Gaming i alla format och maxat med RGB-belysning

Som en av världens största teknikmässor - och den tveklöst största som sätter just datorprodukter i fokus - blir Computex i Taipei en fokuspunkt för häftiga nya prylar och trender inför hösten. Vi har varit på plats på det enorma mässgolvet och ringat in vad vi tycker kittlade lite extra i tekniknerverna och vilken ton Computex satt inför årets andra hälft.

Gaming är allt och i allt

Gaming och datorspel är har länge varit den hetaste drivkraften runt PC-marknaden för konsumenter, och med E-sportens stadigt växande popularitet finns det inga tecken på att den saken kommer att avta. På Computex är den saken tydligare än någonsin, då mässan fullständigt badar i komponenter, datorer och kringutrustning som lovar att på ett sätt eller annat göra dig till en bättre (eller åtminstone bättre rustad) gamer. Ett praktexempel är Asus ROG Phone, en gaminginriktad smartphone med mängder av tillbehör och tekniska lösningar som ska göra din mobila spelupplevelse bättre än tidigare.

Asus har utvecklat skräddarsydda kontroller och dockningsstation för gamingtelefonen ROG Phone.

Det kanske viktigaste som den stadigt växande gamingvågen ger dig som konsument är ett större och mer varierat utbud, vare sig du personligen är mest intresserad av en utstickande design, vass prestanda, smarta funktioner eller en specifik balans där emellan.

TV-apparater för datorer och bildskärmar för konsoler

En modern TV är i slutändan en stor skärm med inbyggd TV-mottagare, men först det senaste året har vi på allvar börjat se gränserna suddas ut för dessa två kategorier. Även här är det spelmarknaden som på allvar ha drivit på den utvecklingen.

Ett exempel som vi fick se redan i vintras, men som har hunnit finslipas markant under våren, är konceptet BFG (Big Format Gaming) med gigantiska spelskärmar på hela 65 tum. Asus visade upp sitt alster, som heter PG65 och är utvecklad i samarbete med Nvidia, saknar helt TV-mottagare utan är tänkt just som en datorskärm. Kanske mest intressant just för datorspelare är att PG65 har någonting mer attraktivt än en TV-mottagare: 4K-upplösning i 120 hertz, variabel uppdateringsfrekvens med G-Sync, och extra kort svarstid.

Du lär behöva ett rejält skrivbord för Nvidias BGF-skärmar, men Asus ROG Swift PG65 ger en hissnande spelupplevelse.

För den som främst spelar på konsol ser vi samtidigt ett ökande utbud konsolanpassade skärmar, även dessa utan TV-mottagare, men i ett mindre format. Här syns ytterligare ett exempel från Asus, där man i avsaknad av stöd för högre uppdateringsfrekvens vill locka konsolspelare med HDR-stöd, adaptiv bildfrekvens även för konsoler, låg latens för seriösa e-sportare, vass färgåtergivning och inbyggd laddningsstation för handkontroller.

Gränserna mellan PC och spelkonsol suddas med andra ord ut allt mer.

Gamingstolar

Som en del av gamingvågen ser vi även fler och fler spelanpassade datorstolar på mässgolvet. Medan produktkategorin i sig inte är ny så är den ett praktexempel som på hur spelindustrin transformerar all form av kringutrustning, och inte bara den elektroniska kategorin som möss och tangentbord.

Datorstolar för gaming har med andra ord på relativt kort tid gått från att vara en nischad premiumprodukt till närmast en självklarhet från många kringutrustningstillverkare, exempelvis från Corsair eller svenska Arozzi.

Gamingstolar finns överallt i Taipei hos diverse tillverkare, här en RGB-bestyckad variant från Vertagear.

I den mer extrema änden av spektrumet hittar vi däremot Cooler Master, som vill byta ut både din stol och ditt skrivbord mot en gigantisk “Game Pod”. Det här är en anordning som hittills har byggts specifikt för att visa upp kringutrustning på mässor och som bygger kring ett bekvämt bakåtlutat säte med en rejäl arm som håller en datorskärm i ditt synfält. Enligt tillverkaren är det här någonting som man planerar att ta till marknaden som en konsumentprodukt framöver, för entusiaster som inte bara vill uppgradera, utan kanske helt ersätta, gaminghörnan där hemma.

Lysande marknad för RGB

Kan det lysa, så ska det lysa. Det har varit en tydlig trend under de senaste årens teknikmässor för datorprodukter, än så länge syns inga tecken på att den utvecklingen saktar ner inom kort. Tvärtom hittar vi fler RGB-belysta prylar än någonsin på Computex i Taipei.

Om det inte är tillräckligt med möss, tangentbord, komponenter och headset som lyser i 16,9 miljoner färgnyanser går det numera även att hitta stolar med RGB-belysta nackstöd. Sistnämnda visades exempelvis upp av Vertagear, i form av den batteridrivet RGB-belysta gamingstolen PL4500. Dessutom till en uppsjö av kablar, musmattor, mobilskal och annan ströutrustning lysandes i alla regnbågens färger (och några miljoner till) så finns det ingen anledning att ha en enda mörk fläck i sin datorhörna för den som absolut inte vill. Snarare tycks en hörna utan RGB-belysning bli allt svårare att undvika om du ens försöker.

Taiwan är datorkomponenternas mecka och gamingfrenesin är starkare än någonsin i Asien. Det enda som kanske slår gamingintresset verkar vara trenden med RGB-belysning, huruvida det matchar det mer avskalade skandinaviska designspråket låter vi vara osagt.

computex logo

13 juni 2018

10 coola prylar som gick att se på Dustin Expo 2019

Under mässans tre dagar visades det upp mängder av prylar. Det här var några av de hetaste.

Dustin Expo 2019: De hetaste snackisarna

Dustin Expo har slagit igen portarna för den här gången. Besökarna har strömmat ut ur Ericsson Globe och utställarna har plockat ner sina montrar efter tre fantastiska dagar. För dig som inte kunde vara med den här gången har vi samlat de hetaste snackisarna.

3 tips på hur du tar bättre bilder med mobilen

Det finns några enkla saker du kan tänka på om du vill höja kvalitén på dina bilder. Det handlar inte så mycket om kamerakvalitet eller tekniska inställningar, det handlar snarare om dig som fotograf. Bingo Rimér har varit verksam fotograf i över 20 år. Här har du hans 3 bästa tips på hur du tar bättre bilder med mobilen.

CES 2019

Med hundratusentals besökare och mängder av utställare från hela världen är CES i Las Vegas världens viktigaste hemelektronikmässa. Det är här många av de hetaste produktnyheterna avtäcks och det är här vi får en första glimt av det kommande årets största trender.

IFA 2018

IFA-mässan är Europas största och viktigaste teknikmässa där både stora som små tillverkare samsas om att visa upp sina senaste produkter på hela 150 000 kvadratmeter mässgolv. Vi är förstås på plats på IFA även i år för att ta en närmare titt på alla nya coola prylar som kommer att släppas under resten av året.

Nyheterna från Apples utvecklarkonferens WWDC 2018

På andra sidan Atlanten har Apples utvecklarkonferens Apple Worldwide Developers Conference gått av stapeln. På plats fanns 6000 förväntansfulla åskådare och runtom i världen bänkade sig både utvecklare och konsumenter för att få sig en glimt av vad framtiden har att erbjuda.