Sega Mega Drive

Pratar man retro-spelkonsoler så går nog de flestas första tankar till Nintendo 8-bit eller Super Nintendo. Man ska dock inte glömma den fantastiska spelkonsolen Sega Mega Drive (även kallad Sega Genesis i Nordamerika).

Lanseringen och konsolkriget

Sega Mega Drive lanserades i Japan 1988 vilket gör den till en av de första 16-bitarskonsolerna på marknaden. Sega lyckades dock inte använda detta till sin fördel för att dominera marknaden innan Nintendo släppte sin 16-bitarskonsol Super Nintendo. Istället blev det ett rejält konsolkrig likt de vi ser idag mellan Xbox och Playstation.

Med reklamslogans som ”Genesis does what Nintendon’t” är ett bra exempel på hur kriget utspelades. Sega försökte under detta krig ta en position där de ansågs som den coola konsolen medan Nintendo var ett tråkigare alternativ som inte heller var lika bra tekniskt. En viktig del i denna reklamkampanj var Segas nya coola maskot Sonic och spelet där den lilla igelkotten var huvudkaraktär. Det första Sonic-spelet släpptes 1991 och var inte bara en viktig del i konsolkriget, det var även enligt oss ett sjukt kul spel och vi verkar inte vara ensamma då spelet snabbt blev en succé.

Tekniken under skalet

Inuti Sega Mega Drive hittade man en Motorola-processor vid namn Motorola 68000 som tickade på med en klockfrekvens på 7,6 MHz. Detta går att jämföra med Super Nintendo vars processor bara hade en klockfrekvens på cirka 2,68 MHz (beroende på modell). Detta borde gett Sega Mega Drive en fördel mot Nintendo men resterande specifikationer var inte lika bra då Segan släpptes 2 år tidigare. Exempelvis så hade Sega 64 kB RAM jämfört med 128 kB hos Nintendo. Sega klarade även bara av att visa 64 färger samtidigt medan Nintendo klarade 256 och även vad gällde maximal upplösning så var Super Nintendo bättre.

Något som dock var riktigt häftigt (om än kanske inte så bra) var att Sega släppte något de gav namnet Sega Meganet. Sega Meganet var en av världens första lösningar när det kommer till att spela online och det är hur häftigt som helst. Meganet lanserades redan 1990 och fungerade genom att man köpte tillbehöret Mega Modem. Med hjälp av det kunde du ladda hem ett par spel och sedan spela med andra personer som inte satt i samma vardagsrum som du. Problemet var att det vara fans ett fåtal titlar samt Sega hade lite problem med tjänsten.

6 december 2016

ASUS ROG Pugio & Strix Evolve

Asus två senaste spelmöss har äntligen nått oss och vi är riktigt imponerade av dessa små rackare. Vill du ta en närmare koll så tänkte vi här ge er en liten bildkavalkad samt våra första tankar kring dessa.

E3 2017

Alla nyheter från världens största spelmässa.

Quiz: Känner du igen dessa indie-spel?

Det finns mängder av helt fantastiska indie-spel på marknaden, men frågan är hur många har du koll på? I detta quiz kommer du att få se en skärmdump från ett ”välkänt” indie-spel och det är ditt jobb att veta från vilket spel den kommer. Hur många klarar du?

Quiz: Spelcitat

Det finns mängder av kända citat från olika spel, vissa mer tänkvärda än andra. Men den stora frågan är om du tror att du kan matcha rätt citat med rätt spel? Eller som Duke Nukem skulle ha sagt; ”Come get some!”

Pac-Man

Det finns få spel som är så klassiska som Pac-Man så vi tänkte ägna denna TBT till just historien om Pac-Man. Andra spel som var på tapeten var Tetris, Pong och Space Invaders men de får vänta ett litet tag innan de får en egen TBT.

Voodoo – en 3D-revolution

I dagens #ThrowbackThursday så tänkte titt på lite spelhistoria som troligen alla som spelade datorspel under 90-talet har ett minne av, nämligen grafikkortet Voodoo från 3dfx.