Om du inte har gjort det än är det hög tid att planera vilka spel du ska satsa på och se över om du har den rätta utrustningen.

Datorer

Många uppskattar enkelheten i att koppla in en spelkonsol i tv:n, greppa handkontrollen och luta sig tillbaka i soffan. Gamingdatorn har dock en del andra fördelar, varav den största är att det knappt finns någon begränsning för hur hög prestanda du kan uppnå.

Om du ska köpa en helt ny gamingdator måste du först och främst bestämma dig för om du ska satsa på en bärbar dator eller en stationär dator. Tidigare var stationära datorer datorspelarens förstaval men på senare tid har de bärbara datorerna blivit så kraftfulla att fler ser dem som ett alternativ.

Fördelar med stationära speldatorer är att du generellt sett får mer prestanda per investerad krona och att du har bättre möjligheter att uppgradera datorn genom att byta ut komponenter som grafikkort, processor och internminne.

Den största fördelen med gaminglaptops att de är betydligt lättare att bära med sig. Många som väljer en bärbar speldator kopplar in skärm, tangentbord och mus när de är hemma och då blir upplevelsen den samma som på en stationär dator. Den största nackdelen med bärbara datorer är att de inte kan uppgraderas i samma utsträckning som stationära datorer och att de därför får kortare livslängd.

När du ska bestämma dig för hur stark gamingdator du behöver kan du utgå från vad du ska spela för spel, vilken upplösning du vill kunna spela i och hur avancerad grafik du vill ha.

En bra lösning för den som vill ha det bästa av två världar är att koppla ett externt grafikkort till den bärbara datorn för att få mer kraft när den används hemma. För att göra detta behöver du installera grafikkortet i ett chassi som ansluts till datorn med Thunderbolt 3.

Kringutrustning

Även om allt fler datorspelare ser handkontrollen som ett alternativ kan man lugnt säga att tangentbord och mus fortfarande är gamerns bästa vän. Annan kringutrustning som kan förhöja din spelupplevelse är ett bra headset och en riktigt bekväm gamingstol.

Möss

Den första datormusen uppfanns redan i början av 60-talet men sedan dess har det hänt en hel del. Vilken gamingmus du ska välja är väldigt mycket en fråga om smak. Faktorer som kan påverka ditt val av mus är om du är höger- eller vänsterhänt, vad du spelar för typ av spel och hur du håller i musen. Om du spelar avancerade strategi- eller rollspel finns det möss med ett 20-tal knappar. Om du å andra sidan spelar förstapersonsskjutare vill du förmodligen ha en mer avskalad variant för att undvika misstag i stridens hetta.

Någonting annat som påverkar hur musen fungerar är musmattan. Dessa finns i alla tänkbara storlekar och utföranden för att du ska kunna hitta modellen som passar dig. Ska den blinka? Eller kanske täcka hela skrivbordet?

Tangentbord

I kontorsmiljö har trådlösa tangentbord länge varit en grej, men när det kommer till tangentbord för spel har de flesta fortfarande sladd. Detta beror främst på att datorspelare är beroende av en annan snabbhet och precision, och att de inte vill riskera att anslutningen fallerar under avgörande ögonblick.

Någonting annat som många gamingtangentbord har gemensamt är inbyggd belysning. Individuellt upplysta tangenter i regnbågens alla färger är inte bara läckert, utan också praktiskt när du spelar i mörker och behöver hitta rätt tangent snabbt.

Vilket tangentbord som är bäst för ditt spelande är väldigt personligt. Det finns allt från tunna och avskalade tangentbord till stora kolosser med mängder av specialknappar. Många spelare föredrar mekaniska tangentbord för att de håller länge, är robusta och att ger en mer väldefinierad känsla när du trycker ner tangenterna. Vilken mekanisk brytare du väljer påverkar bland annat vilket motstånd som krävs för att trycka ner tangenterna, hur de känns och hur de låter.

Den senaste tiden har allt fler tillverkare satsat på mekaniska tangentbord i lågprofilsformat. Fördelarna med detta är att du får de mekaniska tangenternas precision, tålighet och känsla i ett mer slimmat format.

Gamingstolar

Om du tillbringar många timmar spelandes framför datorn är en ergonomisk gamingstol ett måste. Dessa har ofta en design som för tankarna till racerbilar – men framförallt är de väldigt anpassningsbara och gjorda för att vara bekväma under långa spelsessioner med gedigna armstöd och höga, vadderade ryggar. Gamingstolar finns i alla möjliga prisklasser och utseenden för att du ska kunna hitta en variant som passar just dig och ditt spelande.

Ljud

Bra ljud förhöjer inlevelsen i både film och spel. Det finns mängder av olika datorhögtalare att välja mellan, men idag spelar de allra flesta så kallade gamingheadset, det vill säga speciella hörlurar som är anpassade för spel.

Ett bra headset med hel- eller deltäckande kåpor ger optimal balans mellan ljudkvalitet och komfort även vid långa spelsessioner. Om du spelar mycket förstapersonsskjutare kan det vara värt att satsa på ett headset med 5.1 eller 7.1-ljud eftersom det flerkanaliga ljudet gör det lättare att höra var motståndarna befinner sig. Gamingheadset ansluts ofta till datorn med sladd men det blir allt vanligare med trådlösa varianter.

En annan fördel med att använda gamingheadset är att de oftast har inbyggd mikrofon. Om du streamar och vill ge dina tittare bästa möjliga ljud kan det dock vara värt att satsa på en extern mikrofon. Blue är en av de populäraste tillverkarna med sina USB-mikrofoner men idag har flera tillverkare hoppat på trenden. Om du skulle ha fastnat för ett par hörlurar som skulle sakna mikrofon har Antlion sin ModMic som kan monteras på hörlurarna.

Skärmar

Även om datorn utgör själva kärnan i spelupplevelsen ska man inte underskatta skärmens betydelse. Det är trots allt den du kommer att titta på större delen av tiden. Även om du har en bärbar gamingdator kan du få en bättre spelupplevelse genom att ansluta en extern skärm.

När du ska välja skärm är det framförallt tre saker att ta hänsyn till: skärmstorlek, upplösning och uppdateringsfrekvens. Om du i första hand spelar snabba förstapersonsskjutare vill du kanske ha en mindre skärm för att få så bra överblick som möjligt, men till filmiska äventyrsspel kan en bred 32-tummare passa bättre. När du börjar titta på skärmar större än 30 tum kan det vara en fördel om skärmen är lätt kurvad så att du kan få bra överblick. Större skärmar, till exempel de 49-tummare som flera tillverkare har lanserat, är i princip alltid kurvade.

4K-upplösning har mer eller mindre blivit standard i tv-världen, men eftersom högupplöst spelgrafik kräver mycket datorkraft har skärmar för spel oftast Full HD-upplösning eller QHD-upplösning (2 560 x 1 440 pixlar).

Uppdateringsfrekvensen, det vill säga hur många gånger bilden uppdateras varje minut, kan också variera. Vi rekommenderar en uppdateringsfrekvens över 144Hz för spel eftersom det ger en mjukare bilduppdatering. På senare tid har det börjat dyka upp allt fler skärmar med 240 hertz.

Om du spelar mycket krävande spel i hög upplösningen kan det vara värt att titta efter en skärm som har stöd för den sync-teknik som ditt grafikkort använder sig av. Om du exempelvis har ett Nvidia-grafikkort bör du köpa en skärm som stödjer G-Sync.

Komponenter

En av de stora fördelarna med att ha en stationär gamingdator är att du kan byta ut processorer, minnen, lagring, grafikkort och andra komponenter för att ge den längre livslängd.

Eftersom grafiken blir mer avancerade behöver du med jämna rum uppdatera din dator för att kunna fortsätta köra de senaste spelen i hög upplösning utan att behöva sänka kvaliteten på grafiken. De individuella komponenterna blir även intressanta när du ska bygga ihop din egen dator.

Många som väljer att spela på stationära datorer gör det för att kunna uppgradera datorn genom att till att byta grafikkort eller installera mer internminne. När det kommer till processorer är Intel fortfarande herre på täppan, men AMD vinner ständigt ny mark med sin Ryzen-plattform.

Att uppgradera en bärbar gamingdator är svårare, men inte omöjligt. Ett bra alternativ för den som vill kunna använda de senaste grafikkorten är att installera kortet i ett extern chassi som ansluts till datorn med Thunderbolt 3.

Spel och spelkonsoler

Finns det någonting bättre än att krypa upp i soffan med ett härligt äventyrsspel?

Den nya konsolgenerationen med Playstation 5 i spetsen verkar dröja ett tag till, men nya uppdaterade versioner av gamla trotjänare är inte heller fy skam. Om du lockas av det ständigt växande spelutbudet till Playstation VR rekommenderar vi maxade Sony PlayStation 4 Pro med hela 1000 gigabyte lagringsutrymme. Om du å andra sidan vill tillbringa tid med Nintendos älskade karaktärer kan du glädja dig åt Nintendo Switch – perfekt för dig som gillar att spela på väg till skolan eller jobbet.