3 tips på hur du tar bättre bilder med mobilen

Det finns några enkla saker du kan tänka på om du vill höja kvalitén på dina bilder. Det handlar inte så mycket om kamerakvalitet eller tekniska inställningar, det handlar snarare om dig som fotograf. Bingo Rimér har varit verksam fotograf i över 20 år. Nedan har du hans 3 bästa tips på hur du tar bättre bilder med mobilen.

Bingo kommer även att vara på plats på Dustin Expo i Globen den 23 mars där han både håller ett seminarium om hur du tar bättre mobilbilder och finns tillgänglig i HP:s monter för att berätta om hur du får bästa möjliga fotoutskrifter.

1. Skapa dig förståelse för ljuset

Det kan låta svårt men det behöver det inte vara. Testa dig fram. Ta ett varv i rummet. Hur verkar ljuset vara? Bara genom att förstå ljusstyrkan och var ljuset kommer ifrån har du kommit en bra bit på vägen. Om du befinner dig i ett rum fyllt med dagsljus, utnyttja det!

Motljus är svårt för en mobilkamera att hantera. Faktum är att mobilkameror generellt har det tufft i dåliga ljusförhållanden. Du har inte samma möjlighet att som med en systemkamera öppna upp bländaren och göra något fint av motljuset. Att använda mobilkamerans blixt är inte att rekommendera. Testa istället att ljussätta med portabla LED-lampor och blixtar. Det är ett enkelt och billigt sätt att få ordning på ljuset.

Vid kraftigt ljus som strålande solsken kan det vara en bra idé att fotografera i skuggan istället. Ljuset är oftast fullt tillräckligt även i skuggan. Dessutom blir ljuset behagligare och mjukare.

2. Tänk mer på bilden i sin helhet

Det är lätt att ta bilden först och tänka sedan. Reflektera gärna lite mer över bilden i sin helhet. Vilka tänkbara vinklar är möjliga? Vad döljer sig i bakgrunden? Kan du fånga motivet och få till en intressant bakgrund? Allt för få reflekterar över vad som ligger i bakgrunden av ett fotografi och fokuserar istället helt och hållet på motivet.

Rätt val av bakgrund gör stor skillnad. Låt säga att du är på barnkalas och vill fånga barnen på bild. Om du väljer att knäppa av i stunden fångar du kanske känslan men samtidigt kan vad som helst dyka upp i bakgrunden. Om du istället ställer upp barnen mot en vägg hamnar fokus mer på barnen, deras kläder och miner. Du undviker samtidigt att få med presentpapper, matrester och pizzakartonger i bild.

3. Var lite kreativ

Ta inte bara många bilder, ta många bilder från olika vinklar. I en och samma situation kan du ta en porträttbild, en vid bild och en bild med något i förgrunden för att få djup i bilden. Ett enkelt tips är att iscensätta dina bilder och att jobba med rekvisita. Det piggar upp och gör mycket för vilken bild som helst. Använd barnasinnet. Klä upp och klä ut. Sedan är det alltid en bra idé att ta många bilder då det ofta är små marginaler mellan ett lyckat resultat och att någon blundar på bilden.

Det analoga får inte glömmas bort

Har du också tagit en massa bilder och inte gjort något med dem utöver att posta i sociala medier? Varför inte välja ut några bilder, skriva ut dem och rama in? Eller varför inte göra ett fotoalbum? Något som kan vara hemtrevligt är att fylla en vägg i en trapp med personliga bilder. Det kan vara härliga minnen eller minnesvärda ögonblick, bilder som påminner en om positiva saker. Under Dustin Expo i Globen den 23 mars kan du som sagt besöka Bingo Rimér i HP:s monter där han berättar mer om vad du kan tänka på när du fotograferar och inte minst hur du fixar fina fotoutskrifter.

6 februari 2019

10 coola prylar som gick att se på Dustin Expo 2019

Under mässans tre dagar visades det upp mängder av prylar. Det här var några av de hetaste.

Dustin Expo 2019: De hetaste snackisarna

Dustin Expo har slagit igen portarna för den här gången. Besökarna har strömmat ut ur Ericsson Globe och utställarna har plockat ner sina montrar efter tre fantastiska dagar. För dig som inte kunde vara med den här gången har vi samlat de hetaste snackisarna.

CES 2019

Med hundratusentals besökare och mängder av utställare från hela världen är CES i Las Vegas världens viktigaste hemelektronikmässa. Det är här många av de hetaste produktnyheterna avtäcks och det är här vi får en första glimt av det kommande årets största trender.

IFA 2018

IFA-mässan är Europas största och viktigaste teknikmässa där både stora som små tillverkare samsas om att visa upp sina senaste produkter på hela 150 000 kvadratmeter mässgolv. Vi är förstås på plats på IFA även i år för att ta en närmare titt på alla nya coola prylar som kommer att släppas under resten av året.

Gaming i alla format och maxat med RGB-belysning

Som en av världens största teknikmässor - och den tveklöst största som sätter just datorprodukter i fokus - blir Computex i Taipei en fokuspunkt för häftiga nya prylar och trender inför hösten. Vi har varit på plats på det enorma mässgolvet och ringat in vad vi tycker kittlade lite extra i tekniknerverna och vilken ton Computex satt inför årets andra hälft.

Nyheterna från Apples utvecklarkonferens WWDC 2018

På andra sidan Atlanten har Apples utvecklarkonferens Apple Worldwide Developers Conference gått av stapeln. På plats fanns 6000 förväntansfulla åskådare och runtom i världen bänkade sig både utvecklare och konsumenter för att få sig en glimt av vad framtiden har att erbjuda.