Övrigt

IFA 2018

IFA-mässan är Europas största och viktigaste teknikmässa där både stora som små tillverkare samsas om att visa upp sina senaste produkter på hela 150 000 kvadratmeter mässgolv. Vi är förstås på plats på IFA även i år för att ta en närmare titt på alla nya coola prylar som kommer att släppas under resten av året. Vi kommer också precis som vanligt att rapportera om de häftigaste prylarna här så att även du kan hålla dig uppdaterad med vad som sker i teknikvärlden.

Sidan uppdateras löpande varje dag.

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Dag 1 - 31 augusti

Galaxy Watch

Under IFA 2018 har Samsung satt sin nya smarta klocka, Galaxy Watch, i rampljuset. Klockan kommer i två olika storlekar, en på 46 millimeter och en på 42 millimeter, och har en yttre design som påminner starkt om sin föregångare, Gear Watch. Samtliga modeller har en roterbar ”ring” runt skärmen som används för att navigera i menyer, och använder Samsungs egenutvecklade operativsystem Tizen.

galaxy watch

Med 46-millimetersversionen av Galaxy Watch ger dock Samsung för första gången svenska kunder möjligheten att helt lämna mobiltelefonen hemma. Den större Galaxy Watch-modellen har nämligen stöd för eSIM, ett inbyggt SIM-kort som i och med kommande stöd från alla stora svenska operatörer kan ansluta direkt till mobilnätet för att exempelvis ringa samtal eller strömma musik från handleden.

Klockorna har stöd för betaltjänsten Samsung Pay via NFC (betalning via simulerad magnetremsa försvinner med Galaxy Watch) och har fått flera estetiska uppdateringar för att kännas mer som ett vanligt analogt armbandsur. Exempelvis har visarna på urtavlan fått skuggor som följer hur du rör handleden, och om du håller klockan mot örat kan du numera höra ett diskret, analogt tickande.

galaxy watch
galaxy watch

Galaxy Watch lanseras i Sverige under september, med rekommenderad prissättning på 3 790 kronor för 42-millimetersmodellen och 3 990 kronor för 46-millimetersmodellen.

Sonos Amp

Som ett kraftfullt komplement till sitt utbud av fristående, uppkopplade högtalare avtäcker Sonos en ny förstärkare, Sonos Amp, på IFA 2018. I och med att det rör sig om en förstärkare snarare än bara en mottagare är Amp riktad mot dig som vill ansluta ett par mer påkostade, passiva högtalare, såsom stativhögtalare eller golvhögtalare.

Tanken med Amp är dock inte enbart att driva dina högtalare, utan att väva in ditt analoga ljud i Sonos existerande digitala ekosystem. Amp har en analog RCA-ingång till vilken du kan ansluta exempelvis vinyl- eller CD-spelare, men har samtidigt stöd för mängder av streamingtjänster som Spotify, Apple Music, Tidal och Google Play Music, samt lokal streaming i form av Apple Airplay 2. Har du redan en eller flera av Sonos fristående multiroom-högtalare kan Amp skicka vidare musiken till dessa för att fylla hela hemmet.

Sonos Amp
Sonos Amp

Amp klarar av en uteffekt på 125 watt per kanal, med en impedans på 8 ohm. Som mest ska Amp klara av att leverera 31 ampere till dina högtalare. Förstärkaren är anpassad för stereoljud och har två kanaler för dina passiva högtalare, men dessa kan kompletteras via HDMI-porten, som låter dig använda en TV eller hemmabioanläggning som virtuell centerkanal om så önskas. Prissättningen landar på cirka 7 000 kronor när Amp lanseras i februari nästa år.

Dag 2 - 1 september

Sony WH-1000X M3

Det senaste alstret från Sonys ljuddivision är den tredje generationen i familjen med brusreducerande premiumhörlurar, WH-1000X M3. Förutom att slå sig på bröstet för en påkostad ljudbild både via kabel och trådlöst via Bluetooth har Sony markant förbättrat både ljudkvalité och brusreducering. Med hjälp av en ny, egenutvecklad signalbehandlingsprocessor, QN1, har prestandan fyrdubblats samtidigt som en analog förstärkare minimerar signalbruset som ofta hämmar trådlösa lurar. Den mer komplexa brusreducering tar inte bara bort lågfrekvent buller, utan även röster och annat bakgrundsljud. Funktionen kan justeras i Sonys mjukvara, ifall du exempelvis vill släppa igenom mer röster och ha bättre koll på din omgivning när du promenerar eller cyklar.

Sony WH-1000X M3
Sony WH-1000X M3

De nya hörlurarna kommer även utrustade med snabbladdningsteknik som ger dig hela 5 timmars speltid med endast 10 minuters laddning via USB-C. En full laddning ska i sin tur räcka till 30 timmars trådlöst musiklyssnande. Vidare kan du smidigt styra din musik via svep- och tryckgester med hjälp av kapacitiva paneler på hörlurskåporna. En snabbknapp ger dig även smidig tillgång till röstassistenter som Alexa eller Google Assistant.

WH-1000X M3 lanseras i september och det internationella riktpriset landar på 349,99 dollar.

Lenovo Yoga Book C930

För två år sedan avtäckte Lenovo en liten och smidig bärbar dator, Yoga Book A12, som utmärkte sig genom att helt utelämna ett fysiskt tangentbord till förmån för en extra LCD-skärm med tillhörande aktiv penna. På årets IFA-mässa i Berlin får vi stifta bekantskap med dess andliga uppföljare, Yoga Book C930, som tar steget längre och byter den extra LCD-skärmen mot en panel med elektroniskt bläck (e-ink).

Lenovo Yoga Book C930

Eftersom e-ink endast konsumerar energi när bilden uppdateras kan den extra skärmen användas för att läsa böcker eller dokument på ett energieffektivt sätt som även är snällare mot ögonen än en LED-belyst LCD-skärm. Skärmen har tre olika lägen: dels ett läsläge för böcker och dokument, dels ett virtuellt tangentbordsläge och dels ett anteckningsläge där du kan använda Lenovos aktiva penna. I det sistnämnda läget kan du rita eller anteckna, och omvandla dina handskrivna anteckningar till digital text med en OCR-funktion.

Lenovo Yoga Book C930

Under huven, som öppnas med en knackning, sitter en energisnål Intel Core i5- eller Core M-processor, och Lenovo utlovar över mellan 8 och 9 timmars batteritid med LCD-skärmen aktiv, eller något längre i läsläget där endast e-bläcksskärmen är aktiv. Priset blir cirka 1 000 dollar, med lansering i oktober.

Dag 3 - 2 september

Orbi Voice kombinerar nätverksförlängare med hifi-ljud

Netgear Orbi har hittills varit synonymt med nätverksjättens familj med routrar och nätverksförlängare som ska göra det enkelt att bygga ett mesh-nätverk hemma eller på ett mindre kontor. Det senaste tillskottet i serien, Orbi Voice, tillför en inbyggd högtalare och tillhörande röststyrning.

Orbi voice

Voice har stöd för Amazons röstassistent Alexa, med full tillgång till Amazons tillhörande ekosystem. Ljudet levereras via en 38 watt högtalare från Harman Kardon med 3,5-tumselement. Placera ut Voice för att inte bara få utökad wifi-täckning, utan även möjlighet att exempelvis spela upp musik som du startar med rösten. Har du andra Orbi Voice, eller Amazon Echo, hemma kan du sammanlänka dessa för fullt multiroom-ljud. Själva nätverksförlängaren matchar Netgears övriga Orbi-satelliter, med trippelband och dubbla ethernetportar för en maximal bandbredd på upp till 2,2 gigabit per sekund.

Netgear undersöker även möjligheten att lägga till stöd för ytterligare röstassistenter och tjänster, men sådant stöd är fortfarande kvar i utvärderingsstadiet. Orbi Voice fungerar inte som en fristående router, utan kräver en Orbi-basstation. Priset landar på cirka 300 dollar för en fristående Orbi Voice när den lanseras nästa månad - ett kit tillsammans med basstation kostar i sin tur strax över 400 dollar.

Philips avtäcker gigantisk och ultrabred 5K-skärm

Philips är inte främmande för att lansera gigantiska datorskärmar för dig som behöver mycket arbetsyta, och kommande Philips 499P9H fångade i synnerhet vår uppmärksamhet på mässgolvet i Berlin. Den ultrabreda premiumskärmen använder ett 32:9-format och mäter hela 49 tum på diagonalen.

Philips 5K

Den välvda VA-panelen har en total upplösning på 5 120 x 1 440 pixel, vilket Philips marknadsför som ultrabred 5K-upplösning. Det ger en rejäl yta för att sprida ut ditt arbete, och kombineras med en maximal ljusstyrka på 600 nits och ett kontrastförhållande på 5 000:1. Skärmen riktas i synnerhet mot professionella användare, men kan även tänkas locka entusiaster som vill spela spel eller se på film och fylla hela synfältets bredd.

Du ansluter skärmen via Displayport, USB-C, HDMI eller VGA (men sistnämnda ger inte tillgång till den fulla upplösningen i 60 Hz uppdateringsfrekvens). Skärmen har även en inbyggd USB-hub och dubbla ethernetportar för att fungera som dockningsstation med en ensam Type-C-kabel. En inbyggd webbkamera med stöd för Windows Hello kan användas för att logga in på datorn, och kan döljas bakom skärmen när du inte använder den.

Philips 499P9H lanseras under fjärde kvartalet och förväntas kosta cirka 1 000 euro.

Dag 4 - 3 september

Samsung Q900R 8K QLED

På IFA i Berlin avtäcker Samsung sin första 8K-TV som inte bara är en prototyp, utan som faktiskt kommer att säljas i butik inom kort. De nya modellerna, som ingår i produktserien Q900R 8K QLED, har alla den brutala upplösningen 7 680 x 4 320, fyra gånger fler pixlar än 4K. Att Samsung faktiskt får 8K-TV ut i butik redan till hösten blir ett viktigt trumfkort mot den primära konkurrenten LG, och dess OLED-teknik. I brist på äkta 8K-material visar Samsung upp en AI-uppskalningsfunktion som med maskininlärning ska få även SD, HD och 4K-material att se riktigt bra ut på den 8K-upplösta panelen. Demonstrationerna på mässgolvet imponerar även om man alltid ska ta tillverkarnas egna presentationer med en nypa salt.

Samsung Q900R 8K QLED

Ett annat viktigt ess i rockärmen för 8K QLED är en maximal ljusstyrka på upp till 4 000 nits, vilket kan jämföras med den senaste generationens OLED-TV från LG som når maximalt 1 000 nits.

Samsungs nya QLED-modeller med 8K-upplösning finns i fyra storlekar: 65 tum, 75 tum, 82 tum och 85 tum. Lanseringen sker senare i månaden, med prissättning från cirka 5 000 euro för 65-tummaren och upp till 15 000 euro för 85-tummaren.

Harman Kardon Citation

IFA 2018 i Berlin är närmast fyllt till bredden av smarta och uppkopplade högtalare, men med sin Citation-serie erbjuder Samsung-ägda Harman Kardon några av de största modellerna på marknaden.

Seriens mindre och billigare modeller finns i format snarlikt konkurrenter som Sonos Play, och samtliga är tygklädda med en minimalistisk, skandinavisk design. De största högtalarna i serien, Citation Tower, kommer däremot i ett fullstort golvhögtalarformat och säljs i par för att exempelvis placeras i TV-hörnan i vardagsrummet.

Citation Tower levererar en effekt på vardera 200 watt och kommunicerar trådlöst med internet och mellan varandra; de behöver endast anslutas till varsitt eluttag. Primärhögtalaren i varje par är utrustad med en pekskärm och en uppsättning kapacitiva knappar på ovansidan för att exempelvis justera volym, byta låt eller ändra inställningar.

Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation

Samtliga högtalare i serien har stöd för Google Assistant och Chromecast, samt kan strömma musik via bluetooth. Det finns även fullt multiroom-stöd, så att du kan sprida ut Citation-högtalare i hela hemmet.

Citation Tower riktas mot en entusiastmålgrupp och kommer med en premiumprislapp. Cirka 2 500 euro får du betala för golvhögtalarna när de lanseras i november som troligtvis de största smarta högtalarna på marknaden.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar