Commodore 64

Det är troligen få datormodeller idag som kommer att kommas ihåg om 30 år på samma vis som vi kommer ihåg många 80-talsdatorer. Vi har klassiker som Amiga 500, Atari 2600 och förstås datorn som får stå i rampljuset idag, Commodore 64.

Företaget bakom

Commodore som företag är faktiskt bra mycket äldre än vad de flesta tror. Företaget grundades redan på 50-talet och då som Commodore Portable Typewriter Company. Företaget bytte dock namn och börsintroducerades som Commodore International Limited 1962 och det är även då de ger sig in på den elektroniska banan. På 70-talet var det miniräknare som var Commodores stora produkt men konkurrens blev hårdare och 1977 så släppte de sin första dator Commodore PET som stod för Personal Electronic Transactor. Efter det så blev datorer snabbt Commodores viktigaste produktgrupp och företaget seglade snabbt upp på listan över världens ledande datortillverkare, mycket tack vare den legendariska datorn VIC-20. Men nu till dagens stjärna, Commodore 64.

Detta var den klassiska C64

1982 var det dags för Commodore 64 att se dagens ljus och det med besked. C64 blev snabbt en av de mest populära datormodellerna i det billigare segmentet. Datorn blev faktiskt så populär att den än idag återfinnes i Guinness rekordbok som världens mest sålda datormodell genom tiderna.

Så hur kraftfull var då denna toppsäljande hemdator? Jo, inuti hittade vi bland annat processorn 6510 från MOS Technology vilken hade en klockfrekvens på runt 1 MHz. Till denna så hade C64 hela 64 kB RAM-minne vilket även är var namnet kommer ifrån. Grafikchippet var en VIC-II vilket klarade av en upplösning på 320 x 200 pixlar och 16 färger. Hittills kanske det inte låter så hett men detta var faktiskt ganska bra specifikationer. Men den viktigaste delen av allt var nog ljudchippet, ett chip som levt kvar längre än vad datorn har.

C64 – musikinstrumentet

En av de viktigaste sakerna inuti datorn var som sagt ljudchippet, ett chip vid namn SID 6581. Detta chip gjorde C64 unik i datorvärlden och dess ljud har blivit legendariskt tack vare detta. Chippet designades av Robert ”bob” Yannes som tyckte att datorer hade på tok för dåligt ljud och därför hämtade inspirationen från musikindustrin och dess synthar. Chippet hade 3 stycken oscillatorer, flera filter och andra funktioner som inget annat ljudchip för datorer hade på den tiden. Chippet hade till och med en ljudingång, något som inte gjorde något i datorn men som betytt mycket för eftervärlden. Detta chip är nämligen så klassiskt att enormt många kända musiker gjort musik på C64-datorer och C64-musik är till och med sin egen musik-genre. Det har dessutom byggts flera produkter långt efter C64:ans livstid som använt sig av detta chip för musik-produktion, exempelvis Elektron SidStation.

17 maj 2016

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har länge varit den viktigaste komponenten i speldatorer men hur mycket kan du egentligen om dessa kort? Testa dina kunskaper om både moderna tekniker och legendariska tillverkare i vårt quiz.

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Turboknappen

Kommer ni ihåg turboknappen? Det vill säga den turboknapp man hittade på många datorer producerade på 80-talet och 90-talet. I veckans #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på en enklare era när inte bara bilar hade inbyggd turbo.

Nya iMac

Apple iMac är en ikonisk datormodell och Apple har nu uppdaterat hela serien med den senaste tekniken. Det vill säga att om du behöver en snygg och kraftfull skrivbordsdator så är det rätt läge att köpa en iMac.

Historien om iMac

I veckans ThrowbackThursday så tänkte vi ta en titt på den första iMacen, ni vet den där färgglada klumpen som på sin tid ansågs vara en riktigt liten, snygg och smidig dator?

Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?