Övrigt

Clippy - det irriterande gemet

Clippy, eller Clippit som han faktiskt heter är det där gemet som man hittade i Microsoft Office tidigare. I veckan #ThrowbackThursday tar vi en liten koll på gemet som de flesta troligen skriver under på att det var smått (läs: enormt) irriterande.

Office 97

Det var här vi fick bekanta oss med Clippy för första gången. Den så kallade assistenten dök då upp allt som oftast för att ge oss tips och inte helt sällan så försökte han(?) även gissa vad vi höll på med. Ett exempel är att när du började skriva ett dokument i Word så försökte Clippy gissa vad du skulle skriva och dök därför upp för att fråga om du exempelvis skrev ett brev och därför ville använda en brev-mall?

Clippy är klart den assistent folk oftast kommer ihåg då Clippy var standard, men det fanns flera andra assistenter att välja på. Troligen så var det dock inte så många som gjorde det då de flesta bara ville bli av med honom, inte bara byta figur.

Irritation och kritik

Som sagt så var det inte alltför många som ville ha Clippys hjälp utan det blev bara ett irritationsmoment när Clippy ständigt dök upp för att ställa irrelevanta frågor. Clippy var så hatad runt om i världen att bland annat Time Magazine har listat Clippy som en av världens femtio sämsta uppfinningar. Till och med inom Microsoft så fick Clippy kritik och när Office för XP släpptes så marknadsförde man Office XP med en serie reklamfilmer som lite självironiskt visade att Clippy numera var avstängd som standard just på grund av att folk var lite väl irriterade på gemet.

Död och återuppståndelse

Som sagt så var Clippy och de andra assistenterna avstängda som standard i Office XP men du kunde fortfarande välja att ha Clippy som assistent om du ville. Någon som valde att ändå använda Clippy? I så fall, skriv gärna varför på vår facebooksida för vi kan för allt i världen inte förstå det. Clippy och hans vänner togs till slut helt bort i Office 2007 vilket betydde att han ändå fick lov att fylla tio år vilket är ganska mycket med tanke på den skit han fick ta.

2014 så återuppstod Clippy till flera användares förfäran men det visade sig ganska snabbt vara Microsofts aprilskämt. Du kan dock än idag hitta referenser till Clippy i nuvarande Microsoft-produkter. Fråga exempelvis Cortana om hon gillar Clippy så får du höra vad hon tycker.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar