LaserDisc - Första optiska skivan

Det är nog inte alltför många som faktiskt har sett en LaserDisc i verkligheten då det nog får räknas som en ganska stor flopp. Den har dock haft en viktig roll att spela för dagens teknik så idag får veckans #ThrowbackThursday handla om denna laserskiva i LP-format.

Första optiska skivan

LaserDiscen är den första kommersiella optiska skivan och LaserDisc lanserades faktiskt så tidigt som 1978. Det var dock under slutet av 80-talet och början av 90-talet som den faktiskt sålde en del. LaserDisc gav en klart bättre videokvalitet än konkurrenterna VHS och Betamax men det fanns även en del problem som gjorde att formatet aldrig slog, bland annat så kunde man inte spela in på en LaserDisc. Lite intressant är även att Pioneer faktiskt tillverkade nya spelare ända fram tills 2009.

Trots att vi överlag anser att LaserDisc var en riktig flopp så fanns det ett par delar av världen där de faktiskt användes i lite bredare utsträckning. Bland annat så användes de en hel del i Japan och om du skulle hyra film i Hongkong under 90-talet så var det på en LaserDisc du fick filmen. Tydligen så brydde de sig mer om bildkvaliteten än vad vi här i Europa gjorde.

Tekniken

En LaserDisc liknar på många sätt en väldigt stor CD-skiva då en LaserDisc oftast är ungefär lika stor som en LP. Där slutar dock likheterna med en CD-skiva för trots sitt utseende så lagras information på en LaserDisc analogt och inte digitalt som på en CD-skiva. Det fanns ett par olika sätt att koda informationen på en LaserDisc och beroende på vilket sätt som användes så fick man antingen plats med 30 eller 60 minuter film på en sida. De flesta skivor var dock dubbelsidiga så att en film oftast rymdes på en skiva och hade du en dubbelsidig spelare så behövde du inte ens byta sida mitt i filmen. Den teknik som endast gav dig 30 minuter video per sida hade andra fördelar istället. Bland annat en riktigt häftig funktion där varje filmruta var numrerad och du kunde hoppa till en exakt ruta om du ville. Perfekt för filmnördar som ville undersöka filmer in i minsta detalj. Trots att all video var analog så kunde man lagra ljud digitalt för att på så vis verkligen utklassa VHS på alla punkter vad gällde kvalitet.

Snipp snapp snut så var sagan slut

Man skulle kunna tro att DVD-skivan var vad som dödade LaserDiscen men så är faktiskt inte fallet, även om den utan tvekan stod för den sista dödsstöten. LaserDisc var helt enkelt för dyrt, otympligt och för de flesta utom de riktiga filmnördarna så räckte VHS alldeles utmärkt. På 90-talet så började därför försäljningen sakta avta och när DVD väl dök upp var LaserDisc nästan borta och då DVD-tekniken kort och gott var bättre på allt så dog formatet helt.

Vi tycker detta är lite synd då LaserDisc-skivan var otroligt snygg och storleken gjorde att man kunde göra riktigt snygga omslag, precis som med vinylskivor.

16 november 2015

Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handlar om plasmateven. Idag så är plasma-tekniken så gott som utdöd men en gång i tiden var det plasma som gällde om du ville ha en stor platt-tv.

Walkman

Då och då kommer det produkter som totalt ändrar hur vi människor lever, några exempel är TV-apparaten, hemdatorn och mobiltelefonen. Ett annat exempel är Sony Walkman, produkten som totalt ändrade hur vi lyssnar på musik.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan troligen vara världens mest klassiska hörlurar. Därför tar vi i dagens #ThrowbackThursday en snabb titt på historien om dessa hörlurar samt företaget Koss.

VHS och det stora formatkriget

Innan DVD, hårddiskar, streaming och Bluray blev populärt så ägde VHS marknaden när det kom till att spela in och titta på film. I dagens #ThrowbackThursday så tar vi en närmare titt på hur VHS blev branschstandard.

Winamp - It really whips the llamas ass

Kommer ni ihåg när Mp3-formatet fortfarande var nytt och häftigt? I så fall kommer du troligen även ihåg vad som piskade lamans bakdel och om inte så kommer du att lära dig det i dagens #ThrowbackThursday som handlar om det klassiska programmet Winamp.

Historien om MiniDisk

MiniDisc är en uppfinning som gått till historien som en rejäl flopp och det är inte så konstigt med tanke på vad den fick konkurrera med. Det fanns dock bra saker med MiniDisc och i denna veckas #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på MiniDiscens bra och dåliga sidor.