Mobilt

Nokia 3310 - en legend!

Få mobiltelefoner är så ikoniska som Nokia 3310. Den enda vi kan komma på just nu är Ericsson Hotline, i alla fall om vi håller oss till tiden innan pekskärmsmobilerna. Ska man prata lite nyare modeller så får man nog säga Google G1/HTC Dream och iPhone 3G, två mobiler som förändrat mobilvärlden totalt.

Otrolig succé

Men nu åter till den oförstörbara Nokia 3310, en mobiltelefon som de flesta födda innan 90-talet troligen har kommit i kontakt med fler än en gång. Telefonen var uppföljaren till den populära 3210 som trots högre säljsiffror idag oftast inte ses som lika klassisk. 3210 såldes i 160 miljoner exemplar och är idag en av världens mest sålda mobiltelefoner.

Nokia 3210

En av de bästa sakerna med Nokia 3210 var den inbyggda antennen, något som var otroligt ovanligt 1999 när telefonen lanserades. Att telefonen även kom förinstallerad med spelat Snake och hade utbytbara skal var grädde på moset som gjort att de som en gång ägt en 3210 troligen aldrig kommer att glömma den. Telefonen lät även användaren att programmera egna ringsignaler, något i alla fall undertecknad spenderat en hel del timmar på.

Pansarvagns-telefon

Nokia 3310 lanserades året efter 3210 och blev snabbt en succé tack vare ett bra pris och smidigt format. Funktionsmässigt så hade det inte skett så mycket jämfört med 3210 men med en lite mer rund design så blev denna snabbt en stilikon. Även nu hade man möjligheten att byta mellan massor av skal, det omåttligt populära spelet Snake (fast nu i version 2) och även denna modell tålde en hel del stryk. Skulle olyckan vara framme och telefon åkte i backen, eller kanske blev överkörd av en bil, så betydde det sällan att telefonen gick sönder. På sin höjd så fick man byta skal, något man kanske ändå ville göra då man sett ett nytt snyggt skal i kiosken runt hörnet.

Hur glada vi än blir av att tänka tillbaka på dessa två fantastiska mobiltelefoner så är det inte en tid vi saknar. För hur skulle man klara sig utan Google Maps, Facebook och kamera i mobilen?

Senast uppdaterad: 14 oktober 2022

Taggar