Historien om Nintendo 8-bit

Det går att säga enormt mycket om TV-spel och dess historia då det släppts otroligt många klassiska konsoler och spel genom åren. Vi tycker dock att den mest klassiska konsolen av alla är Nintendo Entertainment System, NES. Därför ägnar vi veckans #ThrowbackThursday till den klassiska gråa lådan som många fortfarande älskar.

Lite historia

Vi skulle kunna skriva en hel bokserie om företaget Nintendo och dess spelkonsoler men vi tänker hålla det kort med det viktigaste och det roligaste. Visste ni till exempel att Nintendo grundades på slutet av 1800-talet och att de då tillverkade spelkort? Vår historia börjar dock 1983, men inte med den gråa låda som vi idag tänker på när namnet Nintendo nämns.

1983 släpptes nämligen Nintendo Family Computer, även kallad Famicom. Famicom var en röd och gräddvit tv-spelskonsol som till en början endast gick att köpa i Japan. Två år senare så släppte dock Nintendo enheten i Nordamerika men då med ny design och under det nya namnet Nintendo Entertainment System (NES).

NES blev snabbt en succé och har idag sålts i 62 miljoner exemplar.

Tekniken

Inuti konsolen hittade man en 8-bitarsprocessor med en klockfrekvens på mellan 1,66 – 1,79 Megahertz beroende på version. Det inbyggda RAM-minnet på 2 kB räckte oftast utmärkt och om det inte gjorde det så kunde det sitta mer RAM-minne i spelkassetterna.

Styrkorset på kontrollen har en egen intressant historia då det från början var en lösning för bärbara ”arkadspel”. Nintendo ville porta Donkey Kong till bärbara enheter (Game and Watch) men att ha en bärbar joystick var lite krångligt. Därför utvecklade man styrkorset och det fick sedan följa med till Famicom och NES. Nintendo hade även patent på sitt kors vilket gjorde att innan patentet gick ut 2005 kunde inga andra spelutvecklare ha likadana styrkors. De behövde istället hitta på egna liknande (men inte för lika) lösningar. Detta är anledningen till varför Playstation har fyra knappar och Xbox har sin runda platta.

Nintendo playstation?

Nu tänkte vi inte skriva mer men vi kan inte hålla oss från att berätta om denna lite småabsurda historia som betytt så mycket för spelvärlden. Året var 1988 och Nintendo började samarbeta med ett annat japanskt bolag vid namn Sony för att ta fram en lösning att använda CD-skivor för spel. Resultatet skulle bli ett tillbehör till SNES (Supernintendo) samt en Sony-konsol som kunde köra SNES-CD-spel.

Sony arbetar på och visade upp sin konsol på CES-mässan i Las Vegas år 1991 men sen skedde något oväntat. Det visade sig att vissa chefer på Nintendo inte var nöjda med Sony-avtalet och därför i smyg hade tagit fram ett liknande avtal med Philips. Dagen efter Sonys presentation i Las Vegas var det dags för Nintendos presskonferens och då kom chocken, Nintendo offentliggjorde nämligen helt utan Sonys vetskap samarbetet med Philips. För att göra en lång historia kort så blev inte Sony helt glada på detta och släppte helt enkelt en egen spelkonsol, Sony Playstation. Resten är som man brukar säga, historia.

24 september 2015

ASUS ROG Pugio & Strix Evolve

Asus två senaste spelmöss har äntligen nått oss och vi är riktigt imponerade av dessa små rackare. Vill du ta en närmare koll så tänkte vi här ge er en liten bildkavalkad samt våra första tankar kring dessa.

E3 2017

Alla nyheter från världens största spelmässa.

Quiz: Känner du igen dessa indie-spel?

Det finns mängder av helt fantastiska indie-spel på marknaden, men frågan är hur många har du koll på? I detta quiz kommer du att få se en skärmdump från ett ”välkänt” indie-spel och det är ditt jobb att veta från vilket spel den kommer. Hur många klarar du?

Quiz: Spelcitat

Det finns mängder av kända citat från olika spel, vissa mer tänkvärda än andra. Men den stora frågan är om du tror att du kan matcha rätt citat med rätt spel? Eller som Duke Nukem skulle ha sagt; ”Come get some!”

Pac-Man

Det finns få spel som är så klassiska som Pac-Man så vi tänkte ägna denna TBT till just historien om Pac-Man. Andra spel som var på tapeten var Tetris, Pong och Space Invaders men de får vänta ett litet tag innan de får en egen TBT.

Sega Mega Drive

Pratar man retro-spelkonsoler så går nog de flestas första tankar till Nintendo 8-bit eller Super Nintendo. Man ska dock inte glömma den fantastiska spelkonsolen Sega Mega Drive (även kallad Sega Genesis i Nordamerika).