Historien om iMac

I veckans ThrowbackThursday så tänkte vi ta en titt på den första iMacen, ni vet den där färgglada klumpen som på sin tid ansågs vara en riktigt liten, snygg och smidig dator?

Allt-i-ett

Idag så har vi en hel kategori datorer som kallas allt-i-ett-datorer men när Apple lanserade iMac G3 så fanns inte det segmentet alls. Anledning var att det sedan hemdatorns begynnelse funnits modeller med inbyggd skärm. Trots detta så anses idag ofta iMac vara grunden till allt-i-ett-datorn, troligen då det blev allt vanligare att ha skärmen separat. Den nya iMac G3 var framtagen för gemene man och därför satsade Apple på att designa den nya datorn för att sticka ut och se bra ut i hemmet, inte bara se ut som en grå klump. Apple marknadsförde sedan denna dator hårt på hur enkel den var, att man verkligen fick allt i ett paket, man behövde bara koppla in två sladdar i väggen i sann 90-tals ”plug and play”-anda.

Musen

Designen av iMac stack verkligen ut när den kom och vi minns tillbaka med glädje på den färgglada äggformade lilla datorn. Vad vi dock inte tänker tillbaka på med glädje är den mus som följde med iMac G3. Den puck-formade musen var nämligen så långt ifrån ergonomisk som en mus kan vara och utöver det var det inte heller den mest hållbara av möss. Visst har även den sitt följe av fans men för oss så är det inte några vackra minnen som dyker upp.

Högpresterande prestandamonster

Som alltid när det kommer till gammal teknik så är det svårt att hålla sig för skratt när man läser specifikationerna idag. Apple iMac G3 hade en G3-processor på 233 MHz och en L2 Cache på 512 kB. Till detta så hade datorn 32 MB RAM-minne som vi kan jämföra med dagens dator som kan ha 32 GB minne. Hårddisken låg på 4 GB och utöver det så var datorn utrustad med en 24x CD-ROM.

Pratar man anslutningar så var en av sakerna som togs upp vid lanseringen att datorn hade en 4 MB IrDA-anslutning, det vill säga en IR-port, kommer ni ihåg dem? Förutom IR-porten så hittade man som feature två stycken USB-portar och en port för 100 MB-Ethernet. Datorn hade dessutom ett väldigt snabbt inbyggt modem på ”hela” 33,6 kb.

Sist men inte minst så var skärmen den största skärmen man kunde tänkas vilja ha enligt Steve Jobs, en 15” stor CRT-monitor med en upplösning på 1024 x 768 pixlar.

Hur det gick?

iMac blev en enorm succé och hyllad av både kritiker samt användare. Den betydde mycket för Apple som företag och som vi alla vet så lever modellen kvar även om designen har uppdaterats en aning.

8 oktober 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har länge varit den viktigaste komponenten i speldatorer men hur mycket kan du egentligen om dessa kort? Testa dina kunskaper om både moderna tekniker och legendariska tillverkare i vårt quiz.

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Commodore 64

Det är troligen få datormodeller idag som kommer att kommas ihåg om 30 år på samma vis som vi kommer ihåg många 80-talsdatorer. Vi har klassiker som Amiga 500, Atari 2600 och förstås datorn som får stå i rampljuset idag, Commodore 64.

Turboknappen

Kommer ni ihåg turboknappen? Det vill säga den turboknapp man hittade på många datorer producerade på 80-talet och 90-talet. I veckans #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på en enklare era när inte bara bilar hade inbyggd turbo.

Nya iMac

Apple iMac är en ikonisk datormodell och Apple har nu uppdaterat hela serien med den senaste tekniken. Det vill säga att om du behöver en snygg och kraftfull skrivbordsdator så är det rätt läge att köpa en iMac.

Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?