Övrigt

CES 2019

Med hundratusentals besökare och mängder av utställare från hela världen är CES i Las Vegas världens viktigaste hemelektronikmässa. Det är här många av de hetaste produktnyheterna avtäcks och det är här vi får en första glimt av det kommande årets största trender. Dustin Home kommer naturligtvis att finnas på plats i Las Vegas för att rapportera om de viktigaste händelserna och de häftigaste prylarna direkt från mässgolvet.

Sidan uppdateras löpande varje dag.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Dag 1 - 8 januari

TV dominerar

Inte helt ovanligt så dominerar TV-apparater en stor del av mässan. Trenderna är inte heller helt svåra att se efter ett snabbt varv bland de stora tillverkarna. I år är det 8K som gäller, trots att de flesta inte ens har 4K-apparater ännu, samt att innehållet ligger långt efter än så länge. Utöver det så ser annars de flesta apparater ut som de har gjort tidigare år, fast med förbättrad bildkvalitet och ljud. De två sydkoreanska jättarna sticker dock ut med lite nya coola saker.

LG Signature OLED R

Detta är utan tvekan mässans hetaste TV. Denna OLED-skärm är nämligen hoprullningsbar och göms inuti en fyrkantig låda när den inte används.

Det har länge visats upp flexibla OLED-skärmar och man har pratat om denna möjlighet länge, LG visade till och med upp en prototyp förra året på CES. Vi trodde nog dock att det skulle ta något år till innan vi fick se denna TV om vi ska vara ärliga, men vi klagar inte. Vi är även väldigt imponerade över hur mekaniken fungerar och hur stabil skärmen är, trots att den går att rulla ihop.

LG Signature OLED R

TV:n har en 65” stor OLED-skärm med 4K-upplösning och all den senaste tekniken inuti. Exempelvis så har den HDMI 2.1, Airplay, Google Assistant och mycket mer. Dessutom har den ett rejält högtalarsystem med förstärkare inbyggt i lådan där TV:n rullas in. En lite cool funktion är även att man kan rulla ut TV:n litegrann för att få fram en musik-kontroll om man vill.

TV:n ska gå att köpa någon gång i vår för troligtvis väldigt många pengar.

Samsung The Wall MicroLED

Samsungs MicroLED-teknik var något de visade upp som ett koncept förra året och i år fick vi se ännu mer av det hela, tyvärr fortfarande endast som koncept.

Kortfattat kan man beskriva denna teknik som en miniatyr-jumbotron där varje pixel är en egen LED. Dioderna är dock betydligt mindre än de du är van vid att se.

Tekniken gör det möjligt att bygga TV-skärmar utan kanter, vilket i sin tur gör det möjligt att bygga ihop sin TV av olika moduler för att få den storlek och ratio man vill ha. Exempelvis så har Samsung en 219 tum stor skärm på mässan och den är imponerande som tusan.

Samsung The Wall

Dag 2 - 9 januari

Razer Raptor

Razer har länge producerat några av marknades bästa gamingprylar och datorer, men något som saknats i sortimentet har varit en gamingskärm. Tills nu det vill säga. På CES i år så visar nämligen Razer för första gången upp sin kommande Raptor gamingskärm.

Skärmen är har en 27” stor IPS-panel med en upplösning på 2560 x 1440. Självklart har den 144 Hz uppdateringsfrekvens och den stödjer AMD Radeon FreeSync. Den ska ha en responstid på 7 ms men med lite inställningar ska den gå att få ned till så låg som 1 ms.

Razer raptor

Skärmen är gediget byggd och är även väldigt smart designad med inbyggd kabelhantering och möjlighet att vinkla skärmen för att komma åt alla kablar framifrån. Vi ser fram emot att den släpps senare i år.

Samsung Notebook Odyssey

Samsung är kanske inte är den första tillverkaren man tänker på om någon nämner gamingdatorer. Det är dock något som Samsung vill ändra på i och med lanseringen av vad vi skulle kalla Samsungs första riktiga gaminglaptop, Samsung Notebook Odyssey.

Samsung Notebook Odyssey

Det här är inte den första Odyssey-datorn Samsung har släppt, men tar verkligen det hela till en ny nivå med ett rejält bygge och de senaste komponenterna. Bland annat så blir det en av de första bärbara datorerna med Nvidias sprillans nya RTX 2080. Andra specifikationer är en Core i7-processor, 16 GB RAM-minne och en 15,6 tum stor skärm med 144 Hz uppdateringsfrekvens.

Dag 3 - 10 januari

Nubia Red Magic Mars

Det lanserades inte så många nya telefoner under årets mässa (de kommer oftast i mars under Mobile World Congress) men av de som visades upp så tycker vi att denna telefon från Nubia är den absolut hetaste.

Nubia Red Magic Mars

Nubia Red Magic Mars är en telefon med fokus på gaming och när vi kolla in den så verkar den lyckas med detta helt fantastiskt. Förutom att vara utrustad med en kraftfull Snapdragon 845-processor och hela 10 GB RAM-minne så har telefonen även en unik kylning som blandar luftkylning med vätskebaserad kylning. På så sätt överhettar inte telefonen även när du drar på ett riktigt krävande spel och spelar tills batteriet är slut.

En annan kul detalj är att den har LED-belysning på baksidan som du kan anpassa som du vill.

IBM Q System One

Detta kanske inte är en av de lanseringar som du knappt kan vänta att få köpa. Detta då du troligen aldrig kommer ha möjligheten att köpa den. Men vi tyckte den var så cool att vi måste skriva om den, IBM Q System One är nämligen en kvantdator. IBM säljer in den som världens första integrerade universella kvantdator designad för vetenskaplig och kommersiell användning.

Denna dator betyder inte att kvantdatorns era är här ännu, men det är ett bra steg i rätt riktning och den kommer att göra det möjligt för flera forskare att börja testa vad en kvantdator faktiskt kan göra.

IBM Q System One

Blue Ember

Vi avslutar dagens rapportering med en lite mindre avancerad pryl jämfört med ovanstående kvantdator, och det är med Blues nya mikrofon Ember. Detta är en ny mikrofon för streamers med flera som vill ha bra ljudkvalitet för en vettig peng. Mikrofonen är relativt smidig, har en XLR-utgång och ska ha ett väldigt smalt upptagningsområde. Det senare betyder att den ska vara bra på att fokusera på din röst, men inte ta upp tangentbordet och andra ljud runtomkring. Vi ser helt klart fram emot denna då fler bra streaming-mikrofoner är något som behövs.

Blue ember

Dag 4 - 11 januari

Royole FlexPai

Royole kanske inte är ett företag du har hört talas om och det är inte så konstigt då de bara funnits I fem år. Under dessa fem år så har de dock fokuserat på att utveckla böjbara skärmar och på CES i år var det dags att visa upp deras första telefon med en böjbar skärm, FlexPai.

Royole FlexPai

Skärmen på denna telefon är 7,8 tum stor och utvikt så är den helt enkelt mer som en surfplatta än en telefon. Problemet med den är nog dock att när man viker ihop den så blir den ändå lite för klumpig för att vara en smidig telefon. Men cool som tusan är den och vi kan knappt vänta tills fler böjbara telefoner når oss.

Audio-Technica ATH-ANC900BT

Audio-Technica är ett välrenommerat företag I ljud-branschen och de har producerat några av världens bästa hörlurar genom tiderna. Något som har saknats i deras katalog har dock varit ett par trådlösa brusreducerande hörlurar, tills nu det vill säga. På mässan så visade företaget nämligen upp två stycken modeller och enligt oss ser de båda väldigt lovande ut.

ANC900BT är den dyraste modellen och kommer utan tvekan slåss med Bose och Sonys liknande modeller. Dessa ska även ha hela 35 timmars batteritid vilket nästan är galet. Den andra modellen heter ANC500BT och är en ”budget”-version med 20 timmarsbatteritid och lite plastigare konstruktion. Dessa kommer nog dock landa på en prislapp som kan göra dem till en storsäljare då övriga hörlurar med liknande funktioner är aningen dyrare.

Audio-Technica ATH-ANC900BT

Sony GTK-PG10

En stor fyrkantig plastlåda med högtalarelement är inget vi i normala fall skulle tycka var coolt nog att skriva om, men Sonys nya ”släpbara” högtalare sticker ut från mängden. Detta kan nog vara den perfekta partyhögtalaren för festivalen eller parkhänget i sommar.

Förutom att vara en kraftfull högtalare så har den även ett inbyggt bord med dubbla kopphållare, perfekt för en trevlig picknik. Vill man så kan man även koppla in en mikrofon för lite karaoke eller annan skönsång. Sist men inte minst så ska batteriet hålla i 13 timmar så det borde räcka för en trevlig fest.

Sony GTK-PG10

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar