Ljud & bild

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan troligen vara världens mest klassiska hörlurar. Därför tar vi i dagens #ThrowbackThursday en snabb titt på historien om dessa hörlurar samt företaget Koss.

Lite historia om Koss

Vi börjar historien 1958 när Koss visade upp sin första audioprodukt på en musikmässa i USA. Produkten i fråga var en bärbar skivspelare, men till den så hade de även tagit fram ett par väldigt speciella hörlurar för att dema produkten. Det visade sig att hörlurarna blev mässans stora snackis då det var världens första stereohörlurar och gav lyssnarna en helt ny upplevelse.

Detta ledde snabbt till att Koss blev världens ledande hörlurstillverkare under många många år. Under hela 60-talet så släppte Koss banbrytande produkter som såg användning i allt från Air Force One till stora musikstudios. 1970 så släppte företaget de klassiska Pro4/AA vilka snabbt blev en favorit hos audiofiler världen över. I början av 80-talet så blev konkurrensen allt hårdare men då slog Koss till igen med ett par hörlurar som var helt rätt i tiden, Porta Pro.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro lanserades 1984 och blev snabbt en succé. Hörlurarna var extremt lätta och de gick även att fälla ihop, något som gjorde dem väldigt portabla då produkter som Sony Walkman hade gett oss möjligheten till att lyssna på musik var vi än var. En annan funktion som hjälpte hörlurarna var att de satt väldigt bra och hade funktionen ComfortZone där man kunde ställa in vinkel på själva öronmuffarna för bästa passform.

Dagens Porta Pro väger 62 gram, har en känslighet på 103 dB och en Impedans på 60 Ohm. Bäst av allt är dock att de även är väldigt billiga, i skrivande stund kostar de endast 349 kronor.

Senast uppdaterad: 14 oktober 2022

Taggar