Game & Watch

I dagens #ThrowbackThursday tar vi en närmare titt på klassikern Nintendo Game & Watch, en av spelhistoriens viktigaste hårdvaruprylar, men mer om det längre ned. Först lite om vad en Game & Watch är för något.

Vad är en Game & Watch?

En Game & Watch är exakt vad namnet antyder, det vill säga en klocka och ett spel. Sen hur många som faktiskt använde sin Game & Watch som klocka är oklart, frågar du oss så var en Game & Watch ett bärbart spel och inget mer. De första enheterna var små fyrkantiga enheter med skärm i mitten och så ett par knappar. Alla Game & Watch hade endast ett inbyggt spel och man kunde inte byta spelet på något sätt, ville man spela ett annat spel så fick man köpa en till enhet. Alla spelen hade dock två olika spellägen, A samt B, men någon större skillnad var det sällan. Oftast så var det ena läget bara snabbare eller så ändrades något annat som gjorde det svårare. På så vis fungerade spelen för både erfarna gamers och nybörjare.

Det släpptes senare Game & Watch med dubbla skärmar och dessa var designade lite som dagens Gameboys, det vill säga att de gick att vika ihop.

Historien

Sägnen säger att idén till Game & Watch kom till när Gunpei Yokoi på Nintendo åkte tåg och såg en uttråkad affärsman leka med sin miniräknare för att fördriva tid. Detta fick alltså Gunpei att tänka till och tre år senare, 1980, så släpptes resultatet. Det första Game & Watch-spelet hette Ball och gick kort och gott ut på att jonglera.

Den viktigaste innovationen som Gunpei Yokoi dock kom på var när cheferna på Nintendo ville att han skulle göra en Game & Watch-version av det omåttligt populära arkadspelet Donkey Kong. Donkey Kong använda sig nämligen av en arkadsticka vilket förstås ej gick att få plats med i fick format. Gunpei tog då fram det klassiska styrkorset som sedan dök upp på NES, SNES och i någon liknande form på alla spelkonsoler ända fram tills idag.

Sammanlagt så släpptes det 60 stycken Game & Watch-spel varav ett var ett specialspel som bara gick att få om man vann en turnering. Det sista Game & Watch-spelet släpptes 1991, två år efter att Game Boy hade släppts och enkelt uttryckt gjort Game & Watch till en stenålderspryl då man kunde byta spel i sin Game Boy.

Game & Watch hade dock 11 bra år och sålde i hela 80 miljoner exemplar.

8 februari 2016

ASUS ROG Pugio & Strix Evolve

Asus två senaste spelmöss har äntligen nått oss och vi är riktigt imponerade av dessa små rackare. Vill du ta en närmare koll så tänkte vi här ge er en liten bildkavalkad samt våra första tankar kring dessa.

E3 2017

Alla nyheter från världens största spelmässa.

Quiz: Känner du igen dessa indie-spel?

Det finns mängder av helt fantastiska indie-spel på marknaden, men frågan är hur många har du koll på? I detta quiz kommer du att få se en skärmdump från ett ”välkänt” indie-spel och det är ditt jobb att veta från vilket spel den kommer. Hur många klarar du?

Quiz: Spelcitat

Det finns mängder av kända citat från olika spel, vissa mer tänkvärda än andra. Men den stora frågan är om du tror att du kan matcha rätt citat med rätt spel? Eller som Duke Nukem skulle ha sagt; ”Come get some!”

Pac-Man

Det finns få spel som är så klassiska som Pac-Man så vi tänkte ägna denna TBT till just historien om Pac-Man. Andra spel som var på tapeten var Tetris, Pong och Space Invaders men de får vänta ett litet tag innan de får en egen TBT.

Sega Mega Drive

Pratar man retro-spelkonsoler så går nog de flestas första tankar till Nintendo 8-bit eller Super Nintendo. Man ska dock inte glömma den fantastiska spelkonsolen Sega Mega Drive (även kallad Sega Genesis i Nordamerika).