Gaming

Voodoo – en 3D-revolution

I dagens #ThrowbackThursday så tänkte titt på lite spelhistoria som troligen alla som spelade datorspel under 90-talet har ett minne av, nämligen grafikkortet Voodoo från 3dfx.

Voodoo sopar mattan med konkurrenterna

För er som inte kommer ihåg denna tid helt och hållet så kan vi börja med att säga att året var 1996 och grafikkrävande spel var fortfarande ovanliga. Det fanns dock några 3D-spel som exempelvis Quake och om man var en seriös gamer behövde man då precis som idag ett kraftfullt grafikkort för bästa möjliga upplevelse. Det fanns några olika modeller att välja på men när 3dfx släppte Voodoo så var det inget snack om saken vilket kort som var bäst. Voodoo var kort och gott extremt mycket bättre än alternativen vad gällde bildkvalitet för 3D-spel.

Det hade dock en nackdel, kortet hade ingen 2D-del så man behövde dubbla grafikkort i sin burk. Men det var det värt om man ville ha bra 3D-grafikså voodoo blev snabbt storfavoriten bland gamers.

Specifikationer

Det första Voodoo-kortet hade en grafikprocessor med klockhastighet på hela 50 MHz och minnet var lika snabbt det. På den tiden räknade man inte minne i Gigabyte utan i Megabyte och Voodoo hade respektabla 4 MB EDO DRAM. Trevligt nog för 3dfx så hade priset på denna typ av minne precis sjunkit rätt rejält vilket gav 3dfx möjligheten att prissätta Voodoo väldigt lågt för vad man fick.

Kortvarig glädje

Voodoo-kortet var herre på täppan under hela sin livstid och när konkurrenterna väl närmade sig under 1998 så kom Voodoo2 och slog dem på fingrarna ännu en gång. Även denna gång så kunde kortet endast rendera 3D-grafik men om du spelade FPS och var ute efter en bra framerate så var Voodoo2 det enda alternativet då det helt enkelt var oslagbart på den fronten. Kortet var även det första som erbjöd SLI och med två kort kunde du få upp upplösningen från 800x600 till 1024x768. Detta var dock dyrt och krångligt så det blev ingen hit.

Samtidigt som Voodoo2 släpptes så påbörjade 3dfx ett projekt att ta fram nästa generations grafikkort, ett grafikkort som skulle vara så avancerat att det fick konkurrenternas produkter att kännas som stenålderskort. Denna utveckling gick dock inte riktigt som det var tänkt och för att göra en lång historia kort så slutade det med att varje kort 3dfx skulle släppa (och släppte) efter Voodoo3 istället för att ligga i framkant alltid var steget bakom bland annat Nvidia. När Nvidia släppte sitt GeForce 256-chip så var 3dfx tid på grafikkortsmarknaden så gott som slut och år 2000, bara 4 år efter att 3dfx revolutionerade marknaden, så var företaget nära konkurs och ”räddades” genom att Nvidia köpte upp dem.

8 mars 2016

Taggar