Turboknappen

Kommer ni ihåg turboknappen? Det vill säga den turboknapp man hittade på många datorer producerade på 80-talet och 90-talet. I veckans #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på en enklare era när inte bara bilar hade inbyggd turbo.

Vilka datorer hade turboknapp?

Turboknappen var en knapp som fanns på flertalet datorer under 80- och 90-talet. Exakt vad knappen gjorde kanske inte var helt klart för alla och det var inte så konstigt då den inte på något sätt gjorde att datorn gick snabbare vilket man kanske skulle kunnat tro med det namnet. Några exempel på datorer som hade denna knapp var flertalet 286, 386 och 486-datorer. Det släpptes även en del Pentium-maskiner med turboknapp så om du ägde en dator i början av 90-talet borde du verkligen ha sett en sådan knapp.

Gammal kod

Innan vi går in på vad knappen gjorde så måste vi först berätta lite hur dåtidens programmering gick till och hur det påverkade hur exempelvis spel fungerade. Under den tidiga eran av hemdatorer så programmerades många mjukvarutitlar på ett sätt som gjorde att de använda processorn som klocka för att se till så att allt skedde när det skulle. Problemet med detta var att när mjukvaran använda processorns klockfrekvens för tajming och den frekvensen blev högre så gick även mjukvaran snabbare.

Det kanske inte låter så tokigt men vi pratar inte bara om att saker räknades ut snabbare, utan även saker som ej krävde någon stor beräkning gick snabbare. Drog du exempelvis igång ett plattformsspel så kunde allt plötsligt gå så snabbt att spelet blev ospelbart om din processor var betydligt snabbare än den processor spelet var utvecklat för.

Turbo gör faktiskt datorn slöare

Så nu vet du att det var lite problem att köra gamla spel och program på nyare datorer och här kommer lösningen, turboknappen. Turboknappen kom till för att du skulle kunna köra de äldre programmen på en nyare och snabbare dator. Knappen var alltså inte där för att du skulle ha ett turboläge som gjorde datorn extra snabb. Istället så var poängen med knappen att du skulle kunna slöa ned din dator för att äldre mjukvara skulle fungera korrekt. Exempelvis så var det väldigt svårt att klara av en äldre version av Tetris om Turboknappen stod i fel läge på din nya dator. Detta då du knappt han se bitarna innan de landade på botten och vips var spelet över.

Där har ni det, lita aldrig på en datorterm.

25 januari 2016

Quiz: Grafikkort

Grafikkortet har länge varit den viktigaste komponenten i speldatorer men hur mycket kan du egentligen om dessa kort? Testa dina kunskaper om både moderna tekniker och legendariska tillverkare i vårt quiz.

Sound Blaster - Början på en legend

Sound Blaster är ett otroligt klassiskt varumärke som vi har hittat på produkter i hela 27 år. Idag hittar du namnet Sound Blaster på mängder av olika ljudprodukter som exempelvis headsets och högtalare. Den produkt som Sound Blaster dock är mest förknippat med, särskilt för oss som spelade datorspel på 90-talet, är förstås ljudkort.

Commodore 64

Det är troligen få datormodeller idag som kommer att kommas ihåg om 30 år på samma vis som vi kommer ihåg många 80-talsdatorer. Vi har klassiker som Amiga 500, Atari 2600 och förstås datorn som får stå i rampljuset idag, Commodore 64.

Nya iMac

Apple iMac är en ikonisk datormodell och Apple har nu uppdaterat hela serien med den senaste tekniken. Det vill säga att om du behöver en snygg och kraftfull skrivbordsdator så är det rätt läge att köpa en iMac.

Historien om iMac

I veckans ThrowbackThursday så tänkte vi ta en titt på den första iMacen, ni vet den där färgglada klumpen som på sin tid ansågs vara en riktigt liten, snygg och smidig dator?

Floppydisken - ingen flopp

Visste ni att Dustin har sålt it-produkter sedan 1984? De första produkterna i sortimentet var då färgglada disketter som såldes via postorder, för kom igen, vem vill inte ha färgglada disketter istället för gråa eller svarta?