Hej! Du använder en gammal webbläsare. Om du vill använda alla funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du besöker oss i en annan webbläsare, till exempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Filma som aldrig förut

Drönare blir bara vanligare och vanligare och det är lätt att förstå varför. Helt plötsligt kan du fotografera och filma saker du bara drömt om. Från den 1 januari 2021 gäller nya EU-regler som ska göra det båda lättare och säkrare att använda drönare.

Eftersom det krävs en omställning från de tidigare nationella regelverken gäller en övergångsperiod på två år. Vi reder ut de nya reglerna, tipsar om vidare läsning och inte minst prisvärda drönare för både hobbyentusiaster och professionella videoskapare.

Om du är bekant med de gamla reglerna kommer du känna igen de nya. Många handlar om sunt förnuft, t.ex. att du behöver tillstånd för att flyga en drönare utom synhåll och högre än en viss höjd. Du får heller inte flyga på ett sätt som utgör en risk för andra.

En nyhet är att drönarna kommer delas in i olika kategorier, baserat på risknivå i flygningen.

Vad gäller i de nordiska länderna?

I Sverige behöver man (i egenskap av fjärrpilot) särskilt tillstånd för att få flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken, förutom när drönaren flyger över ett hinder. Särskilt tillstånd, eller giltigt behörighetsbevis som det också kallas, får man genom att utbilda sig och genomför ett teoriprov som motsvarar den kategori som flygningen avser. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Vilka drönare rekommenderar vi?

Drönare som väger under 250 gram får under perioden 1 januari 2021 till och med 31 december 2022 flygas över utomstående personer som finns i området men aldrig över folksamlingar. Det gäller både DJI Mini och DJI Mini 2 Fly More Combo, två 4K-drönare som trots det lilla formatet är fullpackade med innovativa och avancerade funktioner.

Drönare som väger från 500 gram och uppåt men under 2000 gram kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. I den här kategorin hittar vi DJI Mavic 2 Pro med intrigerad Hasselbladskamera, 1-tum sensor (bättre video och bildkvalitet) och 8 km räckvidd. Filma i 4K med Dlog-M eller HDR. Vi har också DJI Mavic 2 Zoom med 12 Megapixels 1/2.3" CMOS-sensor, 24-48mm optisk zoom, Hyperlapse-effekt, Dolly Zoom och även här 8 km räckvidd.

Trevlig flygtur!

Mer information:

Svenska Transportstyrelsen har en pedagogisk guide som du hittar här.

I Norge påminner Regelverket för hobbybruk av drönare mycket om det i Sverige. Höjdregeln är även här 120 meter. Läs mer här.

I Danmark är högsta tillåtna höjd 100 meter om du inte har drönarcertifikat. Du hittar mer information om vad som gäller här.