Ljud & bild

Walkman

Då och då kommer det produkter som totalt ändrar hur vi människor lever, några exempel är TV-apparaten, hemdatorn och mobiltelefonen. Ett annat exempel är Sony Walkman, produkten som totalt ändrade hur vi lyssnar på musik.

Långa resor utan musik

Historien om Walkman börjar på ett flygplan mellan Japan och USA. På detta flygplan satt nämligen Sonys medgrundare Masaru Ibuka och lyssnade på musik med hjälp av en professionell kassettinspelare för press. Denna inspelningsenhet var stor och klumpig då den inte alls var tilltänkt för vad Ibuka använde den till och till slut så tröttnade Ibuka på det. Han frågade då vidare på företaget om de kunde ta fram en version utan mikrofoningång, inspelningshuvuden och annat som var onödigt om man bara ville använda den som uppspelningsenhet. Sagt och gjort så togs en prototyp fram och Ibuka övertalade sedan företaget att detta kunde bli en succéprodukt.

Världens första Walkman

Den första modellen av Walkman hette TPS-L2 och den släpptes på den japanska marknaden i juli 1979. Tyvärr så verkade den inte bli den succén Masaru Ibuka förutspått och endast 3 000 exemplar såldes den månaden. Då drog Sony igång en rejäl reklamkampanj där kändisar och folk på gatan visade upp hur underbart det var att lyssna på musik när man var ute och gick. Denna kampanj lyckades enormt bra och under augusti så sålde man slut på sitt lager av 30 000 Walkman. Detta trots att de flesta inom branschpressen tyckte det var en dum och dålig produkt. Idag vet vi bättre då Walkman-serien totalt har sålt i över 400 miljoner exemplar och statistik visar att vi idag lyssnar bra mycket mer på musik på språng än vi gör i hemmet.

Walkman lever vidare

Walkman blev som sagt en succé och det släpptes många modeller under årens lopp. Något som bidrog till succén var de väldigt lätta och små hörlurarna som släpptes med den första modellen som gjorde hela paketet extremt bärbart. Sony fortsätter sedan att lägga krut på just hörlurar och de blir en stor del av Walkman-historien. Andra viktiga nedslag i historien är CD-Walkman som släpptes redan 1984. De flesta känner nog dock till dessa spelare under namnet de fick 1999, Discman. Även Discman sålde extremt bra men nästa generation av bärbara spelare markerade slutet på en era då MiniDisc Walkman aldrig riktigt tog fart världen över. Detta då Mp3-spelarna tog över och trots att Sony även producerade en uppsjö av Mp3-spelare så var konkurrensen från iPod och andra modeller för stor. Walkman levde dock kvar en sväng som varumärke på vissa mobiltelefoner men Walkman som varumärke blir troligen aldrig så ikoniskt som det en gång var.

Senast uppdaterad: 1 juli 2022

Taggar