Full koll från stranden

Så skapar du ett uppkopplat hem i sommar.

Full koll från stranden

Så skapar du ett uppkopplat hem i sommar.

Full koll från stranden

Så skapar du ett uppkopplat hem i sommar.

Full koll på hemmet från stranden

Ge inbrottstjuvarna en match med rätt IoT-utrustning hemma. Vi tipsar om hur du på ett enkelt sätt fixar ett uppkopplat hem inför semestern.

Internet of Things (IOT) är ett fenomen som bara växer. Enligt Vinnova kommer 50 miljarder enheter vara uppkopplade i världen år 2020. IoT är grunden i home automation, som helt enkelt betyder att du kan fjärrstyra och övervaka vad som sker hemma med en app.

Notis i mobilen

Genom att fästa små sensorer vid fönster och dörrar får du reda på om någon tagit sig in i huset eller lägenheten. Skulle någon bryta sig in får du en notis i mobilen.

– Vissa tillverkare erbjuder flera kontaktpersoner, så att till exempel grannen får en notis samtidigt som du, säger Jonas Wahlström, produktspecialist på Dustin.

Enkelt att installera

Vad behövs då för att komma igång med ett eget larmsystem inför semestern? Jonas menar att det går snabbt och enkelt att installera dagens system själv, och du kommer långt med ett par sensorer, en huvudenhet och larmsignal.

– Först och främst måste du ha en controller, det vill säga en liten huvudenhet där själva intelligensen ligger. Sedan tycker jag att man bör sätta sensorer vid fönster och dörrar där det finns risk att någon kan bryta sig in. Till dessa kopplar du en siren som tjuter högt för att skrämma tjuven och göra grannarna uppmärksamma. En övervakningskamera som du fäster vid ytterdörren, eller platser där det finns mycket fönster, är också bra att ha, menar Jonas.

Inga nycklar på vift

Jonas vill även slå ett slag för elektroniska lås. De ökar säkerheten om du vill att grannen ska gå in och vattna blommorna eller har hantverkare på plats hemma när du är i sommarstugan, eftersom du inte behöver lämna ut några nycklar som kan kopieras. Det är även ett plus om dina, eller barnens, nycklar tenderar att få fötter.

Många möjligheter

När du väl har en huvudenhet på plats finns det mycket annat du kan koppla på ditt system, som att styra temperaturen eller belysningen. Om du är orolig för översvämning kan du installera vattensensorer som bryter elen till exempelvis diskmaskinen och minimerar skadan där det finns risk för läckage. Även röksensorer kan kopplas till systemet.

– Under semestertider är det särskilt viktigt att ditt hem inte ser övergett ut. Tänk på att lamporna inte ska tända eller släckas samma klockslag varje dag, för det listar tjuven lätt ut. Efter semestern kan sensorerna och kameran vara ett bra verktyg i vardagen. Du kan få en notis när barnen kommer hem från skolan eller se om hantverkarna har gått hem för dagen, tipsar Jonas.

1 199:-
img
Devolo Dlan 1200+ Starter Kit Powerline 1200Mbps
 • Antal portar 1
 • Dataöverföringshastighet 1200 Mbps
 • Powerline kit Nej
 • Strömuttag Ja
8 kvar
1 199:-
img
Devolo Dlan 1200+ Starter Kit Powerline 1200Mbps
 • Antal portar 1
 • Dataöverföringshastighet 1200 Mbps
 • Powerline kit Nej
 • Strömuttag Ja
8 kvar
1 299:-
img
Devolo DLAN 1200+ WiFi AC Single Powerline 1200Mbps
 • Antal portar 2
 • Dataöverföringshastighet 1200 Mbps
 • Powerline kit Nej
 • Strömuttag Ja
6 kvar
2 339:-
img
Devolo Home Control Starter Pack
Den perfekta starten till ditt smarta hem
 • Protokoll standard Z-Wave
6 kvar
1 399:-
img
Telldus Startpaket TellStick Net v2 Medium Plus
Ett otroligt prisvärt startkit för att styra ditt hem
 • Tillverkare Telldus
1 829:-
img
Telldus Startpaket TellStick Net v2 Large Plus
Ett komplett och mycket prisvärt startkit för att styra ditt hem
 • Tillverkare Telldus
6 799:-
img
Fibaro Starter Kit Large
Hemautomation har aldrig varit enklare - nu i stort komplett startpaket
 • Tillverkare Fibaro

Osmart eller smart?

Internet of Things och smarta prylar är något som är extremt hett just nu och vi får ständigt se nya prylar lanseras. Här kommer några av de mer udda prylarna vi fått se det senaste året, om de är smarta eller ej lämnar vi upp till dig.

Uppkopplad brödrost

En rostad macka till frukost är ju gott, men hur ofta händer det inte att man råkar bränna mackan? Särskilt om man plötsligt fastnar i sin mobil eller lämnar för sina andra morgonrutiner. Med Griffins nya brödrost så kommer det aldrig att ske för den är nämligen uppkopplad och ger dig notifieringar i din mobil när det är dags att gå tillbaka till brödrosten. Detta då Griffin inte tycker att en inbyggd timer och ett pling räcker. Ja detta kanske egentligen inte är någon funktion alla längtat efter men vad sägs om att den tillhörande kan spara massor av förinställningar för dina favoritbröd?

En smart säng

Detta är Sleep Number 360, en smart säng fullproppad med teknik för att förbättra din sömn. Sängen är först och främst full med sensorer som känner av exakt hur du ligger i sängen. Tack vare ett speciellt lager med luftkuddar så kan sängen sedan aktivt forma sig efter din kropp och detta gör den ständigt under natten. Den kan även höja ditt huvud om den ”hör” att du snarkar och självklart finns också inbyggd fotvärme. Sist men inte minst så är den förstås uppkopplad mot din telefon och visar dig i tillhörande app hur bra du sover med mera. För det känner du väl inte själv?

LG Smart Fridge & Smarter FridgeCam

Vem vill inte ha ett smart kylskåp, ett kylskåp som kan berätta för dig om något börjar ta slut, om något snart går ut samt kan beställa nya matvaror till dig? Nu är detta faktiskt möjligt tack vare lite olika prylar. Bland annat så har LG släppt ett smart kylskåp med Amazon Alexa inbyggt så att du kan prata med kylskåpet och beställa mat via det. En annan lösning är Smart FridgeCam som är en kamera du monterar på kylskåpsdörren och som sedan analyserar innehållet i din kyl. Kameran ska kunna meddela dig när saker tar slut, ge tips på recept du kan göra med vad du har i kylen och även hålla koll på om utgångsdatumet närmar sig på dina varor.

Hårborste som känner av hur tovigt ditt hår är

Detta var en av de mer udda ”smarta” prylarna vi såg på CES-mässan tidigare i år, en uppkopplad hårborste. Borsten är ett samarbete mellan Withings och L’Oreal och tanken är att den tack vare massor av sensorer ska kunna ge dig information om hur ditt hår mår via en app i din telefon. Exempelvis så ska borsten kunna känna av hur torrt håret är, om det är skadat och hur tovigt det är (om du inte känner det själv av någon anledning). Självklart ska appen sen också kunna tipsa dig om hur du ska ta hand om håret och vilka (L’Oreal) produkter du bör köpa.