Hej! Du använder en gammal webbläsare. Om du vill använda alla funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du besöker oss i en annan webbläsare, till exempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Gaming-tangentbord

Det finns mängder av olika tangentbord och vilket som passar dig beror helt på vad du gillar och vad du har för budget. När det kommer till gamingtangentbord så är det tyvärr så att det kostar att ligga på topp.

Gaming-tangentbord

Trådlöst eller ej

Denna fråga är nog den första som dyker upp i ens huvud när man ska köpa ett vanligt tangentbord men när det kommer till speltangentbord så är den inte lika vanligt. Anledningen till detta är att det nästan inte finns några trådlösa gamingtangentbord.

En anledning är att de kräver en del ström då de är så fullspäckade av funktioner men den stora anledningen är att man vill minimera risken för lagg. Om du ändå vill ha ett trådlöst tangentbord så behöver du inte vara orolig, det finns modeller just för dig.

Knapptyp

Den viktigaste saken på ett tangentbord är förstås tangenterna och känslan på dessa är olika från tangentbord till tangentbord. De flesta speltangentbord använder sig av Cherry MX-tangenter, men frågan är vilken typ då dessa fungerar olika och ger olika känsla. Läs mer om detta på produktbeskrivningarna och titta på Cherry MX:s sida för att förstå exakt vad varje knapptyp innebär.

En sak är i alla fall säker, om du har råd så undvik de tangentbord vars mekanik består av en liten gummiplutt. Dessa hittar du oftast bland de billigare tangentborden, men även mer exklusiva tangentbord med låg profil använder sig av denna teknik.

Makroknappar

En viktig sak för de flesta gamers är att tangentbordet har flera bra placerade macro-knappar. Det vill säga programmerbara specialknappar som du kan mappa till att göra smarta saker i dina spel. Vissa spel kräver mer än andra så fundera lite på vad du spelar innan du köper ett tangentbord. Ta även en titt på var knapparna sitter så att de passar din spelstil.

Övrigt

En sak som lätt glöms bort är ergonomi, men ska du använda ett tangentbord konstant i massor av timmar så bör din hand vila bra på knapparna. Om inte tangentbordet har ett inbyggt handledsstöd så bör du titta på att köpa till ett sådant.

En annan väldigt viktig sak som ibland kan kännas löjlig är belysning. Det är dock inte helt sällan man spelar i ett mörkt rum och då är det bra att kunna se vilka knappar man trycker på. Vissa tangentbord har även RGB-belysning som gör att du kan ställa in varje enskild knapp att lysa i olika färger. Detta kan vara bra för att markera viktiga knappar som WASD för att du enkelt ska hitta rätt. Corsair, Steelseries och Logitech är tre av de mest kända tillverkarna av speltangentbord.