Gamingskärmar

Har du en stationär speldator så måste du förstås ha en bildskärm för att faktiskt kunna se vad du gör.

Men det kan även vara en bra idé att köpa till en extern skärm till din bärbara dator. I alla fall om du trots bärbarheten ändå använder den på en och samma plats allt som oftast. Detta då skärmen i din bärbara dator varken ger dig bra ergonomi eller är det bästa du kan ha för spel.

Gamingskärmar

Storlek

En av de viktigaste sakerna att tänka på vid köp av en skärm är vilken storlek som passar dig, större är nämligen inte alltid bättre. En stor spelskärm är förstås väldigt trevligt och ser riktigt häftigt ut, men det är viktigt att ha rätt avstånd till skärmen. Sitter du för nära en stor skärm så måste ögonen flänga fram och tillbaka för mycket vilket både kan vara jobbigt samt dåligt för din reaktionsförmåga. Vid rätt avstånd så är detta dock inget problem så vad som avgör är helt enkelt hur din spelplats ser ut.

Upplösning

Vilken upplösning skärmen har är enormt viktigt och oftast så är en högre upplösning bättre. Men det kräver att du har ett grafikkort som kan rita ut alla pixlar utan att börja tycka det är jobbigt. En skärm som har högre upplösning än en annan lika stor skärm kommer låta dig se detaljer ännu bättre. Tänk även på att du vill ha en högre upplösning om du köper en stor gamingskärm då varje enskild pixel annars blir så stor så det blir fult. Vill du ha riktigt hög upplösning så ska du kolla på skärmar som kallas UHD-skärmar eller 4K-skärmar.

Paneltyp

Det finns flera olika typer av paneler i datorskärmar och bland dessa är TN-paneler samt IPS-paneler de två vanligaste. IPS-skärmar har bra färgåtergivning samt betraktningsvinkel vilket gör dessa bra för bildbehandling, fotoredigering och liknande. TN-skärmar är oftast billigare men de har även en fördel för just gamers då de har snabbare responstid. Det finns dock snabba IPS-paneler och då får du det bästa av två världar, om du har råd.

Uppdateringsfrekvens

Det är viktigt att din skärm har en hög uppdateringsfrekvens och för att allt ska flyta på så bra som möjligt. Du kan spela på en skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz men det är i minsta laget. Idag har alla seriösa gamingskärmar en uppdateringsfrekvens på 144 Hz eller mer, och har stöd för någon av teknikerna G-Sync eller Freesync. Skärmar med dessa tekniker matchar sin uppdateringsfrekvens med hur många bildrutor ditt spel och grafikkort faktiskt matar den med och detta drar upp prestandan avsevärt. Var dock noga med att ditt grafikkort stödjer samma teknik.

Övrigt

En annan sak att tänka på är hur du kan röra på skärmen för att ställa in så den passar dig och ditt skrivbord. Information om hur mycket du kan vinkla en skärm hittar du bland specifikationerna.

Vad gäller ingångar så finns det massor av olika kontakter och det är aldrig dåligt med flera kontakttyper. Oftast räcker det dock med att du har en DVI, DisplayPort eller HDMI-ingång samt rätt videokabel för att det hela ska fungera.

Vissa skärmar fungerar även som USB-hubbar vilket kan vara trevligt om du använder skärmen med en bärbar dator. I så fall kan du koppla till tangentbord, mus med mera till skärmen och endast koppla en kabel till datorn när du vill jobba vid skrivbordet.

25” – 27”

23” – 24”