Vi rapporterar direkt från CES 2017

Världens viktigaste prylmässa.

Vi rapporterar direkt från CES 2017

Världens viktigaste prylmässa.

CES 2017

CES-mässan i Las Vegas är världens viktigaste mässa när det kommer till hemelektronik och annan teknik. Det är här vi får en första titt på det kommande årets stora tekniktrender och många tillverkare passar även på att presentera sina största nyheter här. Vi är självfallet på plats hela veckan och här kommer du att kunna läsa om alla de viktigaste sakerna som visas upp på mässan.

Sidan uppdateras löpande varje dag.

9 januari - dag 5

Asus släpper smart AR-telefon

AR (augmented reality) och VR (virtual reality) är två av de största trenderna just nu och Asus har därför valt att släppa en telefon med stöd för båda, ZenFone AR. ZenFone AR är en nio millimeter tjock Android-telefon med en 5,7 tum stor SUPER AMOLED-skärm med en upplösning på 2560 x 1440 pixlar. Telefonen drivs av en Snapdragon 821-processor och den är utrustad med smått galna 8 GB RAM-minne.

Till detta så har telefonen fått tre stycken kameror på baksidan varav huvudkameran har en sensor på hela 23 megapixel. Det är dock de andra två kamerorna som är det riktigt intressanta med denna produkt då de låter telefonen känna av djup i bilder. Detta gör att ZenFone AR stödjer Googles AR-plattform Tango vilket öppnar upp massor av möjligheter. Det är den första Tango-mobilen som dessutom går att använda i ett VR-headset och vi kan knappt vänta tills vi får ta en ännu närmare titt på denna telefon.

Smart övervakningskamera från Somfy

Somfy är inte ett företag som brukar förknippas med säkerhet då dess huvudprodukt är motoriserade rullgardiner. Nu är det dock slut på det efter att Somfy släppt Somfy One, en smart liten enhet som ska är en helhetslösning för övervakning och säkerhet för det lilla kontoret eller hemmet.

Somfy One är en enhet fullpackad med funktioner men i grunden så är det en övervakningskamera med rörelsesensor. Den är dock även utrustad med en siren och du får också tillgång till en molnserver. Överlag verkar denna enhet väldigt smart och perfekt för den som behöver en enkel säkerhetslösning.

Förvandla ditt rum till en VR-värld

CES-mässan är inte bara full av de senaste produkterna utan det finns även mängder av prototyper och koncept som visas upp för att se vad folk tycker och tänker om dessa. Ett sådant projekt är Razer Project Ariana vilket består av en väldigt speciell projektor.

Project Ariana är i grund och botten en VR-produkt men den har en lite annan lösning än vanligt. Istället för att användaren ska sätta på sig ett par glasögon och stänga in sig i sin VR-värld så omvandlar Project Ariana hela ditt rum till en VR-värld.

Project Ariana är i grunden en projektor som är utrustad med lite extra sensorer och som kan projicera bilden väldigt brett. Du sätter upp den som vanligt och riktar den mot din tv. Sensorerna i projektorn läser då av var tv:n börjar och slutar samt hur ditt rum ser ut för att sedan utöka bilden i hela rummet.

Smarta trådlösa hörlurar

Inte helt oväntat så var så kallade true wireless-hölurar en av de stora trenderna på årets mässa och här är ett par som vi fastnade lite extra för. Nuheara IQBuds är ett par små inear-hörlurar som är helt trådlösa, det vill säga att du varken har sladd till telefonen eller mellan hörselsnäckorna. Precis som många andra modeller har de även inbyggd mikrofon och du kan svara i telefon medmera utan att ta upp din smartphone ur fickan. Vad som dock gör att dessa sticker ut från mängden är den app som man använder för att styra hörlurarna.

Hörlurarna är nämligen utrustade med bullerreducering och du kan ställa in exakt hur den ska fungera via appen. Exempelvis så kan du stänga utan det mesta av omgivningens ljud men låta dig höra röster ifall någon börjar prata med dig. Eller om du är ute och cyklar och vill vara lite säkrare i trafiken så kan du helt enkelt ställa in dem så att de släpper in omgivningsljudet.

8 januari - dag 4

Bärbar dator med tre(!) skrämar

Detta är utan tvekan den mest galna datorn på hela årets mässa. Tyvärr rör det sig dock endast om en prototyp och vi har svårt att se att den faktiskt kommer att släppas, i alla fall inte inom en snar framtid.

Detta är Razer Project Valerie, en högpresterande gamingdator som bygger på den existerande datorn Razer Blade Pro men med en liten detalj som skiljer dem åt. Den detaljen är att denna dator är utrustad med tre stycken inbyggda skärmar istället för en. Razer tycker att det är lite bökigt att släpa med sig externa skärmar om man vill använda sig av flera skärmar till sin bärbara dator. Därför har de byggt en lösning där två stycken extraskärmar göms i datorns lock och åker ut när man öppnat den. Det gör förstås att locket blir lite tjockare men vi måste säga att vi är imponerade över hur tunt de ändå lyckats hålla det. Vi gillar idén och det är inte bara gaming som vi kan se som användningsområde. Med tre stycken 17-tumsskärmar och högpresterande hårdvara så blir datorn även perfekt att använda för video, bildbehandling och extremt stora Excel-filer.

Banbrytande hörlurar

Audio Technica är ett av de mest klassiska tillverkarna på marknaden när det kommer till hörlurar. Företaget grundades redan 1962 och sedan dess så har de försett oss med några av marknadens bästa hörlursmodeller.

På CES-mässan i år så visar de upp en ny hörlur som verkligen sticker ut från mängden och som kan vara ett rejält tekniskt genombrott. De nya hörlurarna DSR9BT är nämligen ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar som inte har någon inbyggd DAC. DAC står för Digital/Analog Converter och är den delen som omvandlar den digitala signalen från exempelvis din mobiltelefon till en analog signal som faktiskt kan driva själva högtalarelementen i hörlurarna. Audio-Technica har nu utvecklat en helt ny teknik som de kallar Pure Digital Drive och vad denna teknik gör är att låta en helt digital signal kunna driva elementen. Detta är enormt stort då man förlorar ljudkvalitet i omvandlingen från digitalt till analogt och nu slipper man alltså det steget.

Telefon med inbyggd spektrometer

Changhong är kanske inte en tillverkare som de flesta i Norden har någon större koll på men de är en av Kinas största tillverkare av tv-apparater och en riktig storspelare i hemlandet när det kommer till hemelektronik. Vi anser dock att vi måste skriva om företagets senaste telefon då den visar upp en otroligt häftig teknik som vi troligen kommer att se mer av i framtiden.

Telefonen heter Changhong H2 och det är egentligen en ganska alldaglig androidtelefon om det inte vore för tekniken från Consumer Physics som den har blivit utrustad med. Consumer Physics har utvecklat en spektrometer som gör det möjligt att analysera föremål bara genom att rikta telefonen mot dessa. Det fungerar genom att telefonen skickar ut ett ljus som är nära infrarött och då ljuset studsar tillbaka på olika sätt på olika molekyler kan sedan telefonen tack vare en specialsensor ta del av massor med information om det man riktar den mot. Exempelvis så kan du mäta ditt kroppsfett med denna sensor, men du kan även använda sensorn för att avgöra om läkemedel är äkta eller bara mäta vilken jordgubbe som är sötast.

Selfiedrönare är årets drönartrend

På förra årets CES-mässa kunde vi se mängder av olika drönare och det var inget snack om saken att 2016 var drönarnas år. Saken är den att det inte har avtagit i år, utan vi hittar fortfarande lika många olika drönare på mässgolvet. Vad som har skett är dock att många drönartillverkare har bytt lite riktning för i år är det den så kallade ”selfiedrönaren” som är det nya svarta.

Dessa drönare är inte stora komplicerade saker som du kan flyga runt med och filma otroliga videoklipp i 4K-upplösning. Istället rör det sig om väldigt små och ofta hopfällbara drönare som du alltid ska kunna ha med dig. Dessa är även utrustade med smart teknik samt artificiell intelligens för att kunna flyga sig själva och följa efter dig utan att du behöver göra något. Tack vare en liten kamera så filmar eller fotograferar sedan dessa drönare vad du nu kan tänkas hitta på utan att du behöver en mänsklig fotograf. Det visas upp mängder av olika modeller från flera företag vi inte ens hört talas om och en sak är säker, vi kommer att få se mer av detta under året som kommer.

7 januari - dag 3

Filma 4K-video med 60 fps

CES-mässan är inte direkt känd för att vara en stor kameramässa men det brukar ändå presenteras ett par olika modeller varje år. En av de mest intressanta kamerorna i år är Panasonic Lumix GH5 vilket är en uppföljare till GH4. Det betyder att denna kamera är ganska lik sin föregångare på många sätt, men självklart har det hänt en del på insidan.

Panasonic Lumix GH5 är en ganska stor kamera om man jämför med andra spegellösa modeller. Detta då den faktiskt är mer anpassad för att filma med än att fota med. Inuti kameran hittar vi först och främst en helt ny 20-megapixels Live MOS-sensor utan lågpassfilter. Utöver den så är även bildprocessorn uppdaterad och tack vare dessa uppdateringar kan Lumix GH5 bland annat spela in 4K-video i 60 fps.

Chromebooks med inbyggd stylus

Samsung visar på årets mässa upp två stycken nya Chromebooks som verkligen sticker ut från mängden. De två modellerna heter Samsung Chromebook Pro samt Chromebook Plus och egentligen så är de väldigt lika varandra. Det enda som faktiskt skiljer modellerna åt är att Pro-versionen är utrustad med en Intel Core M3-processor medan Plus har et ARM-chip.

Utöver detta så är datorerna utrustade med 4 GB RAM-minne, två USB-C-portar, MicroSD-kortplats samt 32 GB inbyggt lagringsminne. Skärmen på båda datorerna är 12,3 tum stor och har en upplösning på 2400 x 1600 pixlar och den går dessutom att vrida på 360 grader så att du kan använda datorn som en tablet.

Det som är extra intressant med dessa modeller är att de även har en inbyggd penna så du kan rita direkt på skärmen.

Samsung släpper sin första gaming-laptop

En väldigt intressant, men inte helt oväntad, lansering på mässan är att Samsung nu släpper sin första gaming-laptop. Den nya datorn heter Notebook Odyssey och den kommer i både en 15-tumsversion och en 17-tumsversion. Som vanligt när det kommer till gamingdatorer så är ju specifikationerna allt och just nu vet vi inte så mycket. Båda versionerna kommer i alla fall med Kaby Lake i7-processorer och 15-tummaren kommer att vara utrustad med ett Nvidia GTX1050.

Utöver specifikationerna så hittar man på undersidan ett specialgaller som ska ge ett bra luftflöde för att kyla alla de viktigaste komponenterna. Gallret ska även vara enkelt att ta bort för att man ska kunna uppgradera datorn själv.

Nvidia uppdaterar shield med 4K HDR-streaming

Nvidia Shield är en streamingbox full med funktioner för allt du kan tänkas vilja göra vid din tv och på CES presenterade företaget en uppdaterad version. Den största nyheten i den lilla lådan är att den nya Nvidia Shield kommer att klara av att streama 4K HDR-strömmar. Än så länge har vi inte så mycket material för det men det är ändå en väldigt trevlig funktion.

Den funktionen som dock känns mest 2017 är att nya Shield har fått tillgång till Google Assistant. Google Assistant gör det möjligt för dig som användare att kontrollera enheten med röstkommandon och om du kopplar samman Shield med Samsungs SmartThings hub så kommer du att kunna styra det mesta i ditt hem med rösten. Vill du så kan du även köpa till Nvidia Spot, en mikrofon som du kan placera var du vill för att ha tillgång till assistenten var du vill.

Nu ska även brödrostar vara smarta

Detta kanske inte är den viktigaste saken på mässan och för att vara ärliga vet vi knappt vad man ska med den till. Men med det sagt så kan vi inte heller hålla oss från att gilla den av samma anledning. Det är nämligen så att tillverkaren Griffin valt att ge sig in på Internet of Things-marknaden genom att bland annat släppa en smart brödrost. Som sagt så vet vi inte riktigt varför man vill ha en brödrost med Bluetooth men här har du en. Till brödrosten så har du en app i din telefon som låter dig konfigurera brödrosten att rosta ditt bröd precis som du vill och andra personer i ditt hem kan förstås ha sina konfigurationer.

Om inget annat så visar dock denna produkt att 2017 verkligen kommer att bli ett år Internet of Things.

6 januari - dag 2

Sony släpper 4K OLED-tv

TV-apparater är ofta ett fokus på CES och 2017 är inget undantag. Vi har redan tittat på och skrivit om LG:s nya ultratunna OLED-tv och nu så har vi även tagit en titt på Sonys nya flaggskepp. Det som är mest intressant med den nya Sony XBR-A1E Bravia är att det är en OLED-tv. Det är dock inte Sonys första OLED-tv då de faktiskt släppte världens första OLED-tv som gick att köpa redan 2008. Den apparaten var dock endast elva tum stor och hade en prislapp som gjorde att inte många enheter såldes.

XBR-A1E kommer dock inte att släppas i storleken 11 tum, utan nu är det 55, 65 och 77 tum som gäller. Den nya tv:n har dessutom 4K-upplösning och är utrustad med teknik för HDR. Det mest unika med den nya apparaten är dock att den har ett speciellt stativ som även fungerar som en högtalare. Den högtalaren ska studsa ljudet på ett sätt som gör att det låter som att ljudet kommer direkt från skärmen.

Samsung lanserar tv-tekniken QLED

OLED har länge varit den tekniken som förutspåtts vara framtidens tv då den ger så enormt mycket bättre bildkvalitet än LCD. Samsung har dock valt att inte satsa på OLED och det är något som många har funderat över. Sen lanserade Samsung Quantum Dot-tekniken och det blev klart att detta var vad Samsung satsade på istället för OLED.

På årets CES-mässa har Samsung åter igen slagit på stora trumman och lanserat en ny version av Quantom Dot och de kallar den nya tekniken QLED. Den nya tekniken ska enligt Samsung ge oss det bästa av två världar, svärtan från OLED och ljusstyrkan från Quantum Dot. Och ja, det ser riktigt bra ut. De nya tv-modellerna med denna teknik kommer att heta Q7, Q8 och Q9.

VR med känsel

VR av olika slag är enormt stort på årets mässa och det är inte bara nya headsets som visas upp. En av de mer intressanta VR-sakerna som visas upp är resultatet av ett samarbeta mellan Ericsson och startupen Tactai. De visar upp en lösning där användaren sätter på en sensor på sitt pekfinger och på så vis kan kontrollera saker i VR-världen. Det som skiljer detta tillbehör från många andra är att det även ger användaren en känsla av att faktiskt ta i saker tack vare tekniken Dynamic Tactile Wave.

I demon som visas upp på mässan så använder man verktyget för att styra en hembio-lösning genom att bläddra bland filmtitlar och styra uppspelningen med en virtuell fjärrkontroll. Vi kan knappt vänta tills denna lösning når handeln och det verkar dessutom som att Tactai har lyckats fått ned produktionskostnaden av denna pryl så det borde inte ligga alltför långt bort i framtiden.

Skapa musik på språng

En riktigt häftig produkt på årets mässa är Roli Blocks. Den lanserades egentligen redan i november men detta är den första chansen vi har fått att ta en närmare titt på detta modulbaserade musiksystem. Blocks består av ett par olika moduler som man kopplar samman trådlöst för att bygga kontrollytor som kan styra alla möjliga musikskaparprogram. Den viktigaste delen är Lightpad vilket är en fyrkant med tryckkänslig yta och massor med led-lampor. Denna går att använda på massor av olika sätt och led-lamporna gör det enkelt att se hur man konfigurerat den för tillfället.

Till Blocks så finns även en mobilapp som är en av de bästa apparna för att skapa musik som vi har sett på väldigt länge. Detta är helt enkelt en väldigt smidig musiklösning som du kan använda på allt från resan till jobbet eller lunchen för att slappna av lite.

5 januari - dag 1

LG släpper tv som endast är 2,57mm tjock

En av de häftigaste tv-apparaterna som visats upp på CES-mässan hittills är LG W7 Signature OLED. Tunna tv-apparater är inget nytt på CES-mässan och varje år slåss tillverkare för att komma med den tunnaste apparaten. OLED har gjort att man lyckats göra så tunna tv-apparater att det nästan är löjligt men de flesta riktigt tunna apparater som visats upp har varit koncept för att visa vad som går. LG Signature OLED W7 kommer dock att gå att köpa i vår så om du är sugen på en riktigt riktigt tunn tv som sticker ut från mängden är det bara att vänta ett par månader.

TV-apparaten är endast 2,57 millimeter tjock och med väggfästet så sticker den ändå bara ut 3,8 millimeter från väggen. Det gör att denna tv mer ser ut som en affisch än en tv. Alla in- och utgångar med mera får dock inte plats i en så tunn tv så dessa hittar man istället i en tillhörande liten låda som ser ut som en soundbar. Sist men inte minst så är den förstås utrustad med all den senaste tekniken så som HDR. Storleken ligger på 65 tum men om du har tid att vänta till andra halvan av 2017 så kan du få en version som är 77 tum stor.

Smart lampa ska hjälpa dig stressa ned

Soraa Helia är en ny smart lampa som sticker ut från mängden då den inte kräver någon speciell ”hub” eller något wifi för att prata med varandra. Istället så pratar lampan med andra lampor i ditt hem eller på ditt kontor genom el-ledningarna.

Det smarta med lampan är att den automatiskt ändrar färgtemperaturen på ljuset beroende på tidpunkt på dagen. Detta gör att man får ett mer naturligt ljus som ögonen uppskattar och på så vis kan det hjälpa exempelvis stress. Den största saken är att lampan inte ska använda sig mer av ultraviolett ljus vilket ska hjälpa dig när det kommer till sömn.

Lenovo ger sig in på VR-marknaden

Lenovo visade under sin presskonferens på mässan upp företagets första VR-headset och det verkar väldigt lovande. Det nya VR-headsetet är just nu i prototypstadiet men det visar vilken väg Lenovo har valt att gå och jämfört med det som finns idag så sticker detta verkligen ut från mängden. Först och främst så är detta headset anpassat för att fungera med Microsofts Windows Holographic-plattform som Microsoft presenterade om för ett par månader sedan.

En annan sak som sticker ut är att Lenovos VR-headset kommer att vara utrustade med två stycken OLED-skärmar med en upplösning på 1440 x 1440 pixlar. Det är högre upplösning än båda de mest populära headsetsen för datorer just nu, Oculus Rift samt HTC Vive.

Allt vi vet om tidsplanen är att Lenovo ska släppa det någon gång i år.

Skydda alla dina smarta prylar

Bitdefender Box har funnits på marknaden ett tag och är en ganska unik produkt som är framtagen för att skydda ditt nätverk av smarta saker. Allt eftersom Internet of Things blir mer populärt så öppnar vi upp oss för intrång på allt fler sätt. Bitdefender Box vill hjälpa dig att skydda alla dina enheter och med version två så ska det vara enklare än någonsin. Bitdefender Box V2 är en enhet som konstant söker igenom ditt nätverk för att hitta produkter där säkerheten är undermålig samt att den analyserar trafiken från dessa enheter. På så vis kan den hitta om någon har hackat någon av dina webbkameror eller liknande, stänga ned det och varna dig.