Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?

Nu kanske det inte längre är disketter som är vår huvudsyssla men tro det eller ej så har vi fortfarande disketter i vårt sortiment om du blir lite nostalgisk efter denna text och vill köpa.

Lagringsbehov

Så länge som vi har haft datorer så har vi haft ett behov av att lagra data och kunna flytta denna mellan olika datorer. En gång i tiden så var det rullband och kompakta kassettband som gällde men disketten är nog det lagringsmedia som betytt mest för hemdatorn. De första disketterna på marknaden var inte direkt små med sina åtta tum och dessa är inte heller de disketter som vi tänker tillbaka till när vi nämner ordet diskett. Då pratar vi istället om den klassiska sladdriga floppyn med 5 1/4"-tumsskiva och den mindre och tjockare 3 ½-disketten.

5 ¼”

Denna sladdriga svarta skapelse lanserades i slutet av 70-talet och då rymde en diskett 180 kB, inte speciellt mycket alltså. Det dröjde dock inte länge innan dessa kunde lagra ”hela” 1 200 kB och i många år var detta vad som användes i hemmet och på kontoret.

3 ½”

När dessa lanserades så rymde de inte lika mycket som den större disketten men det tog inte jättelång tid innan lagringskapaciteten på dessa mindre disketter nådde 1,44 MB. Trots detta så hade datorer länge läsare för båda typerna så att man kunde flytta data mellan nyare och äldre enheter.

3 ½-disketterna levde kvar extremt länge då det saknades ett bra alternativ för att flytta data, i alla fall om man ville använda samma media om och om igen. Det gjordes dock flera försök att ersätta disketten men de flesta slog inte igenom på bred front, ett exempel är Zip drive. Vad som till slut fick disketten att försvinna var billiga brännbara CD-skivor samt USB-minnen. I slutet av diskettens livstid så hade program och spel blivit så stora att det ibland krävdes tio eller fler disketter för att rymma ett enda program så det var väldigt skönt när man sedan bara behövde en CD-rom.

Nostalgi

Många teknikprylar tänker vi tillbaka på med ett leende på läpparna och med viss längtan tillbaka till en enklare tid. Så är verkligen inte fallet med disketter, trots att dessa lade grunden till Dustin. Förutom att disketterna knappt rymde något så var de nämligen även inte helt pålitliga. Hur många har inte varit med om att ens viktiga filer plötsligt inte fungerade eller att disketten gett upp totalt? Och hur många har inte genom årens lopp använt en felaktig diskett som ursäkt för att ett skolarbete eller liknande inte var klart i tid. Tacka vet vi molnet och usb-minnen.

17 september 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har länge varit den viktigaste komponenten i speldatorer men hur mycket kan du egentligen om dessa kort? Testa dina kunskaper om både moderna tekniker och legendariska tillverkare i vårt quiz.

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Commodore 64

Det är troligen få datormodeller idag som kommer att kommas ihåg om 30 år på samma vis som vi kommer ihåg många 80-talsdatorer. Vi har klassiker som Amiga 500, Atari 2600 och förstås datorn som får stå i rampljuset idag, Commodore 64.

Turboknappen

Kommer ni ihåg turboknappen? Det vill säga den turboknapp man hittade på många datorer producerade på 80-talet och 90-talet. I veckans #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på en enklare era när inte bara bilar hade inbyggd turbo.

Nya iMac

Apple iMac är en ikonisk datormodell och Apple har nu uppdaterat hela serien med den senaste tekniken. Det vill säga att om du behöver en snygg och kraftfull skrivbordsdator så är det rätt läge att köpa en iMac.

Historien om iMac

I veckans ThrowbackThursday så tänkte vi ta en titt på den första iMacen, ni vet den där färgglada klumpen som på sin tid ansågs vara en riktigt liten, snygg och smidig dator?