Gaming

Pac-Man

Det finns få spel som är så klassiska som Pac-Man så vi tänkte ägna denna TBT till just historien om Pac-Man. Andra spel som var på tapeten var Tetris, Pong och Space Invaders men de får vänta ett litet tag innan de får en egen TBT.

Paku-paku taberu

Historien om Pac-Man börjar 1979 när spelutvecklaren Toru Iwatani började jobba på denna idé tillsammans med sitt utvecklingsteam på det klassiska spelföretaget Namco. Utvecklingen tog cirka ett år och 1980 så fick äntligen den gula lilla plutten se dagens ljus. En av grundidéerna kring Pac-Man var att ta fram ett spel som även tilltalade den kvinnliga publiken då det mestadels var killar som spelade arkadspel på den tiden. Detta är anledningen till att Pac-Man jämfört med många andra spel på den tiden har lite ”gulligare” element som söta spöken.

En kul grej kring spelet är namnet, varför heter det Pac-Man? Svaret är långt men börjar med den japanska frasen för att förklara hur det låter när någon öppnar och stänger munnen om och om igen. Den frasen lyder paku-paku taberu och blev inspirationen till spelets japanska namn Pakkuman. Det engelska namnet skulle då bli Puck Man vilket både hade likhet med det japanska namnet samt att huvudfiguren var lik en puck. Det fanns dock ett problem med detta namn, det var nämligen lite väl enkelt och frestande för vandaler ett bara ändra P:et till ett F. Därför ändrades namnet till Pac-Man.

En galen succé

När spelet väl släpptes så uteblev faktiskt succén, något som kan vara svårt att tänka sig idag med tanke på vilken klassiker spelet anses vara. Detta gällde dock bara i Japan och när man väl släppte spelet i USA så chockades alla över trycket kring spelet. Galet nog så tog det inte ens ett år innan spelet dragit in mer pengar än dåtidens bäst säljande film, Star Wars.

Spelet blev en sådan succé att det till och med skrevs en sång om det. Låten Pac-Man Fever av Buckner & Garcia släpptes i december 1981 och fyra månader sedan så hade den tagit sig till smått galna plats 9 på amerikanska Billboard-listan. Inte nog med det, Pac-Man fick även 1982-1983 en helt egen tecknad tv-serie. Detta var dessutom första gången någonsin som en tecknad serie byggde på just ett tv-spel (arkadspel). Pac-Man är även med i Guinness rekordbok då det är världens mest sålda myntdrivna spel.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar