Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handlar om plasmateven. Idag så är plasma-tekniken så gott som utdöd men en gång i tiden var det plasma som gällde om du ville ha en stor platt-tv.

De tidiga åren

Plasma-tekniken har faktiskt riktigt många år på nacken och den första plasma-skärmen såg dagens ljus redan 1964. De skärmar som då började tillverkas var monokroma, små och väldigt dyra. Dåtidens främsta användningsområde var i datorterminaler då plasma-tekniken till skillnad från CRT-tekniken inte krävde något minne eller annan elektronik för att fungera. Men allt eftersom åren gick så blev halvledare billigare och med det så blev även CRT-skärmar billigare. Det gjorde att plasma-skärmarna blev allt mindre populära även om de fortfarande hade användningsområden tack vare just sin tunnhet och att de gick att göra lite större än dåtidens CRT-skärmar.

Fram tills 90-talet så var det just monokroma plasmaskärmar som var standard men på 90-talet började utvecklingen verkligen ta fart. 1992 så släppte Fujitsu världens första färgskärm på 21-tum och bara tre år senare så hade de lyckats få upp storleken till 42 tum. 1997 var året marknaden exploderade efter att Philips släppte vad som kan kallas den första moderna plasmateven för konsumenter. Philips tv var 42 tum stor, hade en upplösning på 852 x 480 pixlar och kostade 15 000 dollar. Samma år så gav sig även Pioneer in på plasmamarknaden och lyckades under väldigt många år vara den tillverkare som alla jämförde sig med.

2000-talet och LCD-tevens uppgång

I början var plasmateven det enda alternativet om man ville ha en stor platt-tv men LCD-tekniken utvecklades ständigt och allt fler LCD-tv släpptes på marknaden. Under tidigt 2000-tal så var LCD-apparaterna mindre eller dyrare än motsvarande plasma-tv vilket gjorde att plasma-tekniken fortfarande var den ledande tekniken för stora platt-tv-apparater. Det tog dock inte många år innan LCD-tekniken blev tillräckligt billig för att vara ett bra alternativ för tv-apparater mellan 37 – 46 tum. När det kom till ännu större apparater så hade plasman fortfarande fördelen att tekniken var billigare men det var väldigt klart att LCD-tekniken knappade in.

2006 så hade LCD-marknaden blivit så stor att det för första gången såldes fler LCD-apparater i storleken 40 tum och större än vad det såldes plasma-tv i samma storlek. Men pris är inte allt och plasma-teven hade fortfarande många stora fördelar när det kom till bildkvalitet. Bland annat så fick du väldigt mycket bättre svärta i en plasma under väldigt många år, något som gjorde att plasman kunde leva kvar längre än den annars hade.

Panasonic var den tillverkare som höll kvar längst när det kom till högkvalitativa plasma-apparater men 2014 så gick Panasonic ut med att de slutade tillverka plasma-tv. Därefter så slutade även resterande tillverkare och tekniken var officiellt död.

7 december 2016

Walkman

Då och då kommer det produkter som totalt ändrar hur vi människor lever, några exempel är TV-apparaten, hemdatorn och mobiltelefonen. Ett annat exempel är Sony Walkman, produkten som totalt ändrade hur vi lyssnar på musik.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan troligen vara världens mest klassiska hörlurar. Därför tar vi i dagens #ThrowbackThursday en snabb titt på historien om dessa hörlurar samt företaget Koss.

LaserDisc - Första optiska skivan

Det är nog inte alltför många som faktiskt har sett en LaserDisc i verkligheten då det nog får räknas som en ganska stor flopp. Den har dock haft en viktig roll att spela för dagens teknik så idag får veckans #ThrowbackThursday handla om denna laserskiva i LP-format.

VHS och det stora formatkriget

Innan DVD, hårddiskar, streaming och Bluray blev populärt så ägde VHS marknaden när det kom till att spela in och titta på film. I dagens #ThrowbackThursday så tar vi en närmare titt på hur VHS blev branschstandard.

Winamp - It really whips the llamas ass

Kommer ni ihåg när Mp3-formatet fortfarande var nytt och häftigt? I så fall kommer du troligen även ihåg vad som piskade lamans bakdel och om inte så kommer du att lära dig det i dagens #ThrowbackThursday som handlar om det klassiska programmet Winamp.

Historien om MiniDisk

MiniDisc är en uppfinning som gått till historien som en rejäl flopp och det är inte så konstigt med tanke på vad den fick konkurrera med. Det fanns dock bra saker med MiniDisc och i denna veckas #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på MiniDiscens bra och dåliga sidor.