Winamp - It really whips the llamas ass

Kommer ni ihåg när Mp3-formatet fortfarande var nytt och häftigt? I så fall kommer du troligen även ihåg vad som piskade lamans bakdel och om inte så kommer du att lära dig det i dagens #ThrowbackThursday som handlar om det klassiska programmet Winamp.

Winamp 1.0

Mp3-formatet släpptes 1995 och det tog inte lång tid innan det blev väldigt populärt att spara sin musik digitalt i just mp3-format. Ett problem var dock att det fanns få bra program för att spela dessa, tills Winamp släpptes det vill säga! Året var 1997 och äntligen så hade vi en enkel musikspelare till datorn som dessutom hade en skön retrodesign. Det tog inte lång tid innan Winamp hade laddats hem tre miljoner gånger och succén fortsatte i många år.

Funktioner

Winamp-spelaren var från början ganska sparsmakad men den hade det mesta man behövde. Programmet kunde spola, hade shufflefunktion och du kunde bygga playlists. Winamp gav dig även information om hur lång en låt var, vad den hette och vilken kvalitet det var på filen, allt man behövde helt enkelt. En funktion som dock saknades länge var möjligheten att lägga en låt på kö. Senare så kom möjligheten till plugins och teman som gjorde att man kunde personifiera programmet för att fungera precis som man ville.

En annan sak var att programmet ständigt var fyllt med påskägg av olika slag, bland annat så kunde du i tidiga versioner spela Snake i programmet.

Uppgång och fall

Winamp hängde med i svängarna länge och uppdaterades ständigt med nya funktioner. Detta räckte dock inte riktigt i längden, inte på grund av att Winamp är dåligt utan att andra saker blev bättre. Först började allt fler personer använda de spelare som följer med både Windows och OS X. Sedan kom streaming-tjänsternas tid och 2013 så lades Winamp officiellt ned av dåvarande ägarna AOL. Det tog dock inte lång tid innan Winamp köptes upp av en ny ägare och i skrivande stund så är det lite osäkert hur Winamps framtid ser ut.

Tack för denna gång och glöm aldrig; ”Winamp, it really whips the llama’s ass.”

3 september 2015

Plasma-tv:n

Dagens #ThrowbackThursday handlar om plasmateven. Idag så är plasma-tekniken så gott som utdöd men en gång i tiden var det plasma som gällde om du ville ha en stor platt-tv.

Walkman

Då och då kommer det produkter som totalt ändrar hur vi människor lever, några exempel är TV-apparaten, hemdatorn och mobiltelefonen. Ett annat exempel är Sony Walkman, produkten som totalt ändrade hur vi lyssnar på musik.

Koss Porta Pro

Koss Porta Pro kan troligen vara världens mest klassiska hörlurar. Därför tar vi i dagens #ThrowbackThursday en snabb titt på historien om dessa hörlurar samt företaget Koss.

LaserDisc - Första optiska skivan

Det är nog inte alltför många som faktiskt har sett en LaserDisc i verkligheten då det nog får räknas som en ganska stor flopp. Den har dock haft en viktig roll att spela för dagens teknik så idag får veckans #ThrowbackThursday handla om denna laserskiva i LP-format.

VHS och det stora formatkriget

Innan DVD, hårddiskar, streaming och Bluray blev populärt så ägde VHS marknaden när det kom till att spela in och titta på film. I dagens #ThrowbackThursday så tar vi en närmare titt på hur VHS blev branschstandard.

Historien om MiniDisk

MiniDisc är en uppfinning som gått till historien som en rejäl flopp och det är inte så konstigt med tanke på vad den fick konkurrera med. Det fanns dock bra saker med MiniDisc och i denna veckas #ThrowbackThursday tänker vi tillbaka på MiniDiscens bra och dåliga sidor.