Datorer & tillbehör

Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?

Nu kanske det inte längre är disketter som är vår huvudsyssla men tro det eller ej så har vi fortfarande disketter i vårt sortiment om du blir lite nostalgisk efter denna text och vill köpa.

Lagringsbehov

Så länge som vi har haft datorer så har vi haft ett behov av att lagra data och kunna flytta denna mellan olika datorer. En gång i tiden så var det rullband och kompakta kassettband som gällde men disketten är nog det lagringsmedia som betytt mest för hemdatorn. De första disketterna på marknaden var inte direkt små med sina åtta tum och dessa är inte heller de disketter som vi tänker tillbaka till när vi nämner ordet diskett. Då pratar vi istället om den klassiska sladdriga floppyn med 5 1/4"-tumsskiva och den mindre och tjockare 3 ½-disketten.

5 ¼”

Denna sladdriga svarta skapelse lanserades i slutet av 70-talet och då rymde en diskett 180 kB, inte speciellt mycket alltså. Det dröjde dock inte länge innan dessa kunde lagra ”hela” 1 200 kB och i många år var detta vad som användes i hemmet och på kontoret.

3 ½”

När dessa lanserades så rymde de inte lika mycket som den större disketten men det tog inte jättelång tid innan lagringskapaciteten på dessa mindre disketter nådde 1,44 MB. Trots detta så hade datorer länge läsare för båda typerna så att man kunde flytta data mellan nyare och äldre enheter.

3 ½-disketterna levde kvar extremt länge då det saknades ett bra alternativ för att flytta data, i alla fall om man ville använda samma media om och om igen. Det gjordes dock flera försök att ersätta disketten men de flesta slog inte igenom på bred front, ett exempel är Zip drive. Vad som till slut fick disketten att försvinna var billiga brännbara CD-skivor samt USB-minnen. I slutet av diskettens livstid så hade program och spel blivit så stora att det ibland krävdes tio eller fler disketter för att rymma ett enda program så det var väldigt skönt när man sedan bara behövde en CD-rom.

Nostalgi

Många teknikprylar tänker vi tillbaka på med ett leende på läpparna och med viss längtan tillbaka till en enklare tid. Så är verkligen inte fallet med disketter, trots att dessa lade grunden till Dustin. Förutom att disketterna knappt rymde något så var de nämligen även inte helt pålitliga. Hur många har inte varit med om att ens viktiga filer plötsligt inte fungerade eller att disketten gett upp totalt? Och hur många har inte genom årens lopp använt en felaktig diskett som ursäkt för att ett skolarbete eller liknande inte var klart i tid. Tacka vet vi molnet och usb-minnen.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar