Övrigt

Nyheterna från IFA 2015

IFA-mässan är Europas största och viktigaste mässa när det kommer till hemelektronik. Stora som små tillverkare samsas här om att visa upp sina senaste produkter på hela 150 000 kvadratmeter mässgolv. Detta är helt klart prylmeckat i Europa och det är på IFA vi får en inblick i vilka prylar och tekniker som kommer att släppas under resten av året. Här nedan kommer vi i en veckas tid att dagligen rapportera om de senaste och viktigaste nyheterna från mässan.

Huawei Watch

Detta blir vår sista nyhet från IFA-mässan detta år och vi hoppas att du följer oss igen vid nästa stora event. Vi lovar självklart även att uppdatera er så fort vi får in alla de häftiga produkter som presenterats. Exempelvis så kan du redan nu beställa de nya Xperia Z5-telefonerna. Men åter till den sista nyheten vilken är Huaweis smarta klocka, Huawei Watch.

Huaweis smartwatch använder precis som många av konkurrenterna Android Wear som operativsystem. Det innebär bland annat att det kommer att finnas mängder av appar redan från start. Enligt Huawei kommer denna klocka att ha en batteritid som räcker hela två dagar och den ska även ha världens mest avancerade pulsmätare. Skärmen är en 1,4 tum stor OLED-skärm på 400 x 400 pixlar vilket är den mest högupplösta skärmen i en klocka idag.

Utöver detta så anser vi även att Huaweis klocka en av de snyggare modellerna, mest på grund av att det är den klocka som är mest lik en vanlig klocka. Sist men inte minst så kommer denna klocka att fungera med iPhone och dyka upp till försäljning senare i år.

Samsung fortsätter att utmana Sonos

Sonos har väldigt länge varit ensamma på toppen när det kommer till multiroom-system. Men för något år sedan så exploderade denna marknad totalt när flera tillverkare släppte egna lösningar. En av dessa tillverkare var Samsung och nu lanserar de en ny uppsättning högtalare för systemet.

De nya högtalarna heter R1, R3 samt R5 och de ser alla likadana ut förutom storleken. Dessa tubformade högtalare skiljer sig även en del från de flesta andra multiroom-högtalare genom att de sprider musiken i 360 grader. Detta gör att det blir enklare att fylla ett helt rum med musik samt att det ger dig fler möjligheter vad gäller högtalarplacering.

Samsung meddelar att högtalarna bör finnas att köpa i slutet av året, troligen till julhandeln.

Intel Skylake

Den största nyheten som presenterades på IFA-mässan var med all säkerhet Intel Skylake. Detta trots att Skylake knappats har fått klassas som en hemlighet och att man vetat nästan allt om dessa processorer redan innan mässan. Intel Skylake är kort och gott nästa generations (6:e generationen) Core-processorer vilka du kommer att få se i mängder av datorer och tablets inom kort.

Självklart så kommer dessa nya processorer innebära kraftfullare datorer men de stora uppdateringarna sker faktiskt inom andra områden. Bland annat så har Intel satsat rejält på att göra denna generation processorer riktigt strömsnåla. En annan viktig nyhet är också det inbyggda grafikchippet Intel HD 500 som exempelvis ska kunna driva tre stycken 4K-skärmar samtidigt.

Sist men inte minst så kommer dessa nya chip innebära ett rejält uppsving för bärbara datorer när det kommer till krävande program och spel. Kanske kommer vi äntligen att få se en riktigt grym bärbar speldator då Intel med Skylake släpper världens första olåsta mobila chip i form av en fyrakärning Core i7 på 2,7 GHz.

4K-tv med inbyggda projektorer

Philips har länge satsat på en teknik som ingen annan tv-tillverkare har och det är Ambilight. Ambilight är teknik där lysdioder på baksidan av tv:n lyser upp väggen i samma färger som tv-bilden för att på så vis skapa en trevligare upplevelse och en ”större” bild. Förra året så tog Philips denna teknik till nästa nivå genom att montera små projektorer på baksidan av tv:n istället för lysdioder och i år kommer en ny tv med denna teknik.

Philips kallar denna teknik Ambilux och årets modell är en 65 tum stor tv med 4K-upplösning samt tio stycken mikroprojektorer monterade på baksidan. Dessa projicerar som sagt ut bilden på väggen för en mäktigare filmupplevelse men de kan också blinka och ha sig när du lyssnar på musik. Tv:n är även utrustad med Android TV vilket ger dig massor av möjligheter, exempelvis kan du ladda hem appar från Google Play Store. 

Surfplatta med inbyggd projektor

Lenovo Yoga Tab 3 Pro är en av de mer udda produkterna på årets mässa, det är nämligen en tablet med inbyggd projektor. Det ska dock sägas att även föregångaren hade en inbyggd projektor så den är inte helt unik. Projektorn i den nya Yoga Tab 3 Pro kan projicera en bild på hela 70 tum vilket går att jämföra med de 50 tum som föregångaren klarade av. Upplösningen på den projicerade bilden ligger på 2560 x 1440 pixlar.

Yoga Tab 3 Pro har ett inbyggt ställ och ett väldigt stort batteri på hela 10 200 mAh vilket ska ge en batteritid på 18 timmar. På insidan hittar vi en Intel Atom-processor, 2 GB RAM-minne och på utsidan en tio tum stor IPS-skärm med en upplösning på 2560 x 1600 pixlar. Kort och gott så är den väldigt lik Yoga Tab 2 Pro men uppdaterad på alla punkter.

Den nya surfplattan släpps i december är tanken.

Ny smartwatch även från Samsung

Samsung brukar alltid presentera sin senaste Galaxy Note under IFA-mässan men då de presenterade den tidigare i år så var det oklart vad Samsung skulle visa för roliga prylar under mässan. Det visade sig att Samsung presenterade sin nästa smartwatch i form av Samsung Gear S2.

Gear S2 kör till skillnad från de flesta andra smarta klockor på marknaden inte Android som operativsystem. Gear S2 kör istället det lite mindre kända operativsystemet Tizen. Trots detta så kommer det att finnas cirka 1 000 appar att ladda ned vid lansering.

Den nya klockan kommer att fungera med (nästan) vilken androidtelefon som helst och man behöver inte längre en Samsung-telefon för att få igång klockan. Runt den runda 1,2 tum stora OLED-skärmen så sitter en ring som går att snurra på för att styra klockans olika funktioner och den ser riktigt smidig ut. Gear S2 kommer att släppas i två versioner där en är lite tjockare men har plats för sim-kort och inbyggd 3G-antenn.

Onkyo W800BT – trådlöst på riktigt

Vill du ha ett par trådlösa in-earhörlurar för exempelvis träningspasset så kanske Onkyos nya hörlurar kan vara något för dig. Idag så har alla trådlösa in-earhörlurar en sladd mellan de två snäckorna men så är inte fallet med de nya Onkyo W800BT. Dessa nya hörlurar består av två stycken lösa öronsnäckor som pratar med både din telefon och varandra helt trådlöst för att helt utesluta risken för kabeltrassel. Istället så kanske du dock får leva med risken att tappa bort en snäcka, men det kan det väl vara värt?

Tidiga testar visar på att ljudet är riktigt bra och det är inte helt otippat då Onkyo har en god historia när det kommer till audioprodukter av olika slag. Trevligt nog så har hörlurarna en inbyggd mikrofon så att de även går att använda som headset. Batteritiden ska vara 30 timmar standby, 15 timmar för samtal och 12 timmar när det kommer till musiklyssning. När det är dags att ladda hörlurarna så är de bara att lägga de i det tillhörande fodralet som även har en inbyggd laddare och usb-sladd.

Bärbar dator med vattenkylning

Asus presenterar på IFA-mässan ett par nya datorer men den modell som sticker ut från mängden är Asus ROG GX700. Här snackar vi en bärbar dator som troligen är definitionen av prestandamonster. Asus presenterade tyvärr inga detaljer kring datorn mer än att de ska försöka att få ut den till butik innan året är slut.

Så varför är denna dator intressant trots att Asus inte presenterat några specifikationer? Jo, datorn levereras med en docka som ger datorn vattenkylning när den är dockad. Vattenkylningen ska se till att du kan kräma ut mer kraft ur datorn när den är dockad för att på så vis få en fullfjädrad gamingdator i ”bärbart” format. Specifikationerna är som sagt inte officiella men vi kan förvänta oss att den är utrustad med ett ännu ej släppt grafikkort.

Ny smartwatch från Motorola

Motorola var först ut med att släppa en smartwatch med rund display och på IFA-mässan så visade Motorola upp nästa generations Moto 360. Klockan är fortfarande rund och har en rund skärm men nu så kommer den att erbjuda fler alternativ för köparen. Den kommer att komma i tre olika modeller, en för män, en för kvinnor och en sportversion varav modellen för män även kommer i två olika storlekar. Klockan kommer även att släppas i flera olika färger för ännu fler valmöjligheter.

Den nya Moto 360 har även uppdaterats en hel del på insidan med bättre processor med mera. Batteritiden ska även den vara betydligt bättre än hos första generationens Moto 360. Motorola har helt enkelt lyssnat på vad folk sagt om den första generationen och uppdaterat den nya klockan på alla punkter.

Sportversionen av klockan sticker ut från de andra då den har ett fast silikonarmband, en specialskärm som är bättre i solljus samt en inbyggd GPS. Perfekt för att jogga runt med en solig dag.

LG släpper 4K OLED-tv med HDR-teknik

En av de häftigaste tv-apparaterna som presenterats på IFA-mässa är helt klart LG:s nya 4K OLED-tv med HDR-teknik. HDR står för High Dynamic Range och denna teknik gör det möjligt att visa både extremt mörka partier och ljusa partier i bilden samtidigt. Den nya LG 65EF9500 har nästan dubbelt så brett dynamiskt omfång som en vanlig LCD-tv och svarta partier blir verkligt svarta.

Tv:n kommer att släppas i två olika storlekar, 55 tum och 65 tum varav ingen kommer att vara billig. Det kostar att ligga på topp och denna tv kommer utan tvekan vara en av toppmodellerna. Tyvärr så finns det ännu inte speciellt mycket material i HDR men denna tv kommer att ge dig en grym upplevelse även om du väljer att titta på icke-HDR-material.

4K-skärm i Sonys senaste smartphone

Sony lanserar nu på IFA-mässan telefonen Sony Xperia Z5. Telefonen kommer dessutom i tre versioner, den vanliga Xperia Z5, Xperia Z5 Compact samt Xperia Z5 Premium. Alla modeller utom Compact har en 64-bitars Snapdragon 810-processor samt 3 GB RAM-minne (Z5 Compact har endast 2 GB RAM-minne). Kameran har en sensor på 23 megapixlar och har enligt Sony marknadens snabbaste autofokus.

Premiummodellen är klart den häftigaste av de tre då den kommer utrustad med en smått galen skärm. Skärmen är 5,5 tum stor och på den har man lyckats klämma in 4K-upplösning, något som ger telefonen en pixeldensitet på helt extrema 806 ppi. Det går att jämföra med iPhone 6 Plus som ”bara” har 401 pixlar per tum. Sist men inte minst så har den nya Xperia Z5 fått en sidomonterad på/av-knapp som även fungerar som en fingeravtrycksläsare. 

Z5 Compact ska släppas denna månad, den vanliga Z5 i oktober och Z5 Premium i november.

Bärbar dator med vridbar 4K-skärm

En av de häftigaste datorerna som visats upp på IFA-mässan är Toshibas bärbara dator Satellite Radius 12. Så vad är det som är så speciellt med denna då? Jo, först och främst så har datorn en 12,5 tum stor 4K-skärm, det vill säga en skärm med en upplösning på hela 3840 x 2160 pixlar, och för det andra så går skärmen att snurra 360 grader så att du kan använda datorn som en tablet.

Utöver detta så har Satellite Radius 12 även en processor från den senaste generationen Intel Core-processorer, Skylake, 8 GB RAM och SSD-disk. Vi pratar helt enkelt om en dator där prestandan står i fokus. För att hänga med i tiden så är datorn även utrustad med en USB C-port. Vi ser verkligen fram emot att få lägga vantarna på denna godbit när den dyker upp i Sverige under fjärde kvartalet.

Ny Huaweitelefon går att använda som våg

Huawei har under flera år släppt väldigt intressanta telefoner och de visar inget tecken på att sluta. På årets IFA-mässa så presenterade de Huawei Mate S, en telefon utrustad med Force Touch. Denna teknik betyder att skärmen kan känna av hur hårt du trycker vilket öppnar upp väldigt många möjligheter. Exempelvis så skulle ett bilspel kunna låta dig gasa olika mycket beroende på hur hårt du trycker.

Ett lite mer udda användningsområde är att använda telefonen som våg, något som Huawei visade under presentationen genom att väga en apelsin. Utöver Force Touch så har telefonen en åttakärnig processor, 3 GB RAM-minne och en 5,5 tum stor HD-skärm.

Acer Revo Build – Legodatorn

Acer presenterar på IFA-mässan en ny dator vid namn Acer Revo Build och den skiljer sig en del från vad vi är vana vid. Denna dator är nämligen modulbaserad och går att bygga ut genom att bara stapla på flera delar, lite som LEGO-klossar.

Behöver du mer utrymme? Klicka på en extra hårddisk. Behöver du bättre grafik? Ja, även då är det bara att klicka dit en grafikmodul. Exakt vilka möjligheter och moduler som kommer att släppas är ännu oklart men Acer har i alla fall meddelat att grunddatorn kommer att vara baserad på en Intel Celeron eller en Intel Pentium-processor så förvänta er inget prestandamonster.

Tanken är att denna lite roliga PC ska släppas i oktober.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar