Oavsett vad du ska spela så behöver du en dator med mer prestanda i form av snabbare processor och bättre grafikkort för att kunna hantera spelens krav på datorn.
Om du vet vilka spel du tänkt spela kan du enkelt lista ut vilka datorkomponenter du behöver. När du köper en komplett speldator behöver du först och främst kolla på processor och grafikkort. Om du istället bygger en egen gamingdator behöver du också tänka på datorns övriga delar: moderkort, RAM-minne, hårddisk och kylning.
Del 1
Ska du välja en stationär eller bärbar gamingdator?
De stora tillverkarna MSI, Asus och Lenovo har alla bra alternativ om du ska välja en stationär eller bärbar speldator. På den bärbara fronten har Razer en hel del olika laptop-modeller framtagna för gaming.
Fördelarna med en stationär gamingdator är först och främst prestandan. Som regel får du mer prestanda för pengarna, bättre kylning och en tystare dator. Du har också möjlighet att byta ut och uppgradera komponenterna i datorn.
De senaste åren har det kommit en del gaminglaptops som på allvar utmanar de stationära. Den uppenbara fördelen är att de går att ta med sig. Nackdelen är att du får betala mer för samma prestanda som en stationär dator. Bärbara datorers fläktar är också oftast mer högljudda. Du har heller inte samma möjlighet att byta ut komponenter så det kan vara väl investerade pengar att satsa på ett lite vassare grafikkort.
Del 2
Vilka spelkrav och vilken budget har du?
Vi vet vad du behöver tänka på när du väljer gamingdator. Och vad den ska kosta. Allt handlar om vilka spel du tänkt spela. Därför har vi listat lite olika spel och vilken priskategori som passar till vad.
Enklare spel kräver varken ett avancerat grafikkort eller en blixtsnabb processor. Här klarar du dig med en billigare gamingdator. Å andra sidan kan du med en dyrare speldator med mer avancerade komponenter försäkra dig om att din dator ”håller längre” - att du kan spela nya spel en bra tid framöver. Kom ihåg att om du ska spela online behöver du en stabil internetanslutning. Just därför föredrar många att spela med nätverkskabel istället för att förlita sig på wifi-anslutningen.
Spelar du Minecraft, League of Legends eller Fortnite?
Om du spelar enklare spel som inte använder så mycket processorkraft eller har krävande grafik rekommenderar vi att du satsar på en dator i prisklassen 5 000–9 000 kr. Om du däremot vill spela nyare spel med högre grafikkrav kan det vara en idé att kika på nästa kategori.
Stationära gamingdatorer 5000-9000 kr
Bärbara gamingdatorer 5000-9000 kr
Spelar du CS, World of Warcraft eller något nytt AAA-spel?
Då behöver du en lite snabbare processor och bättre grafikkort. Satsa på en dator i den prisvärda prisklassen 10 000–19 000 kr. Då kan du spela de flesta spelen med högre grafikinställningar utan problem. Om du ska streama eller spela in samtidigt som du spelar kan det dock vara en bra idé att kolla på nästa prisklass.
Stationära gamingdatorer 10000–19 000 kr
Bärbara gamingdatorer 10000–19 000 kr
Spelar du Battlefield V, Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077?
Det här är spel som utmanar din hårdvara på riktigt och kräver de bästa komponenterna, om du vill kunna spela med inställningarna uppskruvade i taket. I prisklassen 20 000+ hittar du datorer utrustade med komponenter som kan hantera alla spel. Streama eller spela in samtidigt som du spelar, slipp lagg och njut av vetskapen om att du inte kommer behöva köpa ny dator på flera år. Om du dessutom köper till en gamingstol är du redo för allt.
Del 3
Vill du läsa mer om datorns olika komponenter?
Det är delarna som gör helheten. Vi går igenom de olika komponenterna.
Moderkortet
Ofta kallat datorns ryggrad, det är hit alla komponenter kopplas. Se till att det är kompatibelt med andra komponenter som t.ex. processorn och RAM-minnet.
Processorn
Avancerade spel innebär mycket data vilket i sin tur kräver en snabb processor. Processorn är dock inte lika viktig som ditt grafikkort som jobbar desto hårdare. Med en processor i mellanklassen är du allt som oftast hemma när det kommer till gaming. Om du ska uppgradera din processor, kom ihåg att se till att den är kompatibel med ditt moderkort.
Grafikkortet
Grafikkortet är utan tvekan den viktigaste komponenten om du vill kunna spela med hög upplösning utan att det laggar.
RAM-minnet
RAM-minnet är arbetsminnet som ser till att du kan spela dina spel och samtidigt ha andra program i gång. Som regel behöver du åtminstone 8 GB för att spela utan att det laggar. Men om du satsar på 16 GB redan från början vet du att det är fritt fram ett tag framöver. Och du, blanda helst inte olika tillverkare av RAM-minnen om eller när du uppgraderar.
Hårddisken
Med en SSD-disk laddar dina spel snabbare. Din dator startar också snabbare än med en traditionell HDD-disk som du istället kan komplettera med och ha till lagring, om du t.ex. spelar in när du spelar.
Kylningen
Ett bra kylsystem är guld värt. Flera fläktar är en fördel medan vattenkylning ger dig maximal prestanda. För att inte tala om minimalt ljud.