Datorer & tillbehör

Palm och handdatorn

I en tid då mobiltelefoner var något man ringde och ibland skickade ett SMS eller två med så fanns det en annan pryl som på många sätt liknar dagens mobiltelefoner. I veckans #ThrowbackThursday så tar vi en titt på denna klassiska pryl, handdatorn PalmPilot.

Den första Palm Piloten

Om du inte kommer ihåg så var en Palm en liten handdator som du använde med hjälp av en pekskärm och en liten plastpenna. Den liknade till stor del de pekskärmstelefoner som var populära innan iPhone släpptes, skillnaden var att du inte kunde ringa från en Palm Pilot. Den första modellen Palm Pilot 1000 släpptes 1996 och i ungefär tio år så var man faktiskt ganska häftig om man hade en Palm då alla andra behövde släpa omkring på en otymplig filofax (ännu en produkt som nästan försvunnit på grund av dagens mobiltelefoner).  

Tekniken

I dagens mått mätt så var inte den första Palmen något direkt kraftpaket och för att vara ärlig så var den inte heller det 1996. Hjärnan i Pilot 1000 var en Motorola-processor på 16 MHz, den hade 128 kB arbetsminne och kunde ha ”hela” 12 MB lagringsminne. Skärmen var en monokrom pekskärm med en upplösning på 160 x 160 pixlar. Allt detta kan vi exempelvis jämföra med en Samsung Galaxy Edge som har en fyrkärning processor på 2,7 GHz, 3 GB RAM-minne och kan ta minneskort på 64 GB när det kommer till lagring. Den har dessutom en skärm med flera miljoner färger och upplösning på 1600 x 2560 pixlar.

Vad hände sen?

Historien om Palm är en lång historia med för många svängar och händelser för att ta upp här men vi försöker få ned det lite kortfattat. Palm var ett succéföretag och namnet PalmPilot var länge synonymt med en handdator. I mitten av 2000-talet så började dock mobiltelefonerna bli allt smartare vilket gjorde att handdatorn blev mer eller mindre onödig. Palm försökte då hänga med i teknikutvecklingen och släppte bland annat Windows Mobile-enheter samt att de senare utvecklade ett nytt operativsystem för smarta mobiltelefoner, webOS.

WebOS lyckades dock inte rädda företaget och 2011 blev de uppköpta av HP. HP fortsatte att släppa webOS-telefoner under namnet Palm men även HP gav till slut upp och lade ned hela den satsningen. Idag så har HP släppt webOS under open source-flagg och bland annat LG har använts sig av det i sina smarta tv-apparater.

Senast uppdaterad: 14 oktober 2022

Taggar