med endast din smartphone som hjälpmedel. Det finns dock en del saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du delar. Som exempel måste du för Instagram säkerställa att klippet fungerar i fyrkantigt format, medan för Snapchat och Instagram Stories istället krävs ett vertikalt format.
Hur bra du än tycker att din video är kommer du ändå behöva kämpa för att få människors uppmärksamhet.
Därför är det bra om du har en intresseväckande start på videon, så att folk vill fortsätta titta. Genom att hålla kvar tittarna ökar också din AVD (Average Viewing Duration) som Youtube mäter.
Andra metoder för att nå ut med din video är:
- Köp räckvidd för videon
- Betala influencers för att dela videon på sina kanaler
- Kör den som ett sponsrat inlägg
- Be andra i ditt nätverk dela den
- Lägg upp den i en egen Youtube-kanal
Tips!
Genom att använda en tilltalande miniatyrbild eller thumbnail på exempelvis Youtube så ökar du chansen att få fler klick på din video vilket gör att Youtube i sin tur exponerar videon för fler användare.