Nyheterna från Apples utvecklarkonferens WWDC 2018

På andra sidan Atlanten har Apples utvecklarkonferens Apple Worldwide Developers Conference gått av stapeln. På plats fanns 6000 förväntansfulla åskådare och runtom i världen bänkade sig både utvecklare och konsumenter för att få sig en glimt av vad framtiden har att erbjuda.

I vanlig ordning låg fokus på mjukvara, så den som var nyfiken på nya telefoner, datorer och klockor hade inte mycket att hämta. Å andra sidan visades det upp en hel drös med spännande funktioner när nya versioner av IOS, Mac OS, TV OS och Watch OS avtäcktes. Samtliga uppdateringar väntas dyka upp i höst och kan laddas ner kostnadsfritt till kompatibla enheter.

IOS 12 – Låter dig ta kontrollen över ditt mobilanvändande

I höst släpps IOS 12 till Iphone och om du är rädd att den ska göra din telefon långsammare behöver du enligt Apple inte vara ett dugg orolig. Alla enheter som kör IOS 11 idag kommer att kunna köra IOS 12 – och dessutom göra systemet kvickare. Appar ska till exempel starta upp till 40 procent snabbare.

Apple lade även stort fokus på förstärk verklighet – augmented reality. IOS är redan en kraftfull plattform för augmented reality och med det nya ramverket AR Kit 2 ska den bli ännu bättre. Nyheter är bland annat möjligheten för flera användare att ta del av samma AR-värld även om de har olika enheter och det nya filformatet USDZ som låter användare dela 3D-objekt med varandra. Man visade även upp den smidiga appen Measure som fungerar som ett digitalt måttband.

Förstärkt verklighet - Augmented reality (AR).

Andra nyheter i IOS 12 är möjligheten att skapa egna Animoji-karaktärer och styra upp Facetime-videosamtal med upp till 32 personer samtidigt. I appen Bilder ska det blir lättare att söka efter och dela bilder, och för den som använder den röststyrda assistenten Siri kommer det nu att ges möjlighet att skapa genvägar till kommandon som används ofta.

En kanske större överraskning var att Apple har lagt till flera funktioner för den som önskar ta kontrollen över sitt mobilanvändande. Den stora nyheten var Screen Time som ska föra statistik över ditt användande och ger dig regelbundna rapporter om hur mycket tid du lägger på specifika appar. Det ska bli lättare att välja bort notiser och ”stör ej”-läget har uppdaterats med flera smarta funktioner.

WatchOS 5 – Fler träningstyper och ny walkie talkie-funktion

Användare av Apples smartklocka Apple Watch kan glädja sig åt att flera nya funktioner kommer att lanseras tillsammans med WatchOS 5 i höst. Träning är naturligtvis en stor grej för många Apple Watch-användare, och nu kommer klockan att kunna spåra fler aktiviteter än tidigare. Löpare kommer att kunna se hur många steg de tar i minuten och sätta ett tempo att hålla under löprundan. Om du glömmer att starta en träningsaktivitet på klockan är det inte längre hela världen eftersom klockan själv kan känna av när du rör på dig och föreslå aktiviteter.

För den som inte är intresserad av träning är den nya funktionen Walkie Talkie desto mer intressant. Den ger dig möjlighet att kommunicera med familj och vänner på ett enkelt och spontant sätt. En annan efterlängtad nyhet var att klockan äntligen kommer att få stöd för Apples podcast-app.

Apple watch med funktionen Walkie Talkie

WatchOS 5 med den nya funktionen Walkie Talkie.

TV OS – Nu med Dolby Atmos

Med senaste hårdvaruuppdateringen fick Apple TV stöd för 4K-upplösning och videostandarden HDR. Med nästa version av TV OS kommer den även att få stöd för ljudformatet Dolby Atmos. Dolby Atmos är det senaste inom hemmabioljud och ger användaren en tredimensionell ljudupplevelse.

Apple TV med stöd för K4 och HDR

Apple TV med stöd för 4K-upplösning och HDR.

Mac OS – Höstens uppdatering heter Mojave

Avdelningen som hittar på nya namn till Apples operativsystem håller sig kvar i Kalifornien men lämnar bergen bakom sig. Den nya uppdateringen heter Mac OS Mojave och bjuder på flera förbättringar. Den mest iögonfallande är gränssnittets mörka tema som inte längre bara innefattar dockan och menyerna utan även program, filhanterare och till och med bakgrundsbilder – perfekt för den som jobbar på kvällen och vill undvika onödigt ljus från skärmen.

Apples nya operativsystem MAC OS Mojave

Mac OS Mojave med gränssnittets mörka tema.

Apple har också gjort flera små förbättringar i hur vi hanterar våra filer. Om du har ovanan att lägga alla filer på skrivbordet kan du glädja dig åt att dessa numera kan ordna sig själva i så kallade ”stacks” utifrån filtyp. Det ska också bli lättare att göra saker som att rotera bilder och skapa pdf-filer direkt i filhanteraren utan att öppna något program.

Vi fick också se en ny appbutik som lånar mycket inspiration från App Store till IOS med inspirerande texter, filmer, tips, rekommendationer och ett större fokus på användarrecensioner och betyg.

Apple passade även på att dementera alla rykten om att de skulle hålla på att föra samman Mac OS och det mobila IOS. Däremot avslöjade de att de kommer att bli lättare för utvecklare att anpassa sina IOS-appar för även fungera på Mac-datorer. Redan med Mojave kommer vi till exempel att få se en desktopversion av Apple Home, som används för att styra belysning och andra produkter i det smarta hemmet.

Källa: Apple

5 juni 2018

10 coola prylar som gick att se på Dustin Expo 2019

Under mässans tre dagar visades det upp mängder av prylar. Det här var några av de hetaste.

Dustin Expo 2019: De hetaste snackisarna

Dustin Expo har slagit igen portarna för den här gången. Besökarna har strömmat ut ur Ericsson Globe och utställarna har plockat ner sina montrar efter tre fantastiska dagar. För dig som inte kunde vara med den här gången har vi samlat de hetaste snackisarna.

3 tips på hur du tar bättre bilder med mobilen

Det finns några enkla saker du kan tänka på om du vill höja kvalitén på dina bilder. Det handlar inte så mycket om kamerakvalitet eller tekniska inställningar, det handlar snarare om dig som fotograf. Bingo Rimér har varit verksam fotograf i över 20 år. Här har du hans 3 bästa tips på hur du tar bättre bilder med mobilen.

CES 2019

Med hundratusentals besökare och mängder av utställare från hela världen är CES i Las Vegas världens viktigaste hemelektronikmässa. Det är här många av de hetaste produktnyheterna avtäcks och det är här vi får en första glimt av det kommande årets största trender.

IFA 2018

IFA-mässan är Europas största och viktigaste teknikmässa där både stora som små tillverkare samsas om att visa upp sina senaste produkter på hela 150 000 kvadratmeter mässgolv. Vi är förstås på plats på IFA även i år för att ta en närmare titt på alla nya coola prylar som kommer att släppas under resten av året.

Gaming i alla format och maxat med RGB-belysning

Som en av världens största teknikmässor - och den tveklöst största som sätter just datorprodukter i fokus - blir Computex i Taipei en fokuspunkt för häftiga nya prylar och trender inför hösten. Vi har varit på plats på det enorma mässgolvet och ringat in vad vi tycker kittlade lite extra i tekniknerverna och vilken ton Computex satt inför årets andra hälft.