Hej! Du använder en gammal webbläsare. Om du vill använda alla funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du besöker oss i en annan webbläsare, till exempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Datorkomponenter

Här har vi samlat datorkomponenter av olika slag för din speldator, det vill säga processorer, minnen, lagring och grafikkort med mera.

Vare sig du letar efter delar för att uppgradera din nuvarande dator eller delar för att bygga en helt ny gamingdator så är det här du hittar dessa.

Datorkomponenter

Grafikkort

Grunden i ett grafikkort består av en grafikprocessor och de två största tillverkarna av sådana är AMD samt Nvidia. Sedan finns det många tillverkare av grafikkort som använder sig av Nvidias och AMD:s grafikprocessorer, några exempel är Asus, Gigabyte och Sapphire. Processorn är grunden till kortet men olika tillverkare bygger in olika funktioner och kan ibland pressa fram mer kraft än andra ur sina kort.

Se alla gaminggrafikkort

Vilket grafikkort passar dig?

Det är en väldigt svår fråga att svara på då det verkligen beror på vad du spelar för spel. Vissa spel är helt enkelt mer krävande än andra och då vill du ha ett av de mest kraftfulla korten. Klarar du dig dock med lite lägre frame rate eller inte har så högupplöst skärm så kan du gå ned någon prisklass. Tänk även på saker som grafikkortets inbyggda kylning där dyrare kort kan ha betydligt bättre lösningar än de billiga.

Nvidia GeForce RTX 3070

Nvidia GeForce RTX 3080

Nvidia GeForce RTX 3090

AMD Radeon RX

Processorer

Processorn är hjärnan i din dator och den del som enskilt påverkar prestandan mest. Bygger du en speldator så var noga med att välja en processor som passar dina behov. Nummer två på listan över viktigaste komponenter är dock utan tvekan grafikkortet.

Hur snabb är processorn?

Hur snabb en processor är mäts klockfrekvens och den skrivs ut i gigahertz (GHz). Det är dock inte hela sanningen, av två olika skäl. Olika processorer har först och främst olika många kärnor där fler kärnor ger mer beräkningskraft. De är även byggda på olika sätt och har olika funktioner som påverkar hur snabba de faktiskt är, men antal kärnor och klockfrekvens ger ändå en fingervisning.

Se alla gamingprocessorer

Olika processortyper

Vad gäller olika typer av processorer och hur de skiljer sig så är Intels tre processor-serier i3, i5 och i7 ett bra exempel. Det finns exempelvis i5-processorer och i3-processorer med samma antal kärnor och samma klockfrekvens men med väldigt olika prislappar och prestanda. Det beror på att en i5-processor är mer avancerad än en i3-processor och har andra fördelar utöver klockfrekvensen. För en speldator så vill man förstås ha en riktigt kraftfull processor men då mycket ligger hos grafikprocessorn så är det inte alltid nödvändigt att ha den absolut bästa och dyraste processorn.

Exempelvis så ger inte en i7-processor gentemot en i5 en lika stor prestandaökning för spel som den gör för CAD-program och liknande program. Vill du dock ha det bästa av det bästa så är den fortfarande det självklara valet. En annan sak kan vara att köpa en processor med upplåsta kärnor som gör att du kan överklocka den.

Intel Coffee Lake processorer

Intel Comet Lake processorer

AMD processorer

Sockets

Alla processorer går inte att använda med alla moderkort och det beror på att olika processorer är lite olika byggda. Därför delas de upp efter i vilken hållare (socket) de passar i. Se därför till att du har ett moderkort och en processor som använder samma socket-typ. När du bygger en dator från grunden så rekommenderar vi att du väljer vilken processor du vill ha först och sedan komplettera med rätt moderkort. Vid uppgradering av en dator du redan äger så måste du kort och gott kolla vilken typ av socket ditt moderkort har om du inte också vill byta moderkort.

Moderkort

Att välja rätt moderkort är enormt viktigt då det bestämmer vad för andra prylar du kan använda i din dator. Vet du inte vilket kort som passar dig så hjälper vi dig nedan att välja rätt.

Processor, minnen och hårddiskar

Ett moderkort är utrustat med flera interna anslutningar som bestämmer över vad för andra prylar du kan använda i din dator. Den enskilt viktigaste saken är vilken socket moderkortet har då det avgör vilken processor du kan använda. Ta därför reda på vilken processor du ska ha eller redan har innan du köper ditt moderkort och det räcker inte att bara veta om det är en Intel- eller AMD-processor.

Utöver det så bör du ta en titt på vilken typ av minnen och hur många minnesmoduler moderkortet har plats för samt hur många SATA-kanaler som finns då detta avgör hur många hårddiskar du kan koppla in.

Se alla gamingmoderkort

PCI-platser och formfaktor

De flesta moderkort och processorer har idag inbyggda kretsar för grafik, ljud och nätverk. Dessa saker vill du dock inte använda om du har tänkt att spela på din dator. Istället bör du ta en titt på vad moderkortet har för uppgraderingsmöjligheter i form av PCI-Express-kortplatser. Det är nämligen dessa du använder för att montera in bättre grafikkort, ljudkort med mera i datorn. Det är även dessa anslutningar du använder om du exempelvis vill utöka antal USB-portar datorn är utrustad med. En annan sak som är väldigt viktig är att köpa ett moderkort som får plats i den tilltänkta datorlådan. Läs därför noga vilka typer av kort lådan har plats för, två exempel är Mini-ITX och ATX-kort.

Kretstyp

Sist men inte minst så är det väldigt viktigt att ha lite koll på vilken kretstyp moderkortet använder. Kretstypen är egentligen det viktigaste då den avgör mycket av ovanstående men allt sådant står ofta utskrivet ändå för att du inte ska behöva hålla koll på vad varje kretstyp innebär för de vanligaste sakerna. Det finns dock ändå saker som är intressant att ta reda på och det är exempelvis om kretstypen tillåter överklockning av processorn eller möjligheten att använda flera grafikkort med SLI-funktion.

Intel Z490 moderkort

Intel Z370 moderkort

AMD moderkort

Minne

RAM-minnet (även kallat internminne) är en av de viktigaste delarna i din dator och att uppgradera datorn med lite extra minne kan göra underverk om din dator börjar kännas seg. Tre av de mer kända minnestillverkarna är Crucial, Kingston och Corsair.

Bärbart vs. stationärt

Letar du efter minne till en bärbar dator så är det nästan säkert att det är minnen av typen SO-DIMM du är ute efter och i de flesta fall så är det DIMM-minnen du vill ha till din stationära dator. Det finns dock undantag, ett exempel är att NUC-datorer använder sig av SO-DIMM-minnen trots att det är stationära datorer, men vem använder en sådan för att spela?

DDR? Vad betyder det?

Det betyder inte Deutsche Demokratische Republik i detta fall, det är ett som är säkert. Det betyder ”Double data rate”, men det är faktiskt inte så viktigt att veta, det är bara vi som ville vara lite roliga. Vad som är viktigt att ha koll på är siffran som kommer efter DDR, den berättar nämligen vilken generation av minnen man pratar om. En högre siffra betyder en senare generation, vilket i sin tur betyder nyare teknik.

Tyvärr så är inte de olika DDR-versionerna bakåtkompatibla så var noga med att köpa rätt minne till din dator. Exempelvis så kan ett moderkort med DDR4-platser endast använda sig av DDR4-minnen men alltså inte DDR3-minnen.

Se alla gamingminnen

Specifikationer att titta på

Det finns tre viktiga saker förutom minnestyp att titta på inför ditt minnesköp och dessa är gigabyte, megahertz samt hur många minnesmoduler som ingår i paketet. Först och främst bör du bestämma dig för hur många gigabyte (GB) minne du behöver och mer är alltid bättre.

Steg två är att titta hur många minnesplatser du har i datorn så att du ej köper för många minnesmoduler. Detta är väldigt viktigt då vissa minnen kommer i paket med två eller fler moduler, exempelvis kan du få två stycken 8GB-moduler när du köper 16 GB minne.

Sist men inte minst så bör du ta en titt på hur snabbt minnet är. Detta mäts i megahertz och så länge resten av din dator är kompatibel med minnet så är en högre siffra alltid bättre.

ECC

Ett minne utrustad med ECC har en inbyggd teknik för att kolla så att minnet fungerar felfritt och om det inte gör så kan det även fixa småfel. Detta bidrar till en stabilare dator men dessa minnen är även lite dyrare. Dessa vill du troligen inte ha då de ofta är upp till två procent långsammare än likvärdiga minne utan ECC samt att det är väldigt få processorer som har stöd för ECC-minnen och av dem är det ännu färre som lämpar sig för spel.

DDR4

DDR3