Gaming

Final Fantasy VII

Final Fantasy är utan tvekan en av världens mest populära spelserier och serien har mängder av riktigt bra spel. Idag tänkte vi dock fokusera på det spel i serien som vi anser är det mest klassiska, Final Fantasy VII.

Fighting Fantasy blir Final Fantasy

Det första spelet i serien skapades av Hironobu Sakaguchi redan 1987 och då som ett spel för Nintendo Entertainment System, NES. Spelet släpptes i tron om att det skulle bli det sista spelet som utgivaren Squaresoft (nu Square Enix) någonsin släppte. Företaget höll nämligen på att gå i konkurs. Idag vet vi förstås att så inte blev fallet och det beror på att Final Fantasy blev en enorm succé redan från första början. Hela 400 000 kopior såldes av originalutgåvan och betydligt fler när man räknar in alla senare släpp och särskilt när det sedan släpptes i USA.

Detta räddade Squaresoft och som vi alla vet så har det sedan dess släppts massor av uppföljare på flera olika konsoler. Sakaguchi har senare berättat om hur namnet kom till och det är en på tok för rolig liten anekdot för att lämna ute. Spelet skulle från början heta Fighting Fantasy men innan släpp så ändrade man det till Final då Sakaguchi trodde det skulle bli hans och Squares sista spel. Ett passande namn på ett sista spel enligt oss, men att det finns flera ”final” fantasier är lite udda.

Final Fantasy VII släpps

Nu hoppar vi fram i tiden tills när Final Fantasy VII släpps, det vill säga år 1997. Den första stora nyheten var att man nu valde att släppa spelet på Sonys spelkonsol Playstation och den andra stora grejen var att detta blev det första Final Fantasy-spelet som lämnade 2D-världen bakom sig och istället använde avancerad 3D-grafik. Vi kommer ihåg hur fantastiskt häftigt det var och hur extremt snyggt man tyckte det var, något som känns väldigt udda om man tar en titt på spelets grafik idag. Då var det dock otroligt coolt att se spelets kantiga och lågupplösta polygoner bilda figurer som spelets huvudkaraktär Cloud Strife.

Final Fantasy VII är än idag det bäst säljande spelet i serien med nästan 10 miljoner sålda kopior och nu så är det dessutom dags för dagens generation att ta del av den fantastiska historien då en remake av spelet är på väg. Och för de som inte bryr sig så mycket om modern grafik så kan man även spela originalet på lite alla möjliga moderna plattformar.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar