Datorer & tillbehör

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Början på en legend

Företaget bakom Sound Blaster heter Creative Technology Limited (Creative Labs) och ljud har alltid legat Creative nära hjärtat. Företagets första ljudkort släpptes redan 1987 undernamnet Creative Music System. Året efter så återlanserades samma kort under namnet Game Blaster och 1989 så släppte Creative det första ljudkortet med namnet Sound Blaster.

Sound Blaster 1.0 kunde spela upp ljud i 8 bitar med en samplingsfrekvens på 23 kHz och om du ville spela in så var det 8 bit/12kHz som gällde. Det var alltså inget direkt prestandamonster om du jämför med dagens teknik där riktmärket brukar vara ljudkvaliteten på CD, det vill säga 16bit/44,1kHz. Detta ljudkort blev snabbt en succé tack vare att det var kompatibelt med AdLib och hade fler funktioner för ett lägre pris. Bland annat så hade Sound Blaster-kortet en ”game port” vilket gjorde att man kunde koppla in en joystick till sin dator utan att köpa ännu ett kort.

Sound Blaster Pro och 16

Dessa två kort är troligen de mest klassiska ljudkorten som någonsin tillverkats och efter 1991 när Sound Blaster Pro lanserades så dominerade Creative helt ljudkorts-marknaden. Vad vi kommer ihåg mest från den tiden är dock inte ljudet utan det är allt fix med att byta IRQ och DMA-kanaler för att det skulle fungera med alla olika spel.

Just Sound Blaster 16 var det första Sound Blaster-kortet som kunde återge CD-kvalitet i och med att det äntligen klarade av 16-bitarsljud. Därav namnet.

Sen måste vi även nämna Sound Blaster AWE32 som även det ger oss varma känslor.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar