Nya iMac

Högupplöst och kraftfullt

Apple iMac är en ikonisk datormodell och Apple har nu uppdaterat hela serien med den senaste tekniken. Det vill säga att om du behöver en snygg och kraftfull skrivbordsdator så är det rätt läge att köpa en iMac.

Uppdaterade skärmar

Den mindre modellen med 21,5 tum stor skärm har nu fått retina-skärmar, det vill säga skärmar med 4K-upplösning, och alla 27-tumsmodeller har numera 5K-skärmar. Dessutom så har skärmarna uppdaterats med ett bättre färgdjup och ännu bättre färgåtergivning.

Prestanda på toppnivå

Alla datormodeller har fått snabbare processorer samt uppgraderade grafikkort för att ge dig som användare en ännu bättre upplevelse. Väljer du att köpa 27-tumsmodellen så får du det bästa av det bästa i form av Intels Skylake-processorer och upp till 32 GB RAM-minne som även går att utöka till hela 64 GB. Alla modeller är nu även utrustade med två stycken Thunderbolt 2-portar och 27-tummaren har även fått kraftfulla grafikkort i form av AMD Radeon R9.

Nytt tangentbord och ny mus

Utöver att göra alla iMac-modeller snabbare så har Apple även tagit fram ett nytt tangentbord som är ännu tunnare än senast och med en helt ny konstruktion för mer distinkta tangentslag. Även Magic Mouse har fått sig en uppdatering med färre rörliga delar och överlag bättre prestanda. Sist men inte minst så släpper Apple även Trackpad 2 som ger en 29% större touchyta och Force Touch vilket innebär att den kan känna av hur hårt du trycker. Alla dessa enheter har även fått inbyggda batterier som laddas via en Lightning-kontakt.

Old School

Vill du veta mer om denna klassiska datormodell så kan vi även tipsa om förra veckans Throwback Thursday då vi skrev om just iMac och dess historia. Där kan ni bland annat se Steve Jobs presentera den första färgglada klumpen. Läs iMac-historien här.

13 oktober 2015

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har länge varit den viktigaste komponenten i speldatorer men hur mycket kan du egentligen om dessa kort? Testa dina kunskaper om både moderna tekniker och legendariska tillverkare i vårt quiz.

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Commodore 64

Det är troligen få datormodeller idag som kommer att kommas ihåg om 30 år på samma vis som vi kommer ihåg många 80-talsdatorer. Vi har klassiker som Amiga 500, Atari 2600 och förstås datorn som får stå i rampljuset idag, Commodore 64.

Turboknappen

Kommer ni ihåg turboknappen? Det vill säga den turboknapp man hittade på många datorer producerade på 80-talet och 90-talet. I veckans #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på en enklare era när inte bara bilar hade inbyggd turbo.

Historien om iMac

I veckans ThrowbackThursday så tänkte vi ta en titt på den första iMacen, ni vet den där färgglada klumpen som på sin tid ansågs vara en riktigt liten, snygg och smidig dator?

Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?