Vi rapporterar direkt från CES 2018

Världens viktigaste prylmässa.

Vi rapporterar direkt från CES 2018

Världens viktigaste prylmässa.

CES 2018

CES-mässan i Las Vegas är världens viktigaste mässa när det kommer till hemelektronik och annan teknik. Det är här vi får en första titt på det kommande årets stora tekniktrender och många tillverkare passar även på att presentera sina största nyheter här. Vi är självfallet på plats hela veckan och här kommer du att kunna läsa om alla de viktigaste sakerna som visas upp på mässan.

Sidan uppdateras löpande varje dag.

12 januari - dag 4

ASUS Qualcomm 835

En svag punkt hos alla bärbara datorer är batteritiden. Även om utvecklingen går framåt och vi idag har betydligt längre batteritid än förra året, så är det alltid en akilleshäl i laptops. Qualcomm vill inte begränsa sin snabba och strömsnåla processor Snapdragon till endast mobiltelefoner och surfplattor, utan presenterar under CES 2018 tre PC-laptops som använder Snapdragon 835 som processor med en batteritid på upp till 22 timmar.

Microsoft har assisterat Qualcomm med att utveckla en specialversion av Windows som stöder ARM-processorer vilket gör det möjligt för tillverkare som Asus, Lenovo och HP att använda Qualcomms Snapdragon-processor i deras bärbara datorer. Fördelen med Snapdragon 835 och är att den är mycket energieffektiv och således kan dessa tre nya datorerna användas i upp till 22 timmar innan det är dags att ladda igen.

Med i Snapdragon 835-chipsetet följer också X16-stöd för LTE-nätverk vilket öppnar för överföringshastigheter på 1 Gbit/s över 4G-nätet. Det gör att de nya Qualcomm datorerna inte bara kommer med en lång batteritid utan även möjligheten till att alltid vara uppkopplad via mobilnätet med snabba hastigheter.

Pris och tillgänglighet varierar mellan de tre första datorerna men Asus NovaGo kommer att finnas tillgänglig redan nu under första kvartalet med ett på cirka 6 000 till 8 000 kronor beroende på konfiguration.

Yevo 1

Yevo 1 som lanserades under förra årets CES-mässa är nu tillbaka med en mycket intressant och välgörande nyhet. Normalt sett konstrueras Yevo 1 i plast men den nya Yevo 1 kommer att finnas i en specialversion som använder stål från illegala vapen.

Tillbehörstillverkaren Yevo har gått samman med svenska välgörenhetsorganisationen Individuell Människohjälp som köper illegala vapen i guatemala för att sedan smälta ned dem. Stålet från dessa illegala vapen används sedan i nya versionen av Yevo 1 som ger den ett unikt utseende och metallen kallas lite fyndigt för Humanium.

Den nya versionen av Yevo 1 med Hamanium ger inte hörlurarna någon uppgradering rent funktions- eller ljudmässig fördel utan ses bara som ett sätt att göra produkten snyggare samtidigt som tillverkaren drar sitt strå till stacken för en lite bättre värld.

Vanliga Yevo 1 har ett cirkapris på 3 000 kronor medan denna specialversion kommer hamna någonstans runt 5 000 kronor. Produktionen av den nya versionen har precis påbörjats och Yevo har i nuläget inget exakt datum på när de kommer landa i butikshyllorna.

Läs mer om Yevo 1 på Surfa.se

11 januari - dag 3

Razer Project Linda

Razer har gett sig in på smartphonemarknaden med en telefon som kort och gott kallas för Razer Phone. En av telefonens stora säljpunkter är att den har en skärm som kan visa ett högt antal bilder per sekund och tillräckligt kraftfull hårdvara för att driva spel med denna höga uppdateringsfrekvens.

Under CES 2018 visar Razer upp Project Linda som är ett tillbehör till Razer Phone i formen av en bärbar dator. Tanken bakom konceptet är att telefonen enkelt ska kopplas samman med tillbehöret och sedan har användare en fullfjädrad bärbar dator som drivs av hårdvaran i mobiltelefonen.

Telefonen placeras på den plats där en bärbar dator vanligtvis har sin pekplatta och när sammankopplingen är genomförd har du sedan en större skärm och ett fysiskt tangentbord till din telefon.Project Linda har även ett batteri inbyggt i själva datorn för att inte dra slut på telefonens batteri lika fort. Det finns även inbyggd lagring i datorn så man måste inte oroa sig för att telefonens minne ska ta slut. Sett till mjukvara visar Razer flera exempel på hur telefonens skärm kan användas i kombination med datordockans skärm för att effektivisera användarupplevelsen.

Project Linda är i dagsläget endast ett koncept och det finns därför varken säkra uppgifter om prissättning eller lanseringsdatum.

Stilla Motion

Stilla Motion är en säkerhetsknapp från svenska företaget Stilla som under årets CES-mässa visar upp deras säkerhetsprodukt. Stilla Motion är en stilren liten puck som är avsedd för att säkra dina värdefulla ägodelar som till exempel en väska.

Stilla Motion kommunicerar via Bluetooth till din iPhone eller Android-telefon och använder en integrerad accelerometer för att känna av rörelser som sedan triggar ett larm om någon rör väskan. Tanken bakom Stilla Motion är att användare skall ha en enkel och snabb lösning för att upptäcka om någon obehörig rör din väska och snabbt kunna agera.

Så snart som vi aktiverat Stilla-dosan i Stilla Motion-appen kommer appen att larma så snart någon rör väskan. Stilla Motion-appen låter användaren justera känsligheten på dosan så att den tillåter en önskad rörelse innan någon larm utlöses.

Still Motion finns att köpa redan idag till en kostnad om 300 kronor vilket kan vara en billig lösning för att snabbt upptäcka om någon obehörig försöker knycka din väska.

10 januari - dag 2

Asus Lyra Voice

Asus utökar sin serie av mesh-nätverksprodukter med en smart Alexa-högtalare. En stilren kombination av högtalare och mesh-enhet som är tänkt att smälta in i hemmet på ett diskret sätt. Det som gör Asus Lyra Voice smart är just Alexa, vilket ger stöd för smarta hem funktioner som röststyrning och kommunikation med andra Alexa-produkter.

Den nya Lyra Voice fungerar både som komplement till ditt nuvarande mesh-nätverk från Asus men också som huvudenhet, även om du i det fallet inte får tillgång till lika många ethernet-kontakter. Exemplaret som Asus visar upp på CES 2018 är dessvärre endast en så kallad mock-up och erbjuder inga funktioner men designspråket är riktigt tilltalande.

Kombinationen av nätverksstöd, högtalare och smarta hem-funktioner så som Alexa gör Asus Lyra Voice till en intressant produkt för dig som söker en allt-i-ett-lösning som smälter in snyggt i hemmet. Lyra Voice förväntas dyka upp på marknaden under första halvan av 2018 och Asus är än så länge förtegna om den exakta prissättning.

LGs nya TV-apparater

LG slår på stora trumman för 2018 med en flera nya serier av TV-apparater. Vi kommer under året bjudas på bland annat nya modeller i B, C, E och W-serien varav de nya modellerna i C-serien och högre kommer med LGs nya processor Alpha 9.

Alpha 9 (A9) är LGs helt nya bildprocessor som med utökad beräkningskraft ger tillverkarens nya TV-apparater en förbättrad brusreducering och bildbehandlingsteknik för att minska artefakter som brus och banding.

LG stannar inte vid förbättrad bildbehandling och starkare processorer utan de nya modellerna kommer också med HFR-stöd vilket gör att TV-apparaterna kan visa upp till 120 bildrutor i sekunden för en mycket följsam bild även i supersnabba sekvenser.

Som det inte vore nog med trevliga uppdateringar i de nya modellerna från LG så inkluderas även ThinQ-teknik som ger användarna Google Home- och Alexa-stöd med möjlighet till röststyrning och smarta hem-funktioner.

De nya modellerna från LG förväntas dyka upp på marknaden under andra kvartalet i år men tillverkaren törs i nuläget inte avslöja några priser.

9 januari - dag 1

HTC Vive Pro

HTC sparar inte på krutet när de presenterar Vive Pro under CES 2018. Som de själva uttrycker det så är det världens mest högupplösta konsument-headset för virtuell verklighet. De nya OLED-panelerna i Vive Pro har en upplösning på 2880 x 1600 som ger en pixeldensitet på 615 ppi, 78% fler pixlar än i föregångaren HTC Vive. Det serverar användaren en djupare VR-upplevelse med mindre synliga pixlar och HTC stannar inte vid bara ökad upplösning.

Hela Vive Pro har optimerats från föregående version och nya Vive Pro är lättare och har en mer utökad passform med bättre justeringsmöjligheter, samt integrerad Hi-Fi-förstärkare och hörlurar. HTC menar allvar med deras VR-satsning och vet att det krävs lika stor satsning på ljud som på bild för att göra upplevelsen mer komplett.

Det finns dock en akilleshäl med VR-headset idag och det är kablarna. HTC tänker råda bot på detta med tillbehöret Vive Wireless Adaptor. En trådlös dosa som bygger på Intels WiGiG-teknik som ger låg latens och sänder på 60 GHz-bandet för att minimera störningar. Vive Wireless Adaptor är kompatibel med både första HTC Vive samt nya Vive Pro och är anpassad för att monteras direkt på headsetet.

I dagsläget finns tyvärr inga prisuppgifter på någon av HTC precis presenterade produkter. HTC Vive Pro kommer att finnas tillgänglig på marknaden från och med första kvartalet i år och Vive Wireless Adaptor bör dyka upp under juni månad 2018.

Arlo Security Light

Netgear breddar sitt smarta hem-segment med fler produkter i Arlo-serien. Netgear Arlo Security Light är en helt trådlös LED-lampa med integrerad rörelsedetektor som du kan montera både inomhus och utomhus tack vare dess IP65-certifiering.

Arlo Security Light är precis som namnet avslöjar en smart enhet som aktiverar ljus när den detekterar rörelser. Det är inte något nytt under solen men det faktum att Arlo Security Light är helt trådlös och använder ett inbyggt batteri samt har stöd för Wi-Fi gör att du kan komplettera ditt Arlo-system med en produkt som är mycket enkel att installera.

Genom appen kan du få notifieringar om aktivering, enkelt justera ljusintensitet, ljusstrålen och färger men även schemalägga belysningstider. Batteritiden är cirka 20 timmar vid konstant belysning och hur länge Arlo Security Light kommer på en laddning är helt beroende på din konfiguration och hur ofta den utlöses. Netgear menar dock att batteriet kommer att räcka i månader för de flesta användare. Om man föredrar att ha Arlo Security Light som en fast installation så har den även stöd för laddning via solpanel vilket gör att du inte behöver plocka ned kameran för laddning så länge den sitter monterad tillgänglig för solljus.

Arlo Security Light kommer finnas tillgänglig på butikshyllorna under våren 2018, det är dock oklart till vilken prislapp.