Gaming

Sega Mega Drive

Pratar man retro-spelkonsoler så går nog de flestas första tankar till Nintendo 8-bit eller Super Nintendo. Man ska dock inte glömma den fantastiska spelkonsolen Sega Mega Drive (även kallad Sega Genesis i Nordamerika).

Lanseringen och konsolkriget

Sega Mega Drive lanserades i Japan 1988 vilket gör den till en av de första 16-bitarskonsolerna på marknaden. Sega lyckades dock inte använda detta till sin fördel för att dominera marknaden innan Nintendo släppte sin 16-bitarskonsol Super Nintendo. Istället blev det ett rejält konsolkrig likt de vi ser idag mellan Xbox och Playstation.

Med reklamslogans som ”Genesis does what Nintendon’t” är ett bra exempel på hur kriget utspelades. Sega försökte under detta krig ta en position där de ansågs som den coola konsolen medan Nintendo var ett tråkigare alternativ som inte heller var lika bra tekniskt. En viktig del i denna reklamkampanj var Segas nya coola maskot Sonic och spelet där den lilla igelkotten var huvudkaraktär. Det första Sonic-spelet släpptes 1991 och var inte bara en viktig del i konsolkriget, det var även enligt oss ett sjukt kul spel och vi verkar inte vara ensamma då spelet snabbt blev en succé.

Tekniken under skalet

Inuti Sega Mega Drive hittade man en Motorola-processor vid namn Motorola 68000 som tickade på med en klockfrekvens på 7,6 MHz. Detta går att jämföra med Super Nintendo vars processor bara hade en klockfrekvens på cirka 2,68 MHz (beroende på modell). Detta borde gett Sega Mega Drive en fördel mot Nintendo men resterande specifikationer var inte lika bra då Segan släpptes 2 år tidigare. Exempelvis så hade Sega 64 kB RAM jämfört med 128 kB hos Nintendo. Sega klarade även bara av att visa 64 färger samtidigt medan Nintendo klarade 256 och även vad gällde maximal upplösning så var Super Nintendo bättre.

Något som dock var riktigt häftigt (om än kanske inte så bra) var att Sega släppte något de gav namnet Sega Meganet. Sega Meganet var en av världens första lösningar när det kommer till att spela online och det är hur häftigt som helst. Meganet lanserades redan 1990 och fungerade genom att man köpte tillbehöret Mega Modem. Med hjälp av det kunde du ladda hem ett par spel och sedan spela med andra personer som inte satt i samma vardagsrum som du. Problemet var att det vara fans ett fåtal titlar samt Sega hade lite problem med tjänsten.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar